Wetenschappelijk onderzoek naar cognitieve klachten

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er wordt veel onderzoek gedaan naar cognitieve klachten na de behandeling van kanker.

Dit zijn enkele vragen waar onderzoekers graag een antwoord op willen hebben:

  • Wie loopt er meer risico om cognitieve klachten te krijgen na kankerbehandeling?
  • Hoe beïnvloedt de kankerbehandeling het brein? Hoe zit het met chemotherapie? Hoe zit het met hormonale therapie?
  • Zijn cognitieve problemen te behandelen of te voorkomen? Zo ja, hoe dan? Wat is de rol van medicijnen, van beweging, van cognitieve strategie-trainingen
  • Als je cognitieve klachten hebt na de behandeling, hoe kun je daar dan het beste mee omgaan in het dagelijks leven?

Hieronder staan enkele studies beschreven naar de behandeling van cognitieve problemen

i-WORC studie

Veel mensen gaan na de behandeling van kanker weer aan het werk. Een klein deel van hen heeft cognitieve klachten, waardoor ze hun werk minder goed kunnen doen. Het Antoni van Leeuwenhoek voert op dit moment met enkele andere instituten de i-WORC studie uit (Internet-based WOrk-related cognitive Rehabilitation for Cancer survivors). Het onderwerp van deze studie is een online cognitief revalidatieprogramma voor mensen die kanker hebben gehad.

Onderzoekers willen weten of dit programma ex-kankerpatiënten kan helpen om beter te functioneren op het werk. Het programma is gebaseerd op het bestaande programma ‘Niet rennen maar plannen’. Dit programma is bewezen effectief bij patiënten met niet aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld na beroertes en ongelukken.

Wanneer je interesse hebt om aan deze studie deel te nemen, kun je een e-mail sturen naar i-worc@nki.nlLees meer over de i-WORC studie

PAM-studie

In de PAM studie kijken onderzoekers naar de effectiviteit van een beweeginterventie bij ex-borstkankerpatiënten die twee tot vier jaar eerder behandeld zijn met chemotherapie. Deze vrouwen hebben cognitieve klachten én laten cognitieve problemen zien op neuropsychologische tests. Lees meer over de PAM-studie.

Beoogde opbrengst van de onderzoeken

De huidige studies naar de behandeling van cognitieve problematiek bij (ex-) kankerpatiënten kunnen leiden tot een meer gerichte en effectieve aanpak. Als bovendien meer kennis beschikbaar komt over kwetsbaarheid van individuele patiënten, kunnen behandelingen vroeger en mogelijk zelfs preventief worden ingezet.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Sanne Schagen

Klinisch neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020