Weten

"U moet denken aan een jaar". Dat was het antwoord van de oncoloog op mijn vraag wat mijn levensverwachting was. Een jaar! En nu zijn we tien jaar verder. Ik herinner me het gesprek nog precies. Na de heftige diagnose, en een slechte algemene prognose voor eierstokkanker fase 4c, was ik zo bang (gemaakt) om snel te overlijden, dat ik dacht te willen weten hoeveel tijd me nog restte.  Van tevoren had ik er eigenlijk niet over nagedacht of ik het antwoord echt wilde weten, en ook niet over de consequenties van het antwoord. Meer In een opwelling stelde ik de vraag. Naast het feit dat ik er niet over had nagedacht was de timing van de vraag ook niet goed. Ik had pas twee, van de zes, chemo's achter de rug, moest nog een grote buikoperatie ondergaan, en niemand kon nog weten of, en hoe de behandelingen aan zouden slaan. De oncoloog die mij dit vertelde, was nog jong. Ik denk dat leeftijd en onervarenheid er misschien toe hebben bijgedragen dat ze mij, zonder een moment te aarzelen, dit antwoord gaf. Geen nuancering in de trant van: de statistieken zijn inderdaad niet rooskleurig, maar we zitten nog midden in het behandeltraject en we kunnen hier op dit moment eigenlijk nog niets over zeggen. Zoiets. Dat had het verdere verloop voor mij wellicht toch anders gemaakt. Nu was er dat 'laatste jaar', wat het onnodig zwaar en ingewikkeld maakte. Ook voor de mensen om mij heen.

Het probleem is dat je iets wat je gehoord hebt, niet meer, niet gehoord kunt hebben. Wat je eenmaal weet, dat weet je. Dat kun je niet meer terugdraaien. Het gedachtenmonster van 'het laatste jaar', wat zich in mijn denken en doen had gevreten, zat altijd ergens te loeren. Want als het niet dit jaar is dat ik doodga, dan zeker toch het volgende jaar, was mijn gedachte. Gelukkig was daar mijn gynaecoloog die het lichter maakte. Ze gaf me deze wijze woorden:  "Doe wat je doen moet, regel wat je regelen moet, en ga dan door met leven, want we weten niet hoe het verder zal gaan". Een raad die ik zelf nog regelmatig doorgeef aan andere lotgenoten. 

Het is soms een dilemma. Je hebt kanker en je wilt alles weten. Of niet? Wil je alles wel van tevoren weten? Alle statistieken, mogelijke bijwerkingen, en late gevolgen? En moet je alles wel willen weten? Wat is wel echt nodig om te weten om keuzes te kunnen maken voor bepaalde behandelingen of er misschien van af te zien. En wat doet al die informatie met je?

 Iedereen kent de term  'placebo-effect'. Het nocebo-effect is de tegenhanger hiervan, en dat is dat je iets negatief ervaart, omdat je het verwacht. De betekenis van het Nocebo Effect komt uit het Latijn en betekent letterlijk “Ik zal schadelijk zijn”. Dus bijvoorbeeld als je weet dat je kans hebt een bepaalde bijwerking van een medicijn te krijgen, dat dat dan ook gebeurt. Gynaecoloog Cor de Kroon en Mirjam Oomens, ze studeerde filosofie en is ex-patiënt, hebben een interessant artikel geschreven over dit onderwerp, met als titel: Nocebo: informatie kan ook schadelijk zijn. ( Medisch Contact 4-07-2024) In het artikel schrijven ze: "De patiënt heeft het recht om niet in detail geïnformeerd te worden". En ze geven aan artsen het volgende mee: "Wees voorzichtig met statistieken en negatieve prognoses in de spreekkamer en dring zeker geen informatie op aan mensen die ervoor kiezen om in onwetendheid te leven". Een raak advies. Geen valse hoop geven, maar ook niet opdringen. Bij stichting Olijf horen we het ook regelmatig van lotgenoten; vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker die direct na de behandeling, ongevraagd, te horen krijgen van de arts dat de kanker zeker terug zal komen. Dat zal in de meeste gevallen zo zijn, maar wat heb je op dat moment aan deze voorspelling?  Je hebt net een zwaar traject achter de rug, lichamelijk en mentaal. Waarom zou je niet even mogen genieten van een beetje, relatieve, zorgeloosheid. Wat komt dat komt. Uit positieve verhalen van lotgenoten putten mensen hoop. Ook al weet men best dat het voor hen misschien heel anders uit zal pakken. Ik krijg regelmatig reacties van vrouwen die dezelfde diagnose kregen als ik, en die ook de algemene slechte overlevingscijfers kennen, maar door mijn verhaal toch een positieve oppepper krijgen. Zelfs van vrouwen waar het niet goed ging en die mij voor hun overlijden gezegd hebben, dat mijn verhaal hen toch heeft geholpen. Dat ontroert me. Laatst was er iemand die mijn verhaal aan haar arts had verteld. Waarop de arts haar nogal bits had medegedeeld dat ze daar niet op hoefde te rekenen, want dat gebeurde bijna nooit. Natuurlijk is dat waar en ben ik een grote geluksvogel, een uitzondering, een wonder, maar waarom mag iemand niet even blij worden van hoopvolle en positieve verhalen. Weten dat de kans klein is, maar ook eens te horen dat het kán, dat er heel soms wondertjes gebeuren. Valse hoop? Ik denk eerder een bemoediging om vol te houden in de situatie waar je in zit. 

