Mantelcellymfoom

Openbaar gesprek
19 februari 2015 om 19.58,
gewijzigd 5 maart 2016 om 03.04
5873 x gelezen
In juni 2013 is bij mij mantelcellymfoom geconstateerd en gedurende 2013 ben ik conform HOVON75 behandeld en afgesloten met een autologe stamceltransplantatie. Sinds januari 2014 ben ik schoon. Ik zou graag ervaringen willen delen met anderen die deze behandeling hebben gehad. Momenteel heb ik last van roodhuid, bultjese en jeuk. Afspraak met dermatoloog gemaakt.

20 reacties

Welkom in deze groep! 
Ik hoop dat iemand hier ervaringen met je wil uitwisselen. Ikzelf heb een andere vorm van non-Hodgkin gehad. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo,

Zelf heb ik (nog) geen ervaring met sct. Mijn vader moet deze zo rond augustus wel gaan meemaken. Hij heeft ook het mantelcellymfoom, en heeft de R-CHOP kuren er nu op zitten. Over 2 weekjes zal hij beginnen met de  2 x ara-c kuren. Mag ik vragen of u deze ook hebt gehad, en hoe u deze heeft ervaren. En hoe u de sct heeft ervaren?


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo,

Ik denk dat je vader ook de HOVON75 behandeling krijgt. Na de 3x RCHOP, welke behandeling mij meeviel, heb ik ook 2x ARA-C behandelingen gehad. Een zware kuur omdat het naast de opname een behandeling is die continue doorloopt. Na 4 dagen was ik helemaal kapot en het herstel duurt dan ook langer dan bij de vorige behandelingen.
Tussen deze behandelingen en de BEAM chemo voor de de stamceltransplantatie goed aangesterkt. De laatste behandeling is echt "de killer". Echt alles gaat kapot en vloeibaar voedsel was voor mij na 2 dagen nog het enige wat kon. Alle slijmvliezen gaan kapot. De stamceltransplantatie zelf is prima te doen. Erg emotioneel, want dit is het begin van de rest van je leven. De 2 weken daarna waren erg spannend. Slaat alles aan. Gelukkig wel en na totaal 4 weken ziekenhuis mocht ik naar huis om aan te sterken. Op 27-11-13 kreeg ik mijn stamcellen terug en op 6-1-14 ben ik schoon verklaard. En dat is heden nog zo. Het totale herstel, om weer te komen op het oude niveau qua conditie, heeft bij mij ruim een jaar geduurd. Ik kan alleen maar adviseren om goed te rusten, er aan toe te geven, goed eten en proberen zoveel mogelijk naar buiten te gaan en te wandelen en te fietsen. Conditie was voor mij het sleutelwoord. 
Sinds 4 weken ben ik op project basis weer 20 uur per week aan het werk. Daarnaast genieten van het leven (ben met vroegpensioen) en in de zomer werk ik niet.

Ik hoop dat je vader ook zo goed op de behandelingen reageert. Succes.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo CP,

Ik het in november 2014 een autologe SCT gehad ivm met MCL.
Mijn ervaringen heb ik beschreven in www.harmschinkel.nl

Ik lees in jouw profiel dat je na je SCT ook nog bent bestraald, wil je mij vertellen waarom dat was, dat is bij mij nooit ter sprake geweest.
Groet
Harm



Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Harm,

bestraling was preventief, omdat het gezwel onder mijn arm / op mijn borstbeen best groot is geweest.

cor
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
April 2015 mantelcellymfoom als toevalsbevinding. Vanaf die tijd "Wait and see" beleid. Nu maart 2016 nog geen klachten. Eind maart 2016 scan die wordt vergeleken met die uit april 2015 (spannend)
Ziekte heeft tot nu toe gelukkig weinig invloed op mijn leven gehad. Er gaan dagen voorbij dat ik er niet aan denk. Mooiste blijk van belangstelling was vraag van een kennis op een feestje:
"Hoe gaat het met je? zo te zien goed, je staat nog overeind"
Mijn cynisme sleept mij erdoor en de reacties van mijn omgeving blijven een bron van vermaak. Ik schroom niet mijn ziekte te gebruiken om mijn zin te krijgen, dan heb je er tenminste nog wat aan. Weet dat mij waarschijnlijk nog een hoop ellende te wachten staat, maar ach in het ergste geval ga ik na een lange lijdensweg gewoon kaal, oud en lelijk dood.
O ja ik kwam bij de internist omdat ik al tig jaar zo slecht slaap en zo verschrikkelijk moe ben. Met die klacht is na het vinden van de vergrote lymfklieren niets meer gedaan. Logisch kanker is natuurlijk veel leuker en interessanter dan slapeloosheid. Wat is erger nooit meer slapen of nooit meer wakker worden
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

