Stel je vraag over hyperbare zuurstoftherapie aan dr. Lugthart

2 februari 2018 om 13.34,
gewijzigd 4 december 2018 om 16.43

Hieronder kun je een vraag stellen over hyperbare zuurstoftherapie aan dr. Jorgo Lugthart, behandelend arts bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Rotterdam.

De vragen die van 2014 t/m 2017 aan Ariën Hilhorst, behandelend arts en voorlichter bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde gesteld zijn vind je hier.

Waarover kun je vragen stellen?

  • Alle vragen die je hebt over hyperbare zuurstoftherapie mogen hier gesteld worden.
  • In de antwoorden zal nóóit een behandeladvies gegeven worden.
  • Het antwoord is gericht op het geven van informatie. Soms om te bevestigen wat je al weet, dan weer om je te helpen met het formuleren van vragen die je kunt stellen aan je eigen arts.

Let op!

  • Je krijgt hier geen antwoord op vragen waarin je om een tweede mening/second opinion vraagt over je persoonlijke behandelsituatie of diagnose.
  • Houd er rekening mee dat de informatie die je op deze plek krijgt, nooit in de plaats mag komen van een consult bij de arts.
  • De medewerkers van de Kanker.nl Informatielijn bekijken de gestelde vraag als eerste en zullen-minder complexe vragen beantwoorden.

Wie kunnen vragen stellen?
Alleen als je deelnemer bent van Kanker.nl, kun je een vraag stellen aan een professional. Ben je nog geen deelnemer, meld je dan aan.

Hoe kun je een vraag stellen?
Stel je vraag door hieronder op Geef antwoord te klikken en je vraag te stellen. Je krijgt het antwoord vervolgens als reactie op je vraag.

Wat geeft het beste resultaat?

  • Je stelt je vraag zo duidelijk mogelijk. Bedenk vooraf wat je precies wil weten en wat belangrijk is om te vertellen over je ziektegeschiedenis.
  • Drs. Jorgo Lugthart geeft in principe binnen 5 werkdagen antwoord, tenzij anders aangegeven.
  • De vraag is zichtbaar voor andere bezoekers.
  • Andere deelnemers kunnen ook reageren op jouw vraag. De deskundige kan deze reacties betrekken in het antwoord.
  • Nadat de vraag beantwoord is, wordt de vraag ‘gesloten’. Maar, vraag én antwoord zullen beschikbaar blijven voor andere bezoekers van Kanker.nl.

Disclaimer

34 reacties

Beste dr. Jorgo Lugthart, Na 23 bestralingen borst in 2015, soort harde stugge "bal" van binnen. Helpt hyperbare zuurstof therapie hier ? en helpt dit ook bij keloïd littekens ?
Laatst bewerkt: 05/04/2018 - 17:04
Geachte mevrouw,
Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat na de bestraling een stugge 'bal' van binnen is ontstaan. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen. Ook vraagt u zich af of hyperbare zuurstoftherapie helpt bij keloïd littekens.
Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in de borst kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:
  • oedeem van de bestraalde borst
  • een pijnlijke borst
  • een slecht genezende wond
  • roodheid
  • pijn aan de ribben
  • stugger worden van het weefsel
  • bewegingsbeperking van de arm
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. U spreekt met name van stug weefsel in de borst, dit kan heel goed passen bij late bestralingsschade.
In principe werkt hyperbare zuurstoftherapie niet op keloïd littekens echter als het litteken in bestraalde gebied zit kan het wel door versoepeling van het onderliggende weefsel zorgen dat er minder trekkracht op het litteken wordt uitgeoefend.
Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
Met vriendelijke groet,

Drs. J. Lugthart, arts
Laatst bewerkt: 26/03/2018 - 14:48
Beste dr Lugthart,
In aug,sept 2016 radiotherapie ondergaan na chemo en mammasparende ok.
ook nog immunotherapie en nog hormoontherapie.
Sinds okt 2016, steeds wisselend wondje open rondom tepel
corticosteroid zalf via dermatoloog, daarna weer open.
tevens oedeem borst en arm, pijn in borst.
heeft de behandeling van hyperbare zuurstof effect?

