Wat is een gastro-intestinale stromale tumor (GIST) ?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een gastro-intestinale stromale tumor (GIST) is een vorm van kanker in de maag of de darmen. De tumor ontstaat in het bindweefsel dat om de organen heen zit. Daarom is het een andere soort kanker dan bijvoorbeeld maagkanker. Een GIST is zeldzaam.

Gastro betekent ‘maag’, intestinaal betekent ‘in de darm’ en stromaal betekent ‘in het bindweefsel’. Een GIST zit meestal in het bindweefsel van de maag, maar kan ook in het bindweefsel van de dunne darm ontstaan. Minder vaak komt GIST voor op een andere plek in het spijsverteringskanaal, zoals in de dikke darm of in de slokdarm.  

GIST is een wekedelentumor

Bindweefsel valt onder de ‘weke delen’ van het lichaam. Daarom is een GIST een wekedelentumor. Een ander woord voor een kwaadaardige wekedelentumor is een wekedelensarcoom.

Lees op deze pagina over: 

Vooruitzichten bij een GIST

Veel mensen die net gehoord hebben dat ze kanker hebben, willen iets weten over hun vooruitzichten. Wat staat er te gebeuren en hoe lang heb ik nog te leven?

Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is, of er uitzaaiingen zijn en of de behandeling goed aanslaat.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan je misschien meer vertellen.

Symptomen van een GIST

Het is vaak lastig om een GIST zelf te ontdekken. De klachten zijn meestal niet zo duidelijk. Symptomen van een GIST zijn bijvoorbeeld buikpijn of andere buikklachten. Of zwarte ontlasting en bloedarmoede. Bij dit soort klachten denkt de arts misschien eerst aan andere ziektes. Soms wordt een GIST toevallig ontdekt.

Lees verder over de symptomen van een GIST.

Oorzaken en risicofactoren van een GIST

Er zijn geen risicofactoren bekend voor een GIST. Een GIST ontstaat meestal door een bepaalde fout in het DNA. Je hebt geen invloed op het wel of niet ontstaan van deze fout. Ook is deze fout bijna nooit erfelijk.

Lees verder over oorzaken en risicofactoren van een GIST.

Uitzaaiingen bij een GIST

Een GIST kan uitzaaien. Dat betekent dat er kankercellen losraken van de tumor en zich verspreiden door het lichaam. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Als een GIST uitzaait, is dat meestal naar de lever of het buikvlies.

Lees verder over uitzaaiingen bij een GIST.

Onderzoeken bij een GIST

Ga naar de huisarts met buikklachten of andere klachten die bij een GIST kunnen horen. Is er meer onderzoek nodig, dan gebeurt dat door een maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis.

Meestal zijn er meerdere onderzoeken nodig voordat duidelijk is dat het om een GIST gaat. Je krijgt dan vaak een echo of een CT-scan en een biopsie.

Lees verder over onderzoeken naar een GIST.

Ziekenhuizen voor een GIST

Omdat een GIST zeldzaam is, is het belangrijk dat je behandeld wordt door artsen met ervaring met een GIST. Of dat je artsen contact hebben met een gespecialiseerd ziekenhuis.

Lees verder over ziekenhuizen voor een GIST.

Behandeling van een GIST

De meeste mensen met een GIST krijgen een operatie, samen met doelgerichte therapie.

Lees verder over behandelingen bij een GIST.

Gevolgen van een GIST

GIST en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. Sommige mensen blijven last houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van vermoeidheid en problemen met het eten.

Lees verder over de gevolgen van een GIST.

Colofon

Met medewerking van:

Logo contactgroep gist

Contactgroep GIST

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Ingrid Desar

Dr. Ingrid Desar

Internist-oncoloog, Radboudumc

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een GIST hebben (gehad)

Foto Roos Bleckman

Roos Bleckman

Arts-onderzoeker, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022