bij mij mantlcellymfoom geconstateerd in okt.2015 , r-chop en rituximap volgde en daarna 3x 3weken ziekenhuis opname met tussenposes thuis herstellen van chemo , daarna autologe stamceltransplantatie en in mei 2016 schoon verklaard , had stadium 4 , nu nog steeds schoon maar mijn vraag is nu om datje overal leest dat je binnen 2 tot 5 jaar recidiveerd of dat bij iedereen zo is of kan het helemaal wegblijven ????????

 

Laatst bewerkt: 11/03/2019 - 23:37

Hallo Arend,

Ik heb eind 2013 het zelfde traject doorlopen en ben nog steeds schoon en er zijn (voorlopig) geen aanwijzingen dat het terug komt. Mijn oncoloog geeft aan dat hoe langer je schoon blijft hoe lager de kans is dat het terugkomt. Je stamcellen doen dan goed hun werk.

Laatst bewerkt: 19/04/2019 - 08:28

hallo daar, hier het hele traject 1e lijns doorlopen met mijn vrouw tot een autologe stc in 2014. non hotch mcl stadium 4. hersteld daarvan maar in september 2018 was het keihard terug. traject ingegaan van 2e lijns behandeling met bendamustine (dat is super spul met weinig bijwerkingen) opname voor allogene stamceltransplantatie van 2 navelstreng donoren.Nu herstellende daarvan en tis een heavy traject. we trekken het nog steeds... gelukkig

 

Laatst bewerkt: 11/04/2019 - 22:02

arend,

ik lees soortgelijk geval bij jou,en snap de onrust. ik ken anderen waar het al 7 jaar later nog steeds super gaat met dezelfde vorm en stadia. Mantelcellymfoom is een van de slechtste vormen. en is niet vooralsnog niet te genezen maar wel behandelbaar. Positieve instelling brengt je heel veel, en ik kan dat weten helaas.

Laatst bewerkt: 11/04/2019 - 22:07

Hallo, heb mantelcellymfoom stadium 4 te horen gekregen jan. 2018. Heb met moeite 4 kuren chemo ( R-chop) aangekund en om die reden overgegaan naar de rituxiemap kuur iedere 2 maanden. Dit verdraag ik prima en mag ik blijven continueren, zolang als wenselijk. ( inderdaad, bij aanvang daarvan werd gezegd voor 2 jaar!) ik ben een vrouw van 68 jaar en voel me nu weer top-fit. Hopenlijk mag dit zo jaren doorgaan. Wie heeft ervaring met  rituximap al zo lang? Gerlien

 

Laatst bewerkt: 08/02/2021 - 10:45

Ik krijg na de standaardbehandeling tot en met de autologe stamceltransplantatie nu al ruim twee jaar rituximab. Het is wel lastig dat ik daardoor altijd flink verkouden ben. Het is zelfs in mijn oren terechtgekomen, zodat ik nu buisjes in mijn oren nodig heb. Verder verdraag ik rituximab goed.

Laatst bewerkt: 17/02/2021 - 17:20

Goed om alle reacties hier te lezen. Uit de ervaring van anderen kun je weer hoop putten. Sinds januari 2021 is, na constatering van mantelcellymfoom, behandeling gestart met r-CHOP en r-HAD. Heb nu de zes kuren achter de rug en laatste PET/CT-scan zag er op zich goed uit. Omdat er nog actieve, onrustige cellen te zien waren is nog een weefselbiopt genomen en ik ben nu nog in afwachting van het resultaat daarvan. Bij goede uitkomst volgt de 2-maandelijkse rituximab onderhoudskuur gedurende 3 jaren. Ik hoop het nog jaren vol te houden! Ben nu overigens erg vermoeid en kan heel weinig ondernemen. 

 

Laatst bewerkt: 15/07/2021 - 19:22

Ruim drie jaar geleden werd bij mij de standaardbehandeling tegen mantelcellymfoom afgesloten met een autologe stamceltransplantatie. Vervolgens kreeg ik Rituximab tot nu toe.   Helaas is het lymfoom teruggekomen (flinke bobbels in oksel, lies en bovenarm). Ik slik nu ibrutinib, dat ik goed lijkt te verdragen. Deze behandeling zal echter worden afgesloten met een stamceltransplantatie van een donor, en dat lijkt me wel heftig.