Maar het is complex. Er bestaat altijd een spanningsveld tussen informatie en onwetendheid. Het is niet zo zwart-wit. Er zijn ook mensen die, soms veel later na een behandeling voor kanker, klachten krijgen, en dan van het kastje naar de muur worden gestuurd omdat niet de link wordt gelegd dat het wel eens om late gevolgen zou kunnen gaan, zoals lymfoedeem. Had dit leed voorkomen kunnen worden als de arts de patiënt wel over mogelijk late gevolgen had ingelicht? Dat zou zeker kunnen. Dit soort informatie had iemand misschien nu juist wel van tevoren willen krijgen. Voorbeelden genoeg van patiënten die het de arts kwalijk nemen dat daar nooit iets over is gezegd tijdens het behandeltraject. En niet alleen over lymfoedeem, maar bijvoorbeeld ook over hartklachten of veranderde seksualiteit na bepaalde behandelingen. 

 Iedereen is uniek; de ene persoon verwerkt informatie anders dan de ander. Belangrijk is dat artsen dus niet alleen feiten en prognoses presenteren, maar ook oog hebben voor de emotionele impact van de boodschap. En artsen kunnen patiënten ook een beetje beschermen door als een patiënt, net zoals ik deed, een vraag stelt over de levensverwachting, bijvoorbeeld eerst eens proberen te achterhalen waarom diegene dat wil weten.  

 18 september, vierde ik mijn bijzondere jubileum .Mijn 10-jaars overleving.  Vervuld met dankbaarheid en verwondering en een hart vol hoop, kijk ik uit naar de toekomst. Hoe die eruitziet; geen mens kan het weten. Ik blijf maar gewoon de dingen doen die ik moet doen, en wil doen, en ik ga ondertussen door met leven. 

 

 

 

 

 

30 reacties

Lieve Lenneke,

Wat is jouw verhaal mij uit het hart gegrepen. Dit is in mijn ogen één van de lastigste kwesties waar zowel wij patiënten als de artsen mee te maken krijgen. Heel mooi beschrijf je hoe je als patiënt- zonder er goed bij na te denken- vrijwel altijd Die Vraag stelt: hoe lang heb ik nog? En daarna een antwoord krijgt dat geen dag meer uit je gedachten verdwijnt. Het kleurt voor altijd de rest van je leven.

Een lastige taak voor artsen om hier op goede wijze mee om te gaan. Ik heb vaak nagedacht of ik indertijd genoegen had genomen met een ‘vaag’ antwoord. Het punt is nu juist dat je als nieuwbakken kankerpatient juist houvast, controle, zekerheid zoekt. En ergens denk je op zo’n moment dat je die dan krijgt wanneer de dokter - in wiens handen jouw lot ligt (denk je dan)- een getal noemt.

Het is juist de ‘bijvangst’ van kanker in je leven dat je leert dat die controle of garanties er niet zijn. De één heeft meer mazzel dan de andere.

Het zijn de mazzelaars (zoals wij), die daarmee hoop aan anderen kunnen bieden. Een dokter moet enorm schipperen om dit ook te kunnen doen en vooral menselijk blijven in plaats van wetenschapper/statisticus. Dat leren ze het beste van ons, hun patienten. Dus laten we ze vooral uitleggen hoe bepaalde woorden voorgoed in je verdere leven een rol blijven spelen. 
Dank je wel voor je prachtige blog, en wat zijn we geluksvogels.

