Hulp voor jou, als een dierbare kanker heeft

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als naaste van iemand met kanker kun je ook wel wat hulp of steun gebruiken. Er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen.

Wil je ervaringen uitwisselen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten als jij, dan kun je terecht bij:

Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kun je terecht bij:

  • je huisarts
  • de praktijkondersteuner huisarts voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ)
  • de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist die betrokken is bij de behandeling van je naaste
  • een maatschappelijk werker
  • een geestelijk verzorger
  • een psycholoog

Je kunt ook altijd (gratis) bellen, mailen of chatten met de kanker.nl Infolijn. Om je gevoelens en zorgen te delen, of voor advies.

Patiëntenorganisatie

Bij een patiëntenorganisatie kun je in contact komen met andere partners van kankerpatiënten, bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst of contactdag. 

Vind een patiëntenorganisatie waar jij terecht kunt

IPSO centrum voor leven met en na kanker

Bij een IPSO centrum voor leven met en na kanker (voorheen: inloophuis) kun je in een huiselijke omgeving over je ervaringen te praten. Je kunt er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.
Een bezoek aan zo'n centrum is gratis. 

Vind een centrum voor leven met en na kanker bij jou in de buurt

Huisarts en praktijkondersteuner

Misschien wordt het je soms even te veel. Misschien heb je last van psychische problemen. Bijvoorbeeld van angst, depressieve klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, relatieproblemen of problemen op je werk.

Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen. Soms denk je misschien dat je klachten ‘niet erg genoeg’ zijn. Maar praten erover kan opluchten. En misschien is er wel iets aan te doen. Praat bijvoorbeeld eens met je huisarts.

Je huisarts kan je gesprekken aanbieden met de Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener, zoals een psycholoog of psychotherapeut.

Oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist

Bij de oncologieverpleegkundige kun je tijdens de behandeling terecht voor informatie en advies. De verpleegkundige kan je ook helpen om dingen op een rij te zetten en bij het regelen van praktische zaken. Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kan de oncologieverpleegkundige je verwijzen naar een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

In plaats van een oncologieverpleegkundige kun je ook ondersteuning krijgen van een verpleegkundig specialist.

Maatschappelijk werker

Een (medisch) maatschappelijk werker kan je helpen bij het omgaan met gevoelens en emoties. Je kunt er ook terecht als je zorgen hebt over thuis, je werk en hoe het nu verder moet. De maatschappelijk werker helpt je dingen op een rij te zetten en met het regelen van praktische zaken.

Ook je kinderen kunnen bij een maatschappelijk werker terecht.

Vind een maatschappelijk werker bij jou in de buurt

Geestelijk verzorger

Door alles wat je overkomt kun je anders tegen het leven aan gaan kijken. Geestelijk verzorgers staan open voor iedereen die vragen of gedachten heeft over zingeving en levensbeschouwing.

Bij een geestelijk verzorger denken mensen meestal aan het geloof. Maar een geestelijk verzorger is er voor iedereen. Je kunt wel bij hem of haar terecht met geloofsvragen.

Vind een geestelijk verzorger bij jou in de buurt

Psycholoog

Een psycholoog helpt je om psychische problemen concreet en praktisch aan te pakken. Ook als je lichamelijke klachten hebt die misschien door psychische problemen komen, kun je bij een psycholoog terecht.

Misschien heb je als naaste moeite om je aan te passen aan de ziekte van je partner. Of aan de gevolgen van de ziekte – voor je partner, jezelf en je relatie. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

Zoek je een psycholoog? Kies dan een psycholoog of psychotherapeut die aantoonbare ervaring heeft met mensen met kanker en hun naasten. 

Vind psychologische hulp bij jou in de buurt

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

Foto Joanne van Walsem - van Bekhoven

Drs. Joanne van Walsem - van Bekhoven

Psycho-oncologisch therapeut, Ingeborg Douwes Centrum

Foto Joyce Vermeer

Drs. Joyce Vermeer

Systeemtherapeut en mindfulnesstrainer, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019