Kerstmis

Voor de hand liggende titel voor deze blog. Hoe het met me gaat? Het is fijn om een tijd geen chemo te hebben, maar ik weet niet of ik er nu echt van opknap. Of misschien duurt dat gewoon langer dan een paar weken en verwacht ik te veel. Ik heb het geregeld zo benauwd dat ik me (weer) afvraag of ik een kleine longembolie heb. Op harthoogte zit een plek in mijn borstkas die een drukkend gevoel geeft als ik inadem of hoest. Het plakken van de longen heeft ergens een verkalking veroorzaakt volgens de uitslag van de ct. Misschien heeft dat ermee te maken. Volgende week is het alweer tijd voor bloedprikken en een belconsult  met de verpleegkundige. Tweede golf, dus zo min mogelijk in het ziekenhuis. Al hebben ze van de eerste golf geleerd: ik krijg nu tenminste de keus, als ik liever face-to-face wil kan dat. Maar dat hoeft van mij niet.
Het wekelijkse sportuurtje in het ziekenhuis heb ik stopgezet. De sportzaal is redelijk groot en er zijn niet heel veel mensen tegelijk, maar iedereen sport er zonder mondkapje. Aangezien ik het thuistrainingsprogramma doe en de oefeningen inmiddels goed beheers kan ik net zo goed drie van de drie keer per week thuis oefenen, al zal ik de positieve feedback van de fysio wel missen. Tot nu toe lukt het goed om nog altijd drie keer per week te trainen en daarnaast geregeld een wandeling te maken.

Gisteren was het een jaar geleden dat de vader van Evie overleed aan longkanker na een korte ziekteperiode van slechts een paar weken. Wat een rotdag zo net voor kerstmis. Ze mist hem enorm maar ik merk in het berichtencontact dat we zo af en toe hebben dat ze weer opkrabbelt en daar ben ik oprecht blij om. Het is ook twee maanden geleden dat 'onze' PetraS overleed, ook aan uitgezaaide longkanker. De familie heeft een kerstboom met cadeautjes eronder maar wat zullen ze haar enorm missen, juist nu. Een andere lotgenoot van hier op de site ligt alweer dagen in het ziekenhuis met nare complicaties. Als ik gelovig was zou ik voor haar bidden. Hou je goed, meid, is alles wat ik nu kan zeggen. Aan duimen doe ik niet.

Er zijn niet veel bloggers met longkanker, zei Frie me ooit. Ze overlijden vaak nogal snel. Ik sla de statistieken erop na: pakweg 1 op de 4 à 5 mensen met een diagnose stadium 4 overleeft het eerste jaar. Mijn eerste kankerverjaardag bereik ik over een dag of tien, ik denk dat ik die wel ga halen. Het tweede jaar? Ik reken nergens op. Frie is natuurlijk een lichtend voorbeeld, zij is al 3,5 jaar verder met dezelfde diagnose als ik, maar ze is ook een enorme uitzondering. Ik denk veel na over mijn kansen, mijn opties, mijn keuzemogelijkheden. Statistisch gezien is longkanker nog altijd een killer die ondanks alle mogelijke behandelingen vaak snel en hard toeslaat. Op deze site zie je dat vaak gebeuren in de gesprekkensectie, onderwerp Longkanker, waar veelal partners en kinderen-van hun zorgen uitspreken.

Het is Kerstmis, vroeger een van de hoogtepunten van het jaar. In mijn kindertijd bouwden we ieder jaar een kerststal op met van die gipsen beelden, onder de kerstboom. Compleet met grotpapier (wie kent dat nog?), overal mos en een heus vijvertje van een stuk spiegel. Dan konden de schaapjes drinken. De drie koningen zetten we een eind verderop in de huiskamer en die mochten elke dag een stukje dichterbij komen; zij waren er immers niet bij toen Jezus werd geboren. Ons Jezusbeeldje was hol vanbinnen en had een gat in zijn rug. Ideaal om een kleine omleiding te maken van het snoer kerstlampjes: een lichtgevende baby in de kribbe. Mijn moeder maakte een heerlijk kerstontbijt met een extra mooi kersttafelkleed. En natuurlijk gingen we op kerstavond naar de nachtmis. In mijn herinnering liepen we door knisperende sneeuw naar de kerk, maar als je de weerstatistieken erop naslaat kan dat maar zelden het geval zijn geweest. Na de mis was het tijd voor wat mijn vader 'worstwerk' noemde. Half Brabant at een worstenbroodje na de mis, maar vaders wil was wet en wij hadden dus een grote verse worst om midden in de nacht samen op te eten. De enige concessie die hij aan mijn moeder deed was dat het in later jaren twee bescheiden saucijsjes werden.

