Het aan je kinderen vertellen

Wanneer vertellen?

Opslaan

Sommige ouders proberen eerst meer informatie over hun ziekte te krijgen voordat ze het vertellen. Het geheim houden kan meer stress geven dan het vertellen. Bovendien voelen kinderen vaak dat er iets aan de hand is. Vertel daarom wat er aan de hand is zodra je het gevoel hebt dat je dit goed kunt doen. Als je nog niet overal een antwoord op kunt geven, vertel dat dan ook. 

Een goed moment kiezen

Kies voor het gesprek een moment waarop je je in staat voelt om de informatie op een rustige manier aan je kind te vertellen. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan, maar kies een tijdstip waarop je kind het nog even op zich in kan laten werken. Bijvoorbeeld ’s middags als het uit school komt, of aan het begin van het weekend.

Heb je meer kinderen, vertel het nieuws dan aan alle kinderen tegelijk. Zo voorkom je dat ze elkaar gaan vertellen wat er aan de hand is. Denk je dat het beter is om het elk kind apart te vertellen, doe dat dan kort na elkaar, en in dezelfde bewoordingen.

Gesprek voorbereiden

Je kunt het gesprek met je kind(eren) voorbereiden door eerst voor jezelf alles op een rijtje te zetten. 

Denk je dat je erg emotioneel wordt als je het aan je kind(eren) vertelt, dan kun je het gesprek ‘oefenen’ met een dierbare. Dan heb je  de kans gehad om je emoties te ontladen.

Bespreek met je (ex-)partner wie het nieuws zal vertellen. Ga samen het gesprek aan met jullie kind(eren).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.