Mei huidkankermaand

De zomer komt eraan…
Heerlijk dat mooie weer, maar de zon (uv-straling) heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. De belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker is langdurige onbeschermde blootstelling aan uv-straling van de zon. Mei is huidkankermaand. Wij willen in verband met het toenemend aantal huidkankerpatiënten hiervoor aandacht vragen in ons blog.

Wist je dit?
- De huid is het grootste orgaan van je lichaam.
- De huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Wat weer goed is voor je botten. Je hebt dus ook de zon nodig.
- Ook overmatig gebruik van de zonnebank kan huidkanker veroorzaken.
- Melanoom, een van de vormen van huidkanker, kan ook voorkomen op plekken waar de zon niet komt, zoals onder de nagel, voetzool en in het oog.

Hoe herken je huidkanker?

Basaalcelcarcinoom
Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien. Komt voornamelijk voor op het gezicht en kale hoofd. Basaalcelcarcinoom begint meestal met een glad, glazig knobbeltje. Soms zijn daar verwijde bloedvaatjes te zien.

(Foto wang is basaalcelcarcinoom, bron: LUMC)

Plaveiselcelcarcinoom
Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op jouw lichaam voorkomen, maar komt voornamelijk voor op plaatsen die veel in de zon zijn geweest, zoals: hoofdhuid, nek, gezicht, oren, lippen, bovenkant handen, onderkant armen en benen. Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een bleekroze, ruw knobbeltje. Soms met een schilferig wit plekje in het midden. Het knobbeltje word langzaam groter en doet soms pijn. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt.

(Foto oor is plaveiselcelcarcinoom, bron: LUMC)

Melanoom
Meestal ontstaat een melanoom in een ‘gave’ huid. Een melanoom kan zich ook ontwikkelen uit een bestaande moedervlek.
Een melanoom is meestal te herkennen aan het plotseling verschijnen van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin nog op een moedervlek. Verder is een melanoom te herkennen aan een plotselinge verandering van de grootte, kleur of het uiterlijk van een bestaande moedervlek.

Om een (beginnend) melanoom te kunnen herkennen is er de ABCDE-regel, vertaald uit het Engels. Een (moeder)vlek is verdacht als hij 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft;

- Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
- Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
- Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
- Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 m
- Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert.

In de folder van Stichting Melanoom lees je hoe je een verdachte moedervlek kunt herkennen. Deze folder bevat veel voorbeeldfoto’s. Zie je een van deze veranderingen ga dan naar je huisarts.

In de bibliotheek van kanker.nl vind je meer informatie over huidkanker. Ook kun je kijken in onze discussiegroep huidkanker en melanoom. Je kunt hier ook een vraag stellen aan het multidisciplinair team van het Antoni van Leeuwenhoek Huid en Melanoom centrum. Je dient je dan wel eerst te registreren als deelnemer van kanker.nl (indien je dat nog niet bent).

Wat kun je zelf doen? Huidkanker voorkomen
Smeer je goed en regelmatig in met een voor jouw huidtype geschikte beschermingsfactor. Herhaal regelmatig vooral bij sterke transpiratie en/of zwemmen. Vermijd uitgebreid zonnen tussen 12-15 uur. Voorkom dat je verbrandt. Gebruik uv-werende kleding en een zonnebril. Meer tips voor veilig zonnen en preventie kun je vinden op de website van KWF.

Mocht je na aanleiding van dit blog nog vragen hebben, dan kan je ons mailen, chatten of bellen. Ons telefoonnummer is 0800-0226622 (ma-vr. 12.00-17.00 uur).

Wij wensen iedereen nog een mooie en vooral een zonveilige zomer toe.

Annemieke, kanker informatie specialist Kanker.nl Infolijn