Oxaliplatin

Openbaar gesprek
20 januari 2017 om 18.33,
gewijzigd 14 september 2017 om 11.09
9758 x gelezen
Lieve allemaal,
ik heb toch nog een vraag.
ik heb nu 2 kuen gehad met oxalipatin en capecitabine 2e kuur 50 procent oxalipatin en fu-5 via infuus. Omdat ik de eerste kuur erg ziek ben geweest.
ik wil gaan stoppen met de ocalipatin dit omdat ik veel bijwerkingen heb en erg beroerd wordt hiervan.
ik wil alleen gaan voor de fu-5 dit zijn de pillen maar dan via het infuus heeft iemand hier ervaring mee?
ik hoor het graag.
groetjes zonnetjes!

16 reacties

Lieve Zonnetjes,
even voor de duidelijkheid, de pillen zijn capecitabine, ook wel Xeloda ( merknaam) deze worden in je lichaam omgezet in 5 FU. Daarnaast heb je 5FU via het infuus, het FOLF gedeelte van FOLFOX. Jij krijgt nu dus 5FU via het infuus.
ook de 5FU zorgt voor bijwerkingen. De oxaliplatin zorgt voor weer andere bijwerkingenDe oncologisch verpleegkundige kan meestal wel inschatten welke bijwerking bij welke stof hoort. Alle bijwerkingen worden meer na mate de kuren vorderen. Maar, bijwerkingen zijn over het algemeen tijdelijk.....

Bij testen is gebleken dat twee derde van de oxaliplatin net zo effectief is als de hele hoeveelheid, en er wordt nu gekeken naar de helft. Je ziu kunnen. Proberen om in ieder geval tot de helft van de behandelingen oxaliplatin te nemen, daar ben je al bijna.
oxaliplatin geeft je ongeveer 6% meer kans dat de kanker niet terugkomt, dan alleen 5FU. De afweging om het extra beetje risico wel of niet te nemen is eentje die je zelf moet maken!
ik zelf ben na 10 keer infuus gestopt met oxaliplatin omdat de neuropathie niet meer wegtrok na een week. Ik heb er na een jaar in mijn voeten nog behoorlijk last van.

heel veel succes met de keuze, bedenk, ook dit gaat voorbij, je bent al bijna halverwege! Elke kuur is er eentje minder voor de boeg!!

succes!
Annemiek

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Dank je wel Annemiek voor je bericht!
ik moet woensdag een beslissing nemen over de kuur of alleen pillen!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste zonnetjes,
Krijg je voor aanvang van iedere kuur ook extra bijwerking dempende medicatie? Anti-misselijkheid en nog zo'n feelgood pil. Ik moet diep in mijn geheugen voor de exacte namen, maar ik heb ook de oxaliplatin gehad, moest er acht maar na zes keer was het herstel van neuropathie afwezig en dus na zes keer gestopt. De pillen (capacetabine/Xeloda) heb ik wel acht kuren gedaan en eigenlijk zonder noemenswaardig probleem. Halverwege de oxaliplatin kuren ook nog extra gestopt vanwege long embolie dat daar ook een mogelijke bijwerking van is. Maar met die pillen vooraf was ik wel gebaat en ben eigenlijk niet echt ziek van de kuren geweest in de zin van misselijk, braken, zwak ed.
Heb het even opgezocht : ondansetron en dexamethason.
Als ik jou was zou ik toch proberen om e.e.a. zo volledig mogelijk af te maken. Ik wil absoluut niet bagatelliseren, maar van ziek zwak en misselijk daar kom je weer van bij. Houd wel goed de eventuele neuropathie in de gaten, want dat is wel echte schade die soms niet meer herstelt, zoals bij mij.
Verder wil ik je voor nu en de komende tijd veel sterkte wensen en luister goed naar jezelf en je dokter en/of verpleegkundige.
Groet, Jerolimo
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste,
vandaag overleg gehad met de oncoloog van het AVL zij hebben besloten samen met mij dat het voor mij een betere optie is om te stoppen met de oxalipatin dit omdat de bijwerkingen te heftig zijn.
nu ga ik alleen verder met de capecitabine(xeloda) en hoop dat ik dit beter verdraag.
Ik hou jullie op de hoogte.
bedankt voor alle adviesen super lief.
groetjes hennie
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Krijg je voorafgaand aan de chemo ook nog Bevacizumab toegediend via infuus?
Ik heb 13 kuren gehad met deze chemo en infuus en heb daar heel goed op gereageerd, tot 2 x behoorlijke verkleiningen van de uitzaaiingen.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo zonnetjes,