Laatst bewerkt: 11/10/2021 - 09:51

Hallo Boudewijn,

Mijn partner staat ws ook een allogene/donorstamceltransplantatie te wachten. Hoe is het bij u allemaal verlopen?

M.v.g.

Marein

Laatst bewerkt: 18/05/2023 - 07:21

Hoi Boudewijn, Heel veel kracht toegewenst om door deze intensieve en moeilijke periode heen te komen. 

Laatst bewerkt: 09/02/2022 - 11:52

Eind 2019 begin 2020 is bij mij per toeval mantelcel lymfoom ontdekt, het schijnt dat ook achter je oogleden kleine lymfekliertjes zitten en deze warren opgezet zodat mijn ogen eruit zagen als kikker ogen.

Na vele onderzoeken bij oogarts en internist werd er een biopt genomen en daaruit bleek mantelcel lymgfoom. Doorverwezen naar hematoloog en lichamelijk onderzoek wees uit dat andere lymfeklieren nog niet opgezet waren of iets dergelijks. Ct scan liet wel zien dat het ook in andere lymfeklieren zat. Nadat ik in April 2020 een beenmerg punctie heb gehad en daaruit bleek dat het beenmerg schoon was ben ik begonnen met de behandeling die bestond uit 3 R-chop behandelingen en 3 R-dap chemo kuren. R-chop was goed te verdragen maar de R-dap gaf wel veel bijwerkingen maar goed met hulp en medicatie e.d. toch alles doorstaan. Nadat de kuren waren afgelopen en mijn eigen stamcellen waren geoogst opgenomen in het Mumc+ in Maastricht voor Beam kuur en autologe stamceltransplantatie en hiervoor iets langer dan 4 weken in het ziekenhuis gelegen. Al met al alles goed doorstaan. Een maal thuis ging het herstel heel voorspoedig en na 1 1/2 maand was ik weer aan het werk(36 uur in zorg).

Hierna ben ik gestart met immuuntherapie met Rituximab wat ik heel goed kon verdragen dit zou er voor zorgen dat ziekte zolang als mogelijk zou wegblijven. Echter Februari van dit jaar 2021 werd ik getroffen door Corona wat in 1e instantie niet wilde overgaan toen heb ik een infuus gehad met antistoffen omdat ik er zelf geen aanmaakte. Dit zorgde er voor dat Corona overging maar 3 weken later kreeg ik koorts wat maar bleef aanhouden, uiteindelijk naar de huisarts en onderzoek en longfoto's lieten een longontsteking zien maar na 3 kuren nog geen verbetering. Hierna volgde 1 week opname in Mumc+ Maastricht en na onderzoeken CT scan en longspoeling bleek ik een schimmel in mijn longen te hebben die ontstekingen veroorzaakt en de verwekker was waarschijnlijk de papagaai die we hadden en die ik moest wegdoen. Nu in Juni een nieuwe CT scan gemaakt en deze was ten opzichte van de vorige verslechterd wat dus inhoudt dat de papagaai niet de verwekker is maar nu denken ze dat de Rituximab de boosdoener is.

Waarschijnlijk moet ik dus voortijdig gaan stoppen met de behandeling met Rituximab en weet dus niet wat mij dit gaat brengen. Is er iemand die ervaring heeft met het voortijdig stoppen van rituximab, of iemand die ook last heeft gehad van deze schimmel veroorzaakt door rituximab? En hoe ben jij/zij behandeld en met welke medicatie?

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 05/07/2022 - 13:50

Beste Abessijn,

ik ben ook behandeld met Rituximab, maar toen mcl terugkwam verder gegaan met Ibrutinib. Tijdens die behandeling kreeg ik een schimmelinfectie PJP (Pneumocystis Jiroveci Pneumoni) deze is behandeld met Cotrimoxazol (van maart 2021 t/m begin mei 2021). Korte tijd: 3x per dag 2 tabletten van 960 mg. Daarna van 20 maart 2021 t/m 12-05-2021 1x per dag 1 tablet van 480 mg. Op advies longarts na longfunctie onderzoek gestopt op (zoals hiervoor gezegd) 12-05-2021

Oorzaak van de schimmelinfectie is niet achterhaald, maar mogelijk door Rituximab of door Ibrutinib. Na de schimmelinfectie forse afname van longcapaciteit en erge vermoeidheid bij geringe inspanning. Longcapaciteit is geleidelijk aan verbeterd en sinds kort ben ik weer begonnen met tennis (30-60 min) per keer.

Laatst bewerkt: 11/07/2022 - 10:15