Uw reactie tegemoetziende,
met vriendelijke groet,
Laatst bewerkt: 28/05/2018 - 06:47
Geachte mevrouw,
Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na uw behandeling waaronder bestraling sinds oktober 2016 een wondje hebt. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen. Ook vraagt u zich af of hyperbare zuurstoftherapie helpt bij uw andere klachten; oedeem in de borst en arm en pijn in de borst.
Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in de borst kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:
  • oedeem van de bestraalde borst
  • een pijnlijke borst
  • een slecht genezende wond
  • roodheid
  • pijn aan de ribben
  • stugger worden van het weefsel
  • bewegingsbeperking van de arm
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. Uw niet genezende wond, de pijn en het oedeem kunnen heel goed passen bij late bestralingsschade.
Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
Met vriendelijke groet,

Drs. J. Lugthart, arts
Laatst bewerkt: 28/05/2018 - 06:47
Geachte dokter Lugthart,

Als prostaatkanker patiënt met uitzaaiingen in de lymfklieren ben ik in 2012 35 x bestraald .
Ook is er bij mij een lymfklier in de buikholte verwijderd .
Sindsdien moet ik vaak s,nachts naar het toilet , gemiddeld 4 tot 6 keer . Ik verlies dan 1,2 tot 1,8 liter urine .
Deze urine is afkomstig van een buikoedeem veroorzaakt door het verwijderen van de lymfklier .
U begrijpt dat een gebroken nacht voor niemand goed is en ben daarvoor naar Dr Giacalone geweest van het lymfe centrum in België . Deze heeft mij manuele lymfdrainage massage voor geschreven , echter geen resultaat .
verder heb ik andulatie therapie gehad , bekkenbodem therapie en heb een uitgebreid onderzoek gehad van het Nederlandse slaap instituut . Alles zonder resultaat om mijn plasklachten te verbeteren
Ik heb dit probleem bij mijn behandelaar in het Radboud UMC aangekaart, maar die vind dat ik daar maar mee moet leren leven !
Ik vroeg me af of hyperbare zuurstof iets kan betekenen en daardoor mijn nachtelijke uitstapjes naar de toilet kan gaan verminderen . Die gebroken nachten die ik nu heb slopen mij totaal .
Graag reactie

Met vriendelijke groet,

Peter

Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49

Geachte meneer,

Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat er bij u na de bestraling klachten zijn ontstaan. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie tot vermindering van uw nachtelijke plasklachten kan leiden.

Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in het bekken kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

- Blaasklachten:
  • Bloederige urine
  • Pijn bij het plassen
  • Stolsels bij het plassen
  • incontinentie voor urine
  • - Darmklachten:
    • wisselend bloederige ontlasting
    • pijn bij de stoelgang
    • pijn of kramp in de buik
    • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
    • slijmverlies via de anus
    • loze aandrang
    • incontinentie voor ontlasting
    - Wondgenezingsstoornissen in het bestraalde weefsel

    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen.

    Uw plasklachten zouden veroorzaakt worden door urine die afkomstig van buikoedeem veroorzaakt door het verwijderen van de lymfklier. Wellicht komen de problemen (deels) voort uit late bestralingsschade die aan uw blaas is ontstaan.

    Of het oedeem zal reageren op de behandeling hangt af van een aantal factoren; Oedeem ten gevolge van weefselschade door bestraling neemt af. Indien er echter veel lymfeklieren zijn weggenomen dan is het effect van hyperbare zuurstof veel minder.

    Hyperbare zuurstof zorgt voor de aanmaak van bloedvaatjes. Het zorgt niet voor de aanmaak van nieuwe lymfeknoopjes of -vaatjes. Daardoor is er geen effect op het oedeem wat door ontbreken van lymfevaten wordt veroorzaakt. Wel kan het zijn dat door vermindering van de late bestralingsschade er in het weefsel meer capaciteit komt voor de afvloed van lymfe en zien we soms wel verbetering.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 28/05/2018 - 12:55

    Succes met het bespreken. Mochten er vragen resteren of is er vanuit de huisarts behoefte aan overleg neemt u dan vooral contact met ons op.

