Onderzoek en diagnose

PET-CT-scan bij hodgkinlymfoom

Opslaan
Patiënten met een hodgkinlymfoom krijgen een PET-CT-scan  van de hals, borstkas en de buikholte. Behalve in ziekenhuizen die geen PET-CT scanner hebben. Daar wordt in plaats van een PET-CT scan een CT-scan gemaakt.

In de diagnosefase gebruikt de arts een PET-CT scan om te zien of u zwellingen in de lymfeklieren heeft en waar deze zwellingen zitten. En om informatie te krijgen over de toestand van bijvoorbeeld de milt en de lever.

Na de behandeling gebruikt de arts de PET-CT-scan om informatie te krijgen over de activiteit van hodgkincellen in de lymefklieren. Die activiteit moet door de behandeling afnemen.

Hoe gaat een PET-CT-scan?

Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Dit bestaat uit een PET-scan en een CT-scan.   

De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. De PET-scan maakt hier gebruik van. U krijgt een radioactieve stof toegediend die op dezelfde manier als suiker in cellen wordt opgenomen. Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. Zo kan de arts de kankercellen zien. Een nadeel is dat ontstekingen en actieve spieren ook veel suiker opnemen. Deze zijn daardoor moeilijk van de kankercellen te onderscheiden.   

Een CT-scan brengt organen en/of weefsels zeer gedetailleerd in beeld. Het apparaat maakt een serie foto's waarop telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel staat afgebeeld. Deze doorsneden geven een beeld van de plaats, grootte en uitbreiding van een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen. 

De computer projecteert de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor is goed te zien welke organen en structuren kankercellen bevatten. 

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. CT staat voor Computer Tomografie.

Voorbereiding

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel drinken, zolang er in de drank geen suiker zit. Heeft u suikerziekte, bespreek dan met uw arts hoe u zich moet voorbereiden.

Is de radioactieve stof in een bloedvat in uw arm ingespoten, dan moet u een tijd stil liggen in een aparte kamer. Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek. Hiervoor ligt u op een onderzoekstafel. Een camera draait langzaam om u heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities.

Na het onderzoek is de radioactieve stof voor het grootste deel uit uw lichaam verdwenen. Er is geen gevaar voor u of uw omgeving.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Visser, H.P.J. (hematoloog), Woude, H. (verpleegkundig specialist), Dr. Burgmans, M.C. (radioloog)