Laatst bewerkt: 23/08/2024 - 09:21

Wat mooi Lenneke en mij ook uit het hart gegrepen. Ik zeg ook heel vaak: wat je eenmaal weet, kun je niet meer ont-weten.  Je hebt in het begin nog geen flauw idee hoe moeilijk het kan zijn om met dat soort informatie te leven en welke impact dat heeft op de kwaliteit van leven. Ik ga met dit verhaal ook steeds vaker en verder de boer op richting zowel patiënten als artsen. Dit is nu mijn nieuwe zingeving. Heel veel liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 23/08/2024 - 12:06

Over die latente bijwerking zei mijn invaloedeemtherapeute, dat het zo jammer was dat oncologie patiënten niet voor een standaard intake werden langsgestuurd door de (huis)arts. Ze zei dat er zoveel leed voorkomen kon worden als patiënten de symptomen zouden herkennen en er vroeger bij waren.

Voor het overige, zalig zijn de onwetenden.

Laatst bewerkt: 24/08/2024 - 07:55

Dag Lenneke, 

Hele mooie, goed opgezette en dus zeker ook interessante blog. Mijn complimenten bij deze!

Eén van mijn favoriete citaten is: 
Een mens met één horloge weet altijd hoe laat het is, een mens met twee horloges is er nooit zeker van”
Ofwel, hoe meer je weet, des te meer je weet dat je niet weet.

Eind oktober 2006, en eentweede keer door kanker getroffen, zei de hematoloog dat ik nog een paar weken te leven had. Maar, voor de zekerheid toch doorgestuurd naar het UMC Groningen. Februari 2024 heb ik mijn 17 jaar stamceltransplantatie verjaardag gevierd.

Ging het in de achterliggende 17 (feitelijk 19 jaar) allemaal van een leien dakje… nee zeker niet…Is er leven na kanker?” wordt mij regelmatig gevraagd! 
Mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Jazeker, er is leven na kanker, naar wel een ander leven”

Dank voor deze blog!

Met vriendelijke groeten, Bart ♠️ 
moderator

Laatst bewerkt: 25/08/2024 - 10:50

Ten eerste bedankt voor je compliment op mijn blog Bart! .Jij hebt ook al zo'n bijzonder verhaal. Heel herkenbaar wat je ook schrijf  over ' leven na kanker'. Het leven is anders. Maar zeer de moeite  waard. Dat van de horloges ga ik onthouden. Geweldig.

Hartelijke groet.

Laatst bewerkt: 26/08/2024 - 22:12

Lieve Lenneke, 

Bedankt voor deze mooie, inspirerende blog! Ik ben bijna nooit meer op kanker.nl, maar kreeg net een e-mail dat er een nieuwe blog van jou beschikbaar is en was benieuwd hoe het met je is.


"Doe wat je doen moet, regel wat je regelen moet, en ga dan door met leven, want we weten niet hoe het verder zal gaan". Deze ga ik zeker onthouden! 

En ik ben het met je eens: positieve verhalen over leven na kanker en leven met kanker zijn belangrijk en mogen meer aandacht krijgen.

Ik wens je het allerbeste! ❤️

Liefs, Kati

Laatst bewerkt: 26/08/2024 - 07:51

Wat een prachtig informatief blog dank hiervoor.

Ja jong en net komen kijken sommige oncologen en nuance moeten ze nog leren ,herkenbaar voor mij wij hadden ook zo een jongeling vreselijk was dat gelijk ten opzichte van Ed al zijn hoop de grond ingeslagen .

Een mens is gern statestiek en elk mens is anders 

Liefs hes 🍀🤗

 

Laatst bewerkt: 26/08/2024 - 09:08

Lieve Trijnie, 

Bedankt voor je hartverwarmende woorden.

Ik moest nog al eens aan je denken tijdens het schrijven van deze blog.De gesprekken die wij samen hebben gehad hebben mij zeker ook geïnspireerd bij het schrijven hiervan.

Lieve groet Lenneke

 

Laatst bewerkt: 27/08/2024 - 08:10

Hoop doet leven en jouw verhaal geeft zoveel hoop. Dankjewel 🙏 

Wat mij ook heeft geholpen: EMDR- therapie om het eerste ‘harde’  gesprek met de arts los te laten. De emotie is eraf, ik kan er nu rebels om glimlachen.

 

Laatst bewerkt: 30/08/2024 - 11:01

Hoi, 

Je blog met open mond gelezen toen vorig jaar de diagnose voor mij kwam werd er letterlijk gezegd geniet van het leven u heeft nog maar even ! De schrik die er toen is ingebracht ben ik niet meer kwijt geraakt. Ik lees jouw blog altijd heb ook online  met bewondering zitten kijken naar het seminar waar jij aan deelnam. Ben nu jaar verder maar heb nog steeds het gevoel of de dood op mijn hielen zit ook een antwoord van de arts 

Jij de 18e je jubileum daar hou ik me maar aan vast dat het ook kan !

