Redenen voor DNA-onderzoek bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker ontstaat door afwijkingen in het DNA. Daarom krijgen mensen met kanker steeds vaker DNA-onderzoek. De bedoeling van het onderzoek is om afwijkingen in het DNA op te sporen. Een ander woord voor zo’n afwijking is een mutatie.
Als je kanker hebt, kan de arts voorstellen om het DNA van de tumor te laten onderzoeken. Het DNA-onderzoek gebeurt in het laboratorium met een stukje weefsel van de tumor. Meestal wordt de techniek DNA-sequencing gebruikt. Door het DNA-onderzoek komt de arts meer te weten over de eigenschappen van de tumor.
Er zijn verschillende redenen om het DNA te onderzoeken:
- kiezen van een behandeling
- wetenschappelijk onderzoek
- onderzoek naar erfelijke aanleg
Kiezen van een behandeling
Bij een aantal kankersoorten is het opsporen van afwijkingen in het DNA een standaard onderzoek. De arts laat DNA-onderzoek doen om meer informatie over de tumor te krijgen. En om te achterhalen of iemand met een bepaalde afwijking een gerichte behandeling kan krijgen.
Lees verder over DNA-onderzoek bij het kiezen van een behandeling.
Wetenschappelijk onderzoek
Naast het standaard DNA-onderzoek gebeurt ook steeds meer wetenschappelijk DNA-onderzoek. Dit onderzoek is vaak bedoeld om meer kennis over kanker te krijgen. Soms blijkt uit het onderzoek dat een andere behandeling van de kanker mogelijk is.
Toestemming voor het wetenschappelijk onderzoek
Voor wetenschappelijk DNA-onderzoek geef je schriftelijk toestemming. Dit heet een ‘geïnformeerde toestemming’. Met deze schriftelijke toestemming geef je aan dat je vóór het ondertekenen voldoende informatie over het DNA-onderzoek hebt gekregen en de informatie goed hebt begrepen.
Onderzoek naar erfelijke aanleg
DNA-onderzoek gebeurt ook bij het opsporen van een erfelijke aanleg voor kanker. Bij onderzoek naar een erfelijke aanleg kijkt men naar het DNA van alle lichaamscellen.
De informatie in dit dossier gaat over DNA-onderzoek van de kankercellen. Meer informatie over DNA-onderzoek bij een erfelijke aanleg lees je in het dossier over erfelijkheid.