Voeding en de behandeling van kanker

Opslaan

Goede voeding is belangrijk tijdens de behandeling van kanker. Waar kun je op letten bij voeding tijdens de behandeling?

Voeding voor de start van de behandeling

Het is belangrijk om zo fit mogelijk te zijn voor de start van de behandeling. Hierdoor kan het lichaam de behandeling beter aan. Goed eten en voldoende bewegen dragen daar aan bij.

Voeding tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling is goede en voldoende voeding erg belangrijk. Voeding kan niet genezen, maar ondersteunt wel de behandeling. Je kunt hierdoor minder last hebben van bijwerkingen en sneller herstellen van een operatie, bestraling of chemokuur.

Voor mensen met kanker gelden voor en tijdens de behandeling en bij het herstel de richtlijnen uit de Schijf van Vijf. Het is in deze fase met name belangrijk dat je extra eiwit en voldoende energie binnenkrijgt door van een aantal producten voldoende te eten. De verpleegkundige of diëtist kan begeleiding geven. 

Soms is er aanvullende voeding nodig. Dit kan met gewone voedingsmiddelen of met dieetproducten. Met de diëtist kun je overleggen wat in jouw situatie een goede keuze is.

Problemen met eten door de behandeling

Door de ziekte of de behandeling van kanker kunnen er problemen met eten of drinken ontstaan. Soms blijven deze klachten ook een tijd na de behandeling. Je kunt hierbij geholpen worden.

Bespreek de klachten met je arts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een diëtist.
Je kunt ook zelf een diëtist zoeken als je vragen hebt over voeding. Ook als je wilt aankomen kan een diëtist hierbij begeleiden. 

Wat kun je beter niet eten of drinken tijdens de behandeling

Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet eten of drinken tijdens de behandeling. Ze kunnen ervoor zorgen dat de behandeling minder goed werkt. Soms verergeren ze de bijwerkingen van de behandeling.

Gebruik deze voedingsmiddelen niet zonder overleg met de arts of diëtist:

  • Sint Janskruid 
  • alcohol 
  • grapefruit(sap)
  • vette vis zoals haring, zalm en makreel
  • visolie en visoliesupplementen
  • voedingssupplementen

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Adriaans, A. (diëtist), Dr. Beijer, S. (diëtist), Dr. José Breedveld, diëtist en onderzoeker, senior coördinator voeding en kanker, WKOF, Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld, coördinator voeding en kanker, WKOF, Vogel, J. (diëtist)