Vormen van hyperthermie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende vormen van hyperthermie mogelijk bij kanker.

Lees op deze pagina over:

Oppervlakkige hyperthermie

Bij oppervlakkige hyperthermie wordt de warmte toegepast op de tumor zelf en het gebied eromheen, of op het gebied waar de tumor heeft gezeten. Tot 4 cm onder de huid is met deze techniek goed te verwarmen.

Artsen gebruiken oppervlakkige hyperthermie bijvoorbeeld voor behandeling van:

Lees meer over oppervlakkige hyperthermie.

Regionale hyperthermie

Bij regionale hyperthermie wordt de warmte toegepast op een groot gebied, zoals een orgaan, holte of ledemaat (arm of been). Er zijn veel verschillende verwarmingstechnieken mogelijk.

Diepe hyperthermie

Bij diepe hyperthermie wordt een deel van het lichaam van buitenaf verwarmd. Dit gebeurt met een applicator (soort apparaat) waarin antennes zijn ingebouwd. Bijvoorbeeld een ringapplicator bij tumoren in het kleine bekken, een soort buis voor om de hals bij hoofd-halstumoren of een losse applicator voor behandeling van bijvoorbeeld de oksel.

Artsen kiezen voor diepe hyperthermie als het behandelgebied dieper dan 4 cm onder de huid ligt. Het wordt vooral gebruikt voor behandeling van:

Lees meer over diepe hyperthermie.

Perfusiehyperthermie

Bij deze vorm van hyperthermie wordt de bloedcirculatie in een arm of been afgesloten van de bloedcirculatie van de rest van het lichaam. Door het arm of been wordt een verwarmde medicijnvloeistof gepompt. Dit gebeurt via een infuus in de bloedvaten. Deze vorm van hyperthermie wordt toegepast bij melanomen en wekedelentumoren.

De verwarmde vloeistof kan ook in een hol orgaan worden ingebracht, zoals de blaas. Of in een lichaamsholte, zoals de buikholte. Een voorbeeld van deze behandeling is HIPEC bij darmkanker of maagkanker.

Intracavitaire hyperthermie

Bij deze vorm van hyperthermie plaatst de arts een microgolfantenne in een lichaamsholte. Bijvoorbeeld in de blaas, de slokdarm of de endeldarm. Via de applicator wordt microgolfstraling toegediend om het gebied rond de applicator op te warmen. Het verwarmde gebied is hierbij beperkt tot 1 à 2 cm rond de applicator.

Deze manier van hyperthermie wordt gegeven in combinatie met chemotherapie.

Interstitiële hyperthermie

Bij deze vorm van hyperthermie plaatst de arts verwarmingsbronnen in het weefsel.

Gehele lichaamshyperthermie

Bij deze vorm van hyperthermie wordt het hele lichaam opgewarmd via de huid of via het bloed. Langdurige opwarming, 6 tot 8 uur bij een temperatuur van 39 tot 40°C, versterkt het immuunsysteem. Deze behandeling gebeurt alleen in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Hans Crezee

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

illustratie-arts-vrouw

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018