Wat kunt u doen

Feiten en fabels over voeding en kanker

Opslaan

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding en kanker. Wat is er waar over de volgende voedingsmiddelen?

Suiker

Suiker verhoogt de kans op kanker niet. Het is ook niet aangetoond dat de tumor harder groeit door suiker. Als je veel suiker eet, krijgt je veel energie binnen. Door teveel energie kunt je sneller overgewicht krijgen. Overgewicht vergroot wel de kans op kanker.

Koffie

Van koffiedrinken krijg je geen kanker. In gebrande koffiebonen en in koffie zit de stof acrylamide. Bij proefdieren zijn hele grote hoeveelheden acrylamide kankerverwekkend. Hoe het bij mensen zit, moet verder uitgezocht worden. In koffie zit heel weinig acrylamide. Te weinig om kankerverwekkend te zijn.

Zuivel

Zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt veroorzaken geen kanker. In tegendeel, melkproducten kunnen beschermen tegen darmkanker. Zuivelproducten zijn ook belangrijk bij botontkalking (osteoporose) door de behandeling. Ook is zuivel een goede keuze als eten lastig is. Bijvoorbeeld als het slikken moeilijk gaat of bij een slechte eetlust.

Kurkuma

De stof curcumine, de actieve stof uit kurkuma, remt bij proefdieren de groei van de tumor. Als u kurkuma eet, komt curcumine in het maagdarmkanaal. Daar wordt curcumine afgebroken. Hierdoor kan de curcumine niet bij de tumorcel komen, en dus de groei niet remmen. Kurkuma in de voeding helpt dus niet bij de behandeling van kanker.

Abrikozenpitten

Abrikozenpitten helpen niet bij het voorkomen of genezen van kanker. Abrikozenpitten zijn zelfs gevaarlijk. De stof cyanide in abrikozenpitten kan dodelijk zijn.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Adriaans, A. (diëtist), Dr. Beijer, S. (diëtist), Dr. Breedveld, J. (diëtist), MSc. Veen, van M.R. (overige deskundige), Vogel, J. (diëtist)

Over dit onderwerp