    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts

    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    ik heb 6 maande na bestraling voor borstkanker [borstsparend geopereerd] een steriele longontsteking overgehouden en blijf pijn [steken en pijnlijk rond de tepel] houden aan de bestraalde borst.
    dit is niet altijd aanwezig maar komt wel dagelijks voor.

    kan deze therapie mij helpen om van mijn klachten af te komen?
    dr. Lugthart, alvast bedankt voor uw reactie
    met vriendelijke groet,
    Raak [pseudoniem]
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Geachte mevrouw,
    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na de bestraling een steriele longontsteking heeft overgehouden. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen. Ook vraagt u zich af of hyperbare zuurstoftherapie helpt bij uw andere klacht; pijn en steken rond de tepel aan de bestraalde borst..
    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in de borst kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:
    • oedeem van de bestraalde borst
    • een pijnlijke borst
    • een slecht genezende wond
    • roodheid
    • pijn aan de ribben
    • stugger worden van het weefsel
    • bewegingsbeperking van de arm
    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. Uw pijn kan heel goed passen bij late bestralingsschade. Bij bestraling in het gebied van de longen kan er schade ontstaan aan het longweefsel, we noemen dit longfibrose. Longfibrose vormt geen indicatie voor behandelen met hyperbare zuurstoftherapie.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Dr Lugthart,
    Sedert een paar jaar lijd ik aan radiorectitis ten gevolge van uitwendige bestraling van prostaatkanker. Behandelingen met formol verminderen het bloedverlies niet.
    Kan hyperbare zuurstoftherapie hulp bieden?

    Met dank voor uw reactie.

    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Geachte meneer,
    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na de uitwendige bestraling klachten ontwikkelt heeft. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.
    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die ingezet kan worden om late bestralingsklachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Bij klachten na bestraling in het bekkengebied moet u bijvoorbeeld denken aan:
    • wisselend bloederige ontlasting
    • pijn bij de stoelgang
    • pijn of kramp in de buik
    • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
    • slijmverlies via de anus
    • loze aandrang
    • slecht genezende wond aan de anus
    • incontinentie voor ontlasting of urine

    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. U spreekt met name van bloedverlies, dit kan heel goed passen bij late bestralingsschade.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.

    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Beste dr. Jorgo Lugthart,

    in 2015 ben ik behandeld voor baarmoederhalskanker; radicale trachelectomie waarbij er 18 lymfeklieren zijn verwijderd, chemo en 30 bestralingen waarvan 3 inwendig.
    Ik heb nu last van lymfoedeem in mijn benen.
    Zou zuurstof therapie tot vermindering van het oedeem kunnen leiden?

    Met vriendelijke groet,
    Leontien van der Veen
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49

    Geachte mevrouw van Veen,

    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat er na de bestraling lymfoedeem in uw benen is ontstaan. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie tot vermindering van het oedeem zou kunnen leiden.

    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in het bekken kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

    - Blaasklachten:
    • Bloederige urine
    • Pijn bij het plassen
    • Stolsels bij het plassen
    • incontinentie voor urine
  • - Darmklachten:
    • wisselend bloederige ontlasting
    • pijn bij de stoelgang
    • pijn of kramp in de buik
    • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
    • slijmverlies via de anus
    • loze aandrang
    • incontinentie voor ontlasting
    - Wondgenezingsstoornissen in het bestraalde weefsel
    - Pijn en verminderd functioneren bij seks.

    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen.

    Uw (voornaamste) klacht is het oedeem in uw benen. Of het oedeem zal reageren op de behandeling hangt af van een aantal factoren; Oedeem ten gevolge van weefselschade door bestraling neemt af. Indien er echter veel lymfeklieren zijn weggenomen dan is het effect van hyperbare zuurstof veel minder.

