Autologe stamceltransplantatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een autologe stamceltransplantatie krijg je stamcellen uit je eigen bloed of je eigen beenmerg. Autoloog betekent ‘van zichzelf’.

Krijg je een autologe stamceltransplantatie? Dan krijg je een behandeling om de kankercellen in je lichaam te doden. Hierdoor gaan ook je stamcellen dood. Daarom krijg je gezonde stamcellen terug, die uitgroeien tot nieuwe, gezonde bloedcellen.

Lees op deze pagina over:

Doel van een autologe stamceltransplantatie

Het doel van een autologe stamceltransplantatie is dat je geneest van de ziekte. Bijvoorbeeld van de leukemie of het Hodgkin-lymfoom. Maar soms is genezing niet mogelijk. Dan kun je de behandeling krijgen om de ziekte tijdelijk terug te dringen.

Wat is een autologe stamceltransplantatie?

Je krijgt bij een autologe stamceltransplantatie stamcellen van jezelf. Dat gaat in grote lijnen zo:

  • Eerst worden stamcellen uit je lichaam gehaald.
  • Daarna krijg je een zware behandeling met chemotherapie en/of bestraling van je hele lichaam. Het doel hiervan is om de kankercellen in het lichaam te doden. Maar ook je beenmerg gaat kapot, waardoor je lichaam niet meer genoeg bloedcellen maakt.
  • Als laatste stap krijg je je eigen stamcellen weer terug. Het duurt ongeveer 3-4 weken tot dit weer nieuwe bloedcellen worden. In deze weken heb je niet genoeg bloedcellen en heb je meer kans op infecties en kun je erg moe zijn. Je krijgt daarom antibiotica tegen infecties. Heb je te weinig rode bloedcellen of bloedplaatjes, dan kan een bloedtransfusie helpen.

Lees verder hoe een autologe stamceltransplantatie gaat.

Risico’s en bijwerkingen van een autologe stamceltransplantatie

Een autologe stamceltransplantatie is een zware behandeling. Daarom kijkt de hematoloog vooraf goed of de behandeling bij jou kan. Bespreek de risico’s van de stamceltransplantatie ook met je hematoloog.

Lees verder over de risico’s en bijwerkingen.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

foto marielle wondergem

Dr. Mariëlle Wondergem

Internist-hematoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2024