Veelgestelde vragen over voeding en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er wordt veel gezegd en geschreven over voeding en kanker. Wat is er waar over de volgende voedingsmiddelen?

Soja en borstkanker 

Soja en borstkanker is een veelbesproken combinatie. Dat komt omdat in soja stoffen zitten die op oestrogeen lijken. Deze stoffen in soja worden fyto-oestrogenen genoemd. 

Bij hormoongevoelige borstkanker groeit de tumor door oestrogeen dat het lichaam maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tumor niet groeit door de fyto-oestrogenen die in soja zitten.  

Mensen die behandeld worden tegen hormoongevoelige borstkanker kunnen gewoon 2 tot 3 sojaproducten per dag eten. Naar sojasupplementen is nog niet voldoende onderzoek gedaan. Ook vergroot soja de kans op borstkanker niet. Misschien verkleint het de kans zelfs, maar dat moet nog verder onderzocht worden. 

Lees meer informatie over soja en borstkanker bij Voeding en kankerinfo.

Visvetten en chemotherapie

Chemotherapie kan minder goed werken door supplementen met visolie. Het is dan beter om de dag voor, tijdens en een dag na de behandeling geen  visoliesupplementen te nemen. 

Dit geldt alleen voor de soorten chemotherapie met  irinotecan, carboplatin, cisplatinum en oxaliplatin. De arts of verpleegkundige weet of je deze medicijnen krijgt. Bekijk de uitgebreide informatie over visolie en chemotherapie

Suiker

Suiker verhoogt de kans op kanker niet. Het is ook niet aangetoond dat de tumor harder groeit door suiker. Als je veel suiker eet, krijgt je veel energie binnen. Door teveel energie kunt je sneller overgewicht krijgen. Overgewicht vergroot wel de kans op kanker.

Bekijk de uitgebreide informatie over suiker en kanker bij Voeding en kankerinfo

Kurkuma

De stof curcumine, de actieve stof uit kurkuma, remt bij proefdieren de groei van de tumor. Als je kurkuma eet, komt curcumine in het maagdarmkanaal. Daar wordt curcumine afgebroken. Hierdoor kan de curcumine niet bij de tumorcel komen, en dus de groei niet remmen. Kurkuma in de voeding helpt dus niet bij de behandeling van kanker. 

Er gebeurt nog onderzoek naar de stof curcumine en kanker. Lees hierover bij Voeding en kankerinfo.

Koffie

Van koffiedrinken krijg je geen kanker. In gebrande koffiebonen en in koffie zit de stof acrylamide. Bij proefdieren zijn hele grote hoeveelheden acrylamide kankerverwekkend. Hoe het bij mensen zit, moet verder uitgezocht worden. In koffie zit heel weinig acrylamide. Te weinig om kankerverwekkend te zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Merel van Veen-Wagensveld

Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld

Voedingswetenschapper

LinkedIn

Foto José Breedveld

Dr. José Breedveld

Diëtist en onderzoeker, senior coördinator voeding en kanker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Foto Sandra Beijer

Dr. Sandra Beijer

Oncologiediëtist, senior onderzoeker bij IKNL, redactielid voedingenkankerinfo.nl

illustratie-deskundige-vrouw

Jeanne Vogel

Oncologiediëtist, redactielid voedingenkankerinfo.nl

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2019