    Hyperbare zuurstof zorgt voor de aanmaak van bloedvaatjes. Het zorgt niet voor de aanmaak van nieuwe lymfeknoopjes of -vaatjes. Daardoor is er geen effect op het oedeem wat door ontbreken van lymfevaten wordt veroorzaakt. Wel kan het zijn dat door vermindering van de late bestralingsschade er in het weefsel meer capaciteit komt voor de afvloed van lymfe en zien we soms wel verbetering.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts

    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Ik ben fan van de zuurstoftherapie! 17 jaar geleden ben geopereerd en bestraald in/op mijn buik (wertheimoperatie) vanwege baarmoederhalskanker en heb nog veel last van oedeem (buik/bovenbenen). Dit komt door verwijderde klieren, maar ook door littekenweefsel in mijn buik. Na een zuurstofbehandeling zagen we mijn litteken aan de buitenlant veranderen, wetend dat dit ook van binnen gebeurt. Ook mijn hele huid werd soepeler en meer doorbloed. Gewoon door een natuurlijk proces. Daarom: ik ben fan! (en niet gesponsord om dit te vertellen, haha)
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Geachte mevrouw,
    Dank voor uw reactie op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na uw behandeling klachten heeft ontwikkeld die gelukkig goed gereageerd hebben op de hyperbare zuurstoftherapie. Uw verhaal laat zien dat ook bestraling die lang geleden plaats gevonden heeft tot klachten kan leiden die goed op hyperbare zuurstoftherapie reageren.
    Wij vinden het altijd fijn om te horen dat de behandeling goed effect heeft gehad. En het is voor patiënten die de behandeling overwegen ook prettig om ervaringsverhalen te lezen van oud patiënten. Voor meer ervaringsverhalen kunt u o.a. kijken op http://www.ivhg.nl/ervaringen/

    Met vriendelijke groet,
    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Ik heb forse proctitis gekregen in de endeldarm door bestraling aan mijn lies. Hierdoor heb ik bloed bij de ontlasting. Zou hyperbare zuurstoftherapie mij kunnen helpen bij dit probleem?
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Geachte meneer, mevrouw,
    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat er na de bestraling aan uw lies forse proctitis in de endeldarm is ontstaan. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.
    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die ingezet kan worden om late bestralingsklachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Bij klachten na bestraling in het bekkengebied moet u bijvoorbeeld denken aan:
    • wisselend bloederige ontlasting
    • pijn bij de stoelgang
    • pijn of kramp in de buik
    • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
    • slijmverlies via de anus
    • loze aandrang
    • slecht genezende wond aan de anus
    • incontinentie voor ontlasting of urine

    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. U spreekt met name van bloedverlies, dit kan heel goed passen bij late bestralingsschade.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.

    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Beste Dr. Jorgo Lugthart, Mijn behandelingstraject voor borstkanker bestond uit chemo, borstamputatie en bestralingen. In december 2017 heb ik de laatste bestralingen gehad. Daarna heb ik last gehad van vochtproblemen rond de verwijderde borst. Het vocht is nu weg, maar er is een hele harde schijf van circa 10 x 5 cm overgebleven, die pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt.
    Kan de hyperbare zuurstof therapie helpen?
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    Geachte mevrouw,
    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na de bestraling klachten heeft overgehouden. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.
    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in de borst kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:
    • oedeem van de bestraalde borst
    • een pijnlijke borst
    • een slecht genezende wond
    • roodheid
    • pijn aan de ribben
    • stugger worden van het weefsel
    • bewegingsbeperking van de arm
    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. Uw pijn, harde schijf en bewegingsbeperking kunnen heel goed passen bij late bestralingsschade.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:49
    OT:
    Hyperbare zuurstoftherapie kenn ik als behandeling tegen gasgangreen. Vele malen röntgenfoto,s gemaakt van patiënten. De meter afstand te ruiken.
    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:53

    Geachte Rudolpho,

    Niet kanker gerelateerd maar inderdaad, gasgangreen is ook een indicatie voor behandeling met hyperbare zuurstof. Kende u hyperbare zuurstof als behandeling voor late beatralingsschade? Indien er op uw werkplek behoefte is aan voorlichting over hyperbare zuurstof verneem ik dit graag.

    Wij zijn gaarne bereikbaar voor overleg.