ik ben zelf ook geconstateerd met darm kanker,
ze hebben de tumor operatief verwijderd, maar de tumor was helaas door mijn dikke darm gegroeid naar mijn dunne darm en naar mijn blaas..

hierdoor moest ik ook 8 chemo kuren ondergaan.
heb zelf ook de capox kuur gekregen.

de eerste 5 kuren ben ik redelijk door gekomen zonder grote klachten maar naar de 6e kuur kreeg ik last van neuropatie, de 6e kuur kreeg ik nog de volle dosis, maar de 7e kuur kreeg ik maar voor 75%, en ook vertelde de oncoloog verpleegkundige aan dat als de klachten bleven(tintelen van de vingers,geen kleine dingen kunne oppakken, enz enz).

maar helaas was de oncoloog verpleegkundige ziek en kreeg iemand anders voor het gesprek voor mijn chemo.
met als resultaat dat ik de laatste oxiplatin kuur ook kreeg.
die had ik dus eigenlijk niet moeten krijgen maar ik dacht bij mijn zelf ook dat ik beter de tintelende vingers en voeten kon hebben ipv de mededeling krijgen dat de kanker terug was...

helaas heb ik nu heel erg veel last van de neuropatie...
de tintelingen lopen nu to halverwege mijn hand, om een voorbeeld te geven hoe het voeld, je hebt wel eens dat als je je elleboog stoot dat je een stroom stoot krijgt in de hand.
dat gevoel heb ik dus de hele dag in mijn handen en vvoeten.

hier zijn helaas geen medicijnen voor, pijnstillers zoals paracetamol of zelfs morfine helpt hier niet voor.

heb er wel tryptizol voor gekregen, dat is een anti depresief medicijn maar waar ze ook achter kwamen dat het ook voor neuropatie een positieve werking had.

helaas werkt het nu nog niet bij mij, ook al hebben ze de dosis al 2 keer verhoogd, naar 75mg nu.

het is een heel verhaal maar dit is mijn verhaal.
ik ben er zelf niet ziek van geweest, alleen veel last gehad vandiaree.

maar als ik jouw was zou ik toch doorgaan als je er alleen beroerd of misselijk van word, dat gaat over, het is natuurlijk erg vervelend maar daarna heb je wel het gevoel dat je er zelf alles aangedaan hebt!

als het ooit nog een keer terug komt(waar we niet van uit gaan natuurlijk) kan je iig niet jezelf de schuld geven. Je hebt er dan voor je zelf iig alles aangedaan.

je moet dan ook natuurlijk niet met een handicap de kuren uit komen, ik ben zelf dan ook een kuur tevergeefs gegaan...
ben nu een maand klaar met de chemo's, en er is mij verteld dat de mogenlijkheid is dat ik nog 2jaar last kan hebben van de neuropatie, of als ik pech heb dat het nooit weg gaat..

dus om alles even kort samen te vatten...
als je last hebt van bijwerkingen van de chemo, en die zijn niet blijvend... zou ik je willen aanraden om even sterk te zijn en er mee doorgaan... ze geven het je niet voor niets!
als je klachten krijgt/hebt die blijvend kunnen zijn moet je wel even goed nadenken wat je doet, en in overleg met de oncoloog een beslissing nemen..

ik heb nu zelf het gevoel dat ik de laatste kuur niet had moeten nemen, maar tis voormij nu helaas te laat:(