Ik de 16e voor controle dan hoop ik ook dat mijn waardes stabiel zijn 


In ieder geval gefeliciteerd 

Lieve groet Greet i

Laatst bewerkt: 02/09/2024 - 12:53

Ha Greet,

Het gevoel dat de dood je op de hielen zit is geen fijn gevoel. Het kan je angstig maken en dat gevoel raak je niet snel meer kwijt. Maar zoals ook in de blog staat: alle prognoses en voorspellingen ten spijt, niemand kan weten hoe het met jou zal gaan.

Ik hoop en duim, met jou dat je goede uitslagen krijg de 16e, als je voor controle gaat. Laat je even weten in een persoonlijk bericht? ( P.s Ik geloof dat ik je  herken je van de foto )

Warme groet

Lenneke

 

Laatst bewerkt: 05/09/2024 - 12:22

Dag Lenneke,

1 maand geleden kreeg ik out of the blue diagnose Epithiale hooggradige sereuze ovariumcarcinoom 4B.  Er zitten 4 tumoren in mijn buik, 2 op de eierstokken van 6 cm, 1 van 14 cm boven linkerlies (blijkt volgens resultaat van weefselbepaling toch maar kleine ovariumkankerkern te bevatten) en 1 van 0,8 cm in lever.  Ik start 6 sept met wekelijkse chemo gedurende 9 weken.  Carboplatinum + Paclitaxel + gedurende deze 3 weken Bevazizumab.  Ben Belgische, dus dit schema is niet gebruikelijk in Nederland vernam ik inmiddels.  Ook ik werd al bij het eerste consult met de gynaecologische oncoloog geconfronteerd met het onheilspellende nieuws : nog enkele maanden, hooguit 2 jaar.  Ik heb 3 weken in shock geleefd, nog steeds eigenlijk maar overmorgen start de 1 ste chemo en ik geloof dat ik me er achter kan scharen.  Ik ben nu voldoende geïnformeerd en weet dat ik het allerbeste wat momenteel beschikbaar is zal krijgen, ook qua chirurgie.  Ik lees geen statistieken meer, zoveel is duidelijk.  Heb gisteren mijn 69ste verjaardag gevierd en kijk uit naar mijn volgende !  In België bestaan weinig mogelijkheden tot lotgenotencontact, 1 kleinschalige Esperanza.  Op dat vlak staat Nederland mijlenver voorop.  Ik blijf je blog lezen, het doet enorm deugd om te lezen dat je 10 jaar verder staat !!!

Groetjes,

Nina

Laatst bewerkt: 04/09/2024 - 17:02

Wat een schokkend nieuws om, zo uit het niets, te horen dat je eierstokkanker fase 4 hebt, Nina. En zo begrijpelijk dat het een overweldigende en verwarrende tijd voor je is. Die weken die je in shock hebt geleefd zijn heel herkenbaar. Of je opeens in een hele slechte film bent beland. 

Fijn dat er hier op kanker.nl nu ook lotgenoten kunt vinden. 

Ik wens je heel veel sterkte morgen, als je je eerste chemo zal krijgen. Ik hoop en duim voor je dat het zal aanslaan en dat de bijwerkingen mee zullen vallen voor je.

Warme groet, Lenneke

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 05/09/2024 - 12:29

Hoi Heleentje,ik las jouw blog over moet je alles wel willen weten?Of liever gezegd..moeten ze alles zomaar ongevraagd eerlijk vertellen?

Ik heb nu voor de derde keer eierstokkanker,de eerste keer was ik bijna 28,de tweede keer 54 en nu ben ik 63! Het staat allemaal in mijn profiel beschreven.De eerste keer zat ik in stadium 3, laatste keer zat ik in stadium 4..Ik kwam bij de oncoloog,en ze zei zomaar recht in mijn gezicht dat ik niet meer geopereerd zou worden(Terwijl het AVL had gezegd van wel..)ze zei ook die operaties zijn hartstikke duur,dat doen we alleen als het zin heeft! U zit in stadium 4!Ook zei ze dat ik maar 15 % kans had,Ik zei..ik ga voor die 15 % Het Avl heeft mij toen toch geopereerd en na de laatste chemo kreeg ik nog even een trap na door te zeggen dat het heel snel terug zou komen en dat het dan snel zou gaan...Nou..ze heeft geen gelijk gekregen..ik ben er nog steeds! september 2024 kreeg ik te horen dat het terug was..bijna 10 jaar later..Ik zei tegen die arts dat ik dacht dat ik onderhand wel genezen was..Maar ook weer keihard in mijn gezicht..heel verbaasd..Maar u bent nooit genezen geweest! dat kan helemaal niet!wel was ik een groot wonder,want dit had hij in 30 jaar oncoloog zijn nog nooit meegemaakt!Dat het tot 2 keer zo ontzettend lang is weggebleven..