Op eerste kerstdag hadden we een groot gezinsdiner, later al dan niet met aanhang. Vroeger aten we dan vaak wild, als mijn vader als drijver mee op jacht was geweest met vrienden van hem. Haas, fazant, wild konijn (geen Flappie!), dat soort dingen. In later jaren braadde mijn moeder een flinke ossenhaas van de slager en dat kon ze erg goed. De drie dochters hielpen in de keuken (maar nóóit met het vlees!) terwijl papa met z'n schoonzoons aan de borrel zat. Hij was de man die op zondag en met kerstmis het vlees sneed; jarenlang was dat de enige huishoudelijke taak die hij verrichtte. Ach ja, vroeger, dat waren nog eens tijden. Later kon hij er niet meer onderuit dat hij ook wat in huis moest doen en hij droogde dan af na de afwas, alleen behield hij zich het recht voor de pannen te laten staan.

Mooie herinneringen, maar ik geef eigenlijk niks om het hele kerstgedoe. Ik ben ouderwets degelijk katholiek opgevoed, maar mijn geloof ben ik al op mijn twaalfde kwijtgeraakt. Mijn redenering: als ik een paar duizend kilometer verderop was geboren was ik hindoe of boeddhist geweest, dus hoezo is het katholicisme het Enige Ware Geloof? De enige traditie die ik behouden heb is het kerstdiner. Jongste reken ik tot mijn huishouden en dan zijn die andere drie onze gasten. En zo niet, dan toch. Vandaag eet ik alleen met Jongste, het kerstdiner doen we morgen. Deze keer is het werk verdeeld: Jongste het dessert, Ex de soep, Oudste het voorgerecht en ik het hoofdgerecht, met hulp van Jongste. Ik ga echt geen heel diner meer koken zoals vroeger, waarschijnlijk val ik dan halverwege al om.

Ik heb eindelijk de meterslange kaartenslinger - alle kaarten van het afgelopen jaar, exclusief verjaardagskaarten - die aan mijn plafond hing leeggehaald.  Straks hangen we de vele lieve kerstwensen die ik kreeg ervoor in de plaats, behalve de muzikale wens van J en T, want die kun je niet ophangen. Straks hebben we een spontane kerstlunch met Oudste, we gaan wafels bakken met warme kersen en vegan slagroom. Vreten op aarde. 

8 reacties

Wat fijn om te lezen. Ik wordt er gewoon vrolijk van. Jou kerst van vroeger doet mij denken met een warm hart aan die van mij.❤

Hele fijne dagen en alvast een sprankelend 2021 met veel geluks en geniet momentjes.

Liefs Alice 😘🌲

Laatst bewerkt: 25/12/2020 - 12:19

Heel mooi geschreven, Marian, zoals we van jou gewend zijn. Ach ja, Petra, ik denk nog regelmatig aan haar. 

Wel naar dat je zo beauwd bent, ik hoop dat je toch een fijn diner zult kunnen hebben.

En wat Frie betreft: lichtend voorbeeld doet hopelijk lichtend volgen. 

Veel liefs en warme groet, 

Hanneke 

Laatst bewerkt: 25/12/2020 - 12:34

Hey Marian, 

Mooi kerstig blog, jammer dat je je niet nog net wat beter voelt. Enne, ik ben hervormd opgevoed, ook al Het Enige Ware Geloof (en ben om soortgelijke reden afgehaakt). Wens je hele fijne dagen, smikkel ze! 

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 25/12/2020 - 18:31

Lieve Marian, ik heb een wat lossere katholieke opvoeding gekregen, maar wens je Zalig Kerstfeest. Bij mij was het mijn vader die thuisbleef met de nachtmis (die was niet katholiek) en de tafel dekte voor als we thuiskwamen. Fijn dat je dit jaar kerst kan vieren met kids & ex, en hopelijk heb je een hele fijne dag gehad zo!  🎄 
Liefs M

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 05:28
26 december 2020 om 14.17

Zalig, dat is wel héél katholiek ja :) Dank je wel. Jij ook fijne dagen met de kinderen,  of een selectie daaruit.

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 14:17

Voor Marian,

Mooie dagen samen met wat Licht voor een zalige afdronk! Het staat weer zó mooi geschreven.... Dank je wel.

Lieve grtz 🌲♥️

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 16:48

Nou...tissues maar weer. Volg mijn lichtend voorbeeld, lieve Marian, wat zou dat toch fijn zijn!

Ik hoop dat je een knusse Kerst had, ik blader gauw naar je volgend blog XXX

Laatst bewerkt: 28/12/2020 - 17:24