Hoop dat je er iets aan hebt..:)

gr peter



Laatst bewerkt: 14/09/2017 - 11:09
Hoi peter,
dank voor je bericht.
ik moet helaas voorlopig stoppen met de capecitabine ivm kramp op mijn borst. Moet eerst naar de cardioloog dan gaan ze weer kijken of ik verder kan met de kuur.
ook ik heb veel last van diare.
ik hou jullie op de hoogte!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo zonnetjes,
Hoe ga je nu met je kuren?
Ik had ook hartkramp van de Xeloda en deze is twee keer verlaagd. Ik kreeg Verapamil tabletten ,deze beschermen het hart tegen een te grote activiteit. Ik heb 13 kuren gehad.
Naast de Xeloda kreeg ik een doelgerichte therapie met Bevacicumab.
Nu in afwachting van nieuw behandelplan, ben nu vijf maanden zonder chemo.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi, ik heb een echo gehad van mijn hart het was gelukkig geen infarct ik kan volgens de cardioloog doorgaan met de xeloda heb wel maag beschermers gehad. Moet nu 6 pillen v 500 en 2 van 150 zie er erg tegen op ben nl erg geschrokken vd kramp op mijn borst.
maar geen keus moet toch de pillen slikken. šŸ˜. Hoop dat het goed gaat ga straks beginnen. šŸ˜¬. Groetjes hennie
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Mijn dosis is twee keer verlaagd, van 1850 naar 1500 en uiteindelijk 2 keer dgs 1000 mg, hier heb ik het wondebaarlijk goed op gedaan, volgens mijn oncoloog.
Mazzel, ook omdat de bijwerkingen goed te doen waren met de ondersteunende middelen zoals de Verapamil. Ik gebruik hiernaast wietolie en vitamines en supplementen om mijn immuunsysteem goed op de rit te houden. Of dat er toe bij gedragen heeft durf ik niet te zeggen, maar een beetje eigen regie te houden, zolang dat werkt, is een fijn gevoel.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo zonnetje!

sorry ik ben niet vaak online maar wil eigenlijk wel graag hoe het nu met je gaat? Ben je nog steeds met de chemo's bezig of ben je klaar?

ik ben zelf ook 25 weken heel erg aan de diarree geweest, een hoop verschillende pillen geprobeerd maar na 25 weken ben ik gestopt met melk producten eten en drinken als een hail Mary !
en ja hoor dat hielp. Misschien is d informatie voor jouw nu te laat.....

maar hoop dat het goed gaat met je, ze schrijven natuurlijk niet voor niets het aantal kuren en hoeveel heid voor.
maar mijn oncoloog zij ook dat je ook niet "gehandicapt" uit de chemo moet komen!
ik ben dan denk ik eigenwijs geweest en 1 of 2 oxiplatin kuren te veel gehad, daardoor heb ik nu nog steeds last van neuropatie en loop de deur plat bij de neuroloog:)

mvg
peter
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hoi peter,
ik ben gestopt met de chemopillen.
maar heb een gesprek gehad met de oncoloog en er is pas een congres geweest en daar uit blijkt dat mensen zoals ik aan 3 chemokuren genoeg moeten hebben. Zekerheid heb je nooit en het is nu afwachten of het weer terug komt dus blijft spannend!
jij heel veel sterkte want het is wel heel naar vind ik neuropathie! šŸ˜!
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo Zonnetjes,
Ik ben erg benieuwd naar dat onderzoek wat gepresenteerd is op dat congres in juni.
Mijn oncoloog vertelde dat daar gezegd werd dat 4 kuren even effectief is als 8 kuren.
Maar wat bedoel je met mensen zoals ik. Voor wie geldt dat onderzoek?

vr gr
beterzijn
Laatst bewerkt: 12/09/2017 - 11:34
mensen zoals ik betekent: Tumor T1-3 N1(gradatie) voor hen geldt 4 kuren even effectief als 8 kuren. Dus beter, minder kans op neuropathie. Voor de andere groep T4 N2 nog wel meer kuren.
Dit hoorde ik gister van de oncoloog. Dit jarenlange grote onderzoek is al 2 x gepresenteerd op congressen, maar nog niet gepubliceerd.

gr beterzijn
Laatst bewerkt: 14/09/2017 - 08:12