    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart

    Laatst bewerkt: 04/06/2018 - 06:53
    Heeft deze therapie ook nog een gunstig effect op de longen na 17 jaar geleden bestraald te zijn geweest. Met name op de kortademigheid alsook voor kleine bloedingen van zieke vaten door de bestraling?
    Laatst bewerkt: 08/06/2018 - 14:58
    Geachte mevrouw,
    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na de bestraling een klachten van de longen heeft overgehouden. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.
    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in de borst kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten, behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen.:
    • oedeem
    • pijn
    • een slecht genezende wond
    • roodheid
    • pijn aan de ribben
    • stugger worden van het weefsel
    • bewegingsbeperking
    Bij bestraling in het gebied van de longen kan er schade ontstaan aan het longweefsel, we noemen dit longfibrose. Longfibrose vormt geen indicatie voor behandelen met hyperbare zuurstoftherapie.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts
    Laatst bewerkt: 08/06/2018 - 08:38
    Geachte mevrouw,
    Hartelijk dank voor uw antwoord.
    Voor longfibrose dus geen indicatie.
    Maar voor zieke vaten die kleine bloedingen veroorzaken en kramp misschien wel?

    Laatst bewerkt: 08/06/2018 - 14:58
    In 1995 ben ik 40 keer bestraald vanwege een hersentumor (Medulloblastoon). Meeste bestralingen op mijn hoofd, rest op mijn rug vanwege uitzaaing. Sinds 7 jaar heb ik problemen met mijn gehoor waardoor inmiddels mijn linkeroor niet meer goed werkt. Verder heb ik al zo'n 3 jaar last van gesnotter en veel slijm in mijn mond, plus een droge keel. Ik blijk overgevoelige nesuslijmvliezen te hebben. Dit alles belast vooral de rechterkant van mijn lichaam waar ook mijn nog best werkende oor zit. De slijm en gesnotter zorgen hier voor een extra probleem om dingen nog goed te verstaan. Kan hyperbare zuurstof hier misschien helpen?

    Laatst bewerkt: 10/07/2018 - 13:31

    Geachte mevrouw,

    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u bestraald bent vanwege een hersentumor. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.

    U bent bestraald voor kanker in het hoofdhalsgebied. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is geraakt. Dit is een bijwerking van radiotherapie; de klachten die hiermee gepaard gaan, gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

    Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling blijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn. Denk aan uw kaakbot, het tandvlees, de slijmvliezen van de mond, keel of slokdarm of uw strottenhoofd met uw stembanden.

    Late bestralingsschade in het hoofd-halsgebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten, behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen:

    • Het slikken kost u steeds meer moeite of is zelfs pijnlijk
    • Het spreken gaat moeilijk; u wordt hees, uw stem verdwijnt of het spreken gaat pijn doen.
    • U heeft kleine wondjes in uw mond of uw tandvlees die niet goed genezen
    • U heeft minder speeksel of uw speeksel is taaier geworden, daardoor heeft u steeds meer last van een droge mond en keel
    • Uw smaak wordt minder, het eten smaakt niet meer lekker
    • Uw kaakbot is beschadigd, dit kan er voor zorgen dat er pijnklachten ontstaan, er een spontane botbreuk ontstaat of dat kaakbot deels dood gaat (osteoradionecrose), hierbij kan het bot bloot komen te liggen
    • U heeft moeite met het verder openen van uw mond

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.

    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.

    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts

    Laatst bewerkt: 09/07/2018 - 13:35
    Heel erg bedankt voor uw uitgebreide antwoord, ik ga binnenkort naar mijn behandeld arts en zal dit ter sprake brengen
    Laatst bewerkt: 10/07/2018 - 13:31
    Dag ,

    graag zou ik willen weten of de therapie ook toepasbaar is als er schade is in de vagina/ baarmoedermond. De klacht die ik heb is bloeden bij sexueel contact.
    dit na 25 x bestralen van de endeldarm tumor die op deze hoogte zat . Hierdoor is weefsel stug geworden een t einde van vagina en is het tutje van de baarmoedermond ingedeukt. Is hier ervaring mee... ik kan niet leven met de gedachte altijd bloed bij sexueel contac.
    Ik heb deze vraag ook uitgezet bij de radioloog en gynaecoloog waar ik voor de zekerheid ook ander onderzoek heb laten plegen . Vooralsnog ga ik uit van bestralingsschade.
    laastste bestraling was op 13 maart van dit jaar ... en klachten zijn er sinds een week of 4-6.

    graag hoor ik u ervaring / antwoorden
    hartelijke groet ellie
    Laatst bewerkt: 27/07/2018 - 14:07

    Geachte mevrouw,

    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u bestraald bent vanwege een endeldarm tumor. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.