Ik heb nu net weer 6 chemo,s gehad en 5 keer bestraald,Ze hadden nog gevraagd of ik dezelfde oncoloog terug wilde als vorige keer.Nou de gynocoloog in het AVL wel,dat is dr. zijlmans..een hele fijne vent! hij zei tegen mij..de tijd zal het leren..Nou,dat vindt ik nog steeds heel mooi gezegd!De oncoloog in het spaarne gasthuis wilde ik niet meer terug,heb ook verteld waarom!Ik heb nu een heel aardige,warme Oncoloog,niet zo,n harde die komt met statestieken...als ik meer wil weten,dan vraag ik daar zelf wel om!Maar mijn motto is en blijft..hoop doet leven!!Ik ben afgelopen week begonnen met PARPremmer..Dus..de tijd zal het weer leren..

Liefs Yvonne xx

 

Laatst bewerkt: 12/03/2025 - 12:24

Dank je voor deze reactie Yvonne. Ik ben heel blij dat je dit deelt. Allereerst voor jou natuurlijk, dat de eierstokkanker zo lang is weggebleven. Maar ook omdat ook jij zo'n voorbeeld van hoop bent, en dat statistieken en prognoses niet altijd kloppen. Ik ben net zo'n wonder als jij.

 Het maakt  ook zo'n verschil welke arts je tegenover je hebt. Woorden doen ertoe! En als ik dan lees wat jij schrijft wat (en hoe )de arts zei over wel of niet opereren, dan vind ik dat echt erg.

Ik  hoop zo dat de PARP remmers aan zullen slaan. Het is zoals je zegt; hoop doet leven. Een hartelijke groet, Lenneke 

 

Laatst bewerkt: 13/03/2025 - 07:45

Ja..en het meest botte vond ik achteraf ook dat toen ik overstuur raakte,en ik tegen haar zei dat het AVL mij toegezegd had mij wel te willen opereren na de eerste 3 chemo,s ,zij mij heel verbaasd aankeek en zei..Nounou rustig maar..ik ga wel contact opnemen met het AVL..ik spreek u vanmiddag nog wel bij de oncologieverpleegkundige(daar had ik s,middags namelijk een afspraak)

Op dat spreekuur kwam ze binnenlopen dat ze contact had gehad met het AVL en met een zucht en een soort van.."ze lijken wel gek houding"vertelde dat het AVL inderdaad ging opereren..met daarna het verhaal over hoe weinig kans ik had...dus met andere woorden..haal je maar niets in je hoofd!vervolgens ook nog een oncologieverpleegkundige die tegen mij zei,dat als de kuren te zwaar zouden zijn ik het echt niet vol hoefde te houden..(met andere woorden..Het heeft toch geen zin wat je doet..

Ik werd hierdoor wellicht extra strijdbaar,ben alles aangegaan en zat toen ook nog privé in moeilijke omstandigheden..scheiding,verhuizen,mijn vader overleed etc.maar ik gin goed door alles heen,heb zelfs nog gewerkt!

Nou..als het aan hun gelegen had..was ik er al lang niet meer geweest!

Het stomme is dat ik mijzelf er nog steeds wel eens kwaad over kan maken hoe dat toen gegaan is,en dat ik het nu wellicht voor het eerst eens van mij afschrijf in het openbaar.

heb nogmaals jouw stuk daarover gelezen en helemaal waar wat je zegt!

ieder mens is verschillend,en hoe uitzichtloos het soms lijkt volgens de statistieken,het kan voor jou ook anders uitpakken.kijk maar naar jou en naar mij..en nu heb ik het wederom terug,chemo is weer goed aangeslagen en naar omstandigheden gaat het weer goed..ik kijk niet naar statistieken,ik vertrouw op mijn gevoel,en eigen kracht!de tijd zal het leren,anders is het niet ...🙂

liefs en sterkte voor iedereen!😘

Laatst bewerkt: 13/03/2025 - 09:24