Wie kan mij helpen of steunen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als naaste van iemand met kanker kun je behoefte hebben aan hulp of steun. 

Wil je ervaringen uitwisselen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten als jij, dan kun je terecht bij:

Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kun je terecht bij:

Je kunt ook altijd (gratis) bellen, mailen of chatten met de  kanker.nl Infolijn. Om je gevoelens en zorgen te delen, of voor advies.

Patiëntenorganisatie

Een patiëntenorganisatie is er niet alleen voor patiënten, maar ook voor naasten. Je kunt er in contact komen met andere partners van kankerpatiënten, bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst. 

Vind een patiëntenorganisatie waar jij terecht kunt

Inloophuis

Bij een inloophuis kun je terecht om in een huiselijke omgeving over je ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kunt er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.
Een bezoek aan een inloophuis is gratis. 

Vind een inloophuis bij jou in de buurt

Huisarts

Mogelijk heb je door de ziekte van je dierbare last van psychische problemen. Bijvoorbeeld angst, depressieve klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, relatieproblemen of problemen op het werk. Blijf niet te lang met deze klachten rondlopen. Praat bijvoorbeeld eens met je huisarts.

je huisarts kan je gesprekken aanbieden met de Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). Hij kan je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener: een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.

Oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist

Bij de oncologieverpleegkundige kun je tijdens de behandeling terecht voor informatie en advies. De verpleegkundige kan je ook helpen om dingen op een rij te zetten en bij het regelen van praktische zaken. Heb je behoefte aan professionele hulp, dan kan de oncologieverpleegkundige je verwijzen naar een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

In plaats van een oncologieverpleegkundige kun je ook ondersteuning krijgen van een verpleegkundig specialist.

Medisch maatschappelijk werker

Een medisch maatschappelijk werker kan je helpen bij het omgaan met gevoelens en emoties. Je kunt er ook terecht wanneer je zorgen hebt over thuis, je werk en hoe het nu verder moet. De maatschappelijk werker helpt je dingen op een rij te zetten en met het regelen van praktische zaken.

Ook je kinderen kunnen bij een medisch maatschappelijk werker terecht.

Geestelijk verzorger

Door alles wat je overkomt kun je anders tegen het leven aan gaan kijken. Geestelijk verzorgers staan open voor iedereen die vragen of gedachten heeft over zingeving en levensbeschouwing.

Bij een geestelijk verzorger denken mensen meestal aan het geloof. Maar een geestelijk verzorger is niet geloofsgebonden.  Je kunt wel bij hem of haar terecht met geloofsvragen.

Psycholoog

Een psycholoog helpt je om psychische problemen concreet en praktisch aan te pakken. Ook wanneer lichamelijke en psychische klachten lijken samen te hangen, kan de psycholoog ingeschakeld worden.

Misschien heb je als naaste moeite om je aan te passen aan de ziekte van je partner. Of aan de gevolgen van de ziekte – voor je partner, jezelf en je relatie. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

Zoek je een psycholoog? Kies dan een psycholoog of psychotherapeut die aantoonbare ervaring heeft met mensen met kanker en hun naasten en in het BIG-register is opgenomen.

Je kunt voor psychologische hulp terecht:

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, de BOSgroep

Drs. Marijke Dierdorp-Schep

GZ-psycholoog, Ingeborg Douwes Centrum

Drs. Joanne van Walsem - van Bekhoven

Psycho-oncologisch therapeut, Helen Dowling Instituut

Drs. Joyce Vermeer

Psycholoog, Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019