Beste ziekenhuis JULLIE ADVIES AUB

Openbaar gesprek
24 maart 2016 om 20.19,
gewijzigd 25 maart 2016 om 11.09
643 x gelezen
Hallo, Ik ben hier nieuw. Vorige week is er nierkanker ontdekt aan de linkerkant van 10 cm. Er is geen uizaaiing. Ik vraag me af of ik nu moet uitkijken met wat ik eet en doe. Zijn er dingen dat je niet mag doen? Wat is de beste behandeling. Dokter heeft aan gegeven voor verwijderen van de nier, wat zijn hier de bij efecten Wat is de beste Ziekenhuis.

2 reacties

Dag Aali,
Dat zal wel een hele schrik geweest zijn om deze diagnose te horen.
Het is verstandig om naar een groter ziekenhuis te gaan. Dat hoeven niet altijd academische ziekenhuizen te zijn. Je kunt aan je uroloog vragen hoeveel ervaring hij heeft met oncologische nierverwijderingsoperaties.
In NederlNd maken urologen steeds meer afspraken over concentratie van de oncologische zorg. In het ene ziekenhuis is de zorg om blaaskanker geconcentreerd en in het andere ziekenhuis de zorg om nierkanker.
Je kunt aan je huisarts vragen of hij dit voor jou wil uitzoeken.
Je kunt ook contact opnemen met de lotgenotentelefoon van de vereniging leven met blaas of nierkanker. Je kunt dan met een ervaringsdeskundige spreken.
wT betreft leefstijl: is hetbelangrijk dat je veel water drinkt en minder zout.
Na de operatie neemt de gezonde nier meestal de werking van de verwijderde nier over.
Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb gegeven. Zo niet, dan hoor ik dat graag van je.
Veel sterkte met alles.

groet,
Henk2112
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Aali,

Goed dat je meteen met je vragen komt. In aanvulling op Henk2112s advies, het volgende uit mijn eigen ervaring. Van mij mag je alles doen, als je er maar een beetje van geniet. Hier op de site vind je ook meer in de bibliotheek. Zoek (rechtsbovenin de pagina) anders gewoon eens op nierkanker en andere termen die je bezighouden.

  • Bij grotere tumoren (en ik denk dat 10cm daar ook wel onder valt, vraag je dokter) wordt in NL meestal de gehele nier verwijderd. Omdat in de regel nierkanker niet goed reageert op chemo of bestraling, is snijden de voorkeursbehandeling. Daarna is het even afwachten of je overgebleven nier het werk allemaal goed aankan. Bij mij geen enkel probleem geweest, op een enkele nier kan een lichaam prima voort.
  • Zorg voor een operatie dat je in zo goed mogelijke conditie bent.
  • Vraag ook je verzekeraar naar goede locaties. Die weet met welke ziekenhuizen het goed zakendoen is voor je ziekte. Soms in de grensregio, en daar kun je ook prima worden geholpen.
  • Op advies van de uroloog drink ik na mijn nierverwijdering gemiddeld ongeveer drie liter waterige producten per dag. Soms zelf iets meer, andere voedingsdeskundigen vinden drie liter echt wel de max. Het gaat mij erom dat ik door die overgebleven nier voldoende vloeistoffen laat stromen, waardoor hij de afvalstoffen goed afvoert en ik minder kans heb op nierstenen. Ik controleer op zicht en reuk of mijn urine helder is.
  • Roken schijnt DNA kapot te maken en niet zo goed te zijn als je kanker wilt omzeilen. Maar geniet lekker van een rokertje, als je dat goed doet. (Dit is geen medisch advies.)
  • Medicijnen kunnen nadelig werken op organen, zelf goed opletten dus want je apotheker en je artsen hebben veel andere mensen en dingen aan hun hoofd.
Hartelijke groet, sterkte met je speurwerk en keuzen,

Chromo

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14