'Alleen lotgenoten begrijpen wat de impact van kanker is'

Adri

Adri (67) is genezen van eierstokkanker en baarmoederkanker, maar heeft nog wel last van de gevolgen van de behandeling. Op kanker.nl vindt ze veel steun en begrip. “Het is een fijne plek om lotgenoten te ontmoeten.”

Tekst: redactie kanker.nl, september 2022

Adri werd in 2010 met vreselijke buikpijn opgenomen in het ziekenhuis. Haar eierstok was gedraaid en moest verwijderd worden. Na onderzoek bleek dat er kankercellen in zaten. Met een operatie werden haar baarmoeder, eileiders en andere eierstok verwijderd. Ook nam de chirurg op verschillende plekken in haar buik stukjes weefsel weg. Er werd ook een tumor in de baarmoeder gevonden. Beide tumoren primair en in een heel vroeg stadium. Gelukkig was een nabehandeling niet nodig.

Zeven jaar later kreeg Adri opnieuw vervelende klachten. Ze was extreem moe, had pijn in haar lies en last van een opgezet been. De oedeemtherapeut vertrouwde het niet en stuurde haar door naar het ziekenhuis. Daar kreeg ze weer slecht nieuws: de kanker was teruggekomen.

Even was er onzekerheid over de prognose (”Mogelijk heeft u nog 1 jaar te leven”), maar gelukkig bleek het niet om een agressieve vorm van kanker te gaan. De behandeling met anti-hormonale therapie en bestraling sloeg goed aan. Onlangs is Adri genezen verklaard. “Er zit nog wel wat, maar dat kan ook littekenweefsel zijn. Het groeit al een hele tijd niet meer.”

Blijvend last van moeheid, oedeem en darmklachten

De kanker en de behandelingen hebben hun sporen nagelaten. Adri heeft nu te maken met vermoeidheid, lymfoedeem en darmklachten.

“De vermoeidheid beperkt me behoorlijk in het dagelijks leven. Ik ben vooral actief in de ochtend: dan doe ik administratief werk voor de kerk of ander vrijwilligerswerk. ’s Middags moet ik rusten. Ga ik toch over mijn grenzen heen, dat moet ik dat bekopen met minstens een hele dag op bed.”

Door lymfoedeem kreeg Adri een zeer dik been. Met speciale zwachtels (easy wraps ) lukt het uiteindelijk om het lymfoedeem te verminderen. De zwachtels bestaan uit vier delen: voet en enkel, kuit, knie, en dijbeen. “Het is best een vermoeiende bezigheid om ze aan te trekken, want ik ben ook de lenigste niet meer. Maar ze helpen wel. Het oedeem wordt langzaam minder. Nu ga ik nog 1 keer in de vier weken naar een oedeemtherapeut. Verder draag ik een normale steunkous.”

Haar chronische darmklachten zijn ontstaan na een operatie aan haar darmen vanwege een trombose in haar buik. De trombose was het gevolg van de antihormoontherapie. “Sinds de operatie in mei 2021 is mijn ontlasting nooit meer normaal geweest. Ik heb vaak last van diarree, wat heel onhandig is als je buitenshuis bent. Gelukkig heb ik daar nu speciale medicijnen voor.”

 

Adri

'Gelukkig kan ik na nare opmerkingen mijn hart even luchten op kanker.nl.'
 

Medeleven en steun

In de community van kanker vond Adri de afgelopen jaren veel steun. “De mensen daar begrijpen wat voor impact kanker heeft op je dagelijks leven, en leven met me mee. Dat vind ik heel waardevol.”

Onlangs heeft ze zelfs een aantal lotgenoten in het echt ontmoet, ook deelnemers van kanker.nl. “Er was een barbecue georganiseerd. Het was zo bijzonder om elkaar live te ontmoeten. We hebben ook veel gelachen. Het voelde erg vertrouwd.”

De steun die Adri krijgt van lotgenoten staat in schril contrast met de opmerkingen van sommige mensen uit haar omgeving, waaronder enkele familieleden. “Sommigen vinden dat ik me aanstel of maken nare opmerkingen. Ze zeggen: ‘Je bent toch genezen?’ Of: ‘Je ziet er helemaal niet moe uit.’ Gelukkig kan ik mijn hart dan even luchten op kanker.nl.”

De tips van Adri:

  • Probeer niet te piekeren. Dat is echt zonde van je energie en wat je zelf denkt komt toch zelden uit.
  • Probeer elke dag te bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Soms lukt het om daardoor langzaam je grenzen te verleggen.
  • Spreek ook eens af met lotgenoten die je online ontmoet hebt.

Maak ook kennis met de andere ambassadeurs op kanker.nl/ambassadeurs