    U bent bestraald voor kanker in het bekkengebied. Behalve de tumor is ook het omliggende gezonde weefsel bestraald waardoor het in meer of mindere mate beschadigd is geraakt. Dit is een bijwerking van radiotherapie; de klachten die hiermee gepaard gaan, gaan in de meeste gevallen binnen drie maanden over.

    Wanneer deze klachten drie maanden na de bestraling nog aanwezig zijn of ontstaan, dan is de kans aanwezig dat deze het gevolg zijn van late bestralingsschade. De weefselschade door de bestraling blijkt bij u een blijvende vorm aan te nemen. Dit kan gebeuren in alle weefsels die bestraald zijn.

    Late bestralingsschade in het bekken kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten, behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen:

    • slechtgenezende wonden in de bestraalde vagina, op de schaamlippen of omgeving

    • pijn en verminderd functioneren bij seks

    • vaginaal bloedverlies

    • verbindweefseling, leidend tot vernauwing en ondieper worden van de vagina.

    • klachten, zoals genoemd bij de blaas en bij de darmen.

      - Blaasklachten:

    • Bloederige urine

    • Pijn bij het plassen

    • Stolsels bij het plassen

    • incontinentie voor urine

      - Darmklachten:

    • wisselend bloederige ontlasting

    • pijn bij de stoelgang

    • pijn of kramp in de buik

    • vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting

    • slijmverlies via de anus

    • loze aandrang

    • incontinentie voor ontlasting


      Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.

      Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

      Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.

      Met vriendelijke groet,

      Drs. J. Lugthart, arts

    Laatst bewerkt: 27/07/2018 - 14:07
    Beste dr Lugthart,

    Na prostatectomie in 2013 was ik incontinent en impotent. Om van het laatste nog te genezen heb ik opgegeven. In 2014 ben ik 35 x uitwendig bestraald en dat heeft de incontinentie geen goed gedaan; ook mijn darmen zijn wat in de war geraakt.
    Mijn laatste behandeling om de incontinentie tegen te gaan was een Bulkamid injectie en ik slik Vesicare om de plasaandrang wat te verminderen aangezien mijn blaas nog maar 280 cc kan bevatten. Helaas heeft de injectie weinig tot geen resultaat opgeleverd en het lijkt of de Vesicare niet meer zoveel doet hetgeen ik nog ga bespreken met mijn behandelend arts.
    Zou hyperbare zuurstoftherapie voor mij iets kunnen betekenen?

    Met vriendelijke groet,
    Tom Swart
    Laatst bewerkt: 02/09/2018 - 05:39

    Geachte meneer,

    Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat u na uw behandeling, waaronder prostatectomie en bestraling, klachten heeft van impotentie en incontinentie. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat voor u zou kunnen betekenen.

    Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in het bekkengebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:

    • Bloederige urine
    • Pijn bij het plassen
    • Stolsels bij het plassen
    • Vaak plassen/ incontinentie, geen controle meer hebben over het ophouden van de urine vaak ook in combinatie met geen controle over de ontlasting.
    • Pijn bij de stoelgang
    • Pijn of kramp in de buik
    • Vaker ontlasting, verlies van bloed of slijm bij de ontlasting
    • Loze aandrang
    • Slecht genezende wond aan de anus


    Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. Uw incontinentie kan passen bij late bestralingsschade.

    Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.

    Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.

    Met vriendelijke groet,

    Drs. J. Lugthart, arts


    Laatst bewerkt: 31/08/2018 - 13:38