Werkgeluk: 7 tips voor werkenden met kanker

NIEUWE BLOG

Wat kan je als (ex)kankerpatiënt doen om je werkplezier of eigenlijk je werkgeluk tijdens en na kanker te hervinden, vergroten en behouden? Op basis van mijn persoonlijke ervaringen geef ik in deze blog 7 tips over wat je daar zelf aan kan doen. Leidinggevenden kunnen daarbij ook een belangrijke rol vervullen. Wil je daar meer over weten? Lees dan ook mijn eerdere blogs (zie 'meer weten' onderaan deze blog).

Onderstaand de wijze lessen die ik daarover door vallen en opstaan heb geleerd.

 1.  Besef: We hebben niet alles in het leven in de hand maar wèl hoe we er mee omgaan 

    Kies je voor de slachtofferrol en lijdzaam afwachten tot iemand je tijdens of na je kanker plezierig werk plus ideale werkomstandigheden op een presenteerblaadje aanbiedt? Of neem je tijdens je behandelingen en herstel zelf de regie bij het zoeken naar plezierig en zinvol werk?

En hoe zit het met je mindset? Focus je vooral op alles wat niet meer kan (het negatieve) of op wat er nog wel mogelijk is (het positieve)? Mijn ervaring is dat focus op hoop, lichtpuntjes en klein geluk een krachtige motor is om opnieuw (werk)geluk te kunnen ervaren. 

Kortom, ga niet bij de pakken neerzitten wanneer je kanker krijgt, blijf geloven in mogelijkheden om weer in het arbeidsproces terug te komen, in wat voor vorm dan ook en ga actief op onderzoek uit! 

 

2.  Wat is voor jou werkplezier en werkgeluk? 

    Herinner je jezelf hoe werkplezier voelde? Wanneer heb je dat voor het laatst ervaren? Waar was je toen? Wat deed je toen qua werk? En met wie? Waren er ook anderen bij betrokken? Wat maakte je toen met name zo blij en gelukkig? 

Wat is voor jou nu werkgeluk? Waar wil je graag weer een bijdrage leveren? Niet persé omdat je dat werk daarvoor ook al deed of omdat je dat (nog) goed kan/kon, maar omdat het bijdraagt aan jouw werkgeluk? Waar krijg je energie van en wat kost je vooral energie?

Of heb je in je werkzame leven tot nu toe weinig werkplezier ervaren en is dit dus een ultieme kans om al re-integrerend actief op zoek te gaan naar écht werkplezier en werkgeluk? 

 

3.  Zoek je eigen weg terug naar werkplezier 

    Besef: Je kan jezelf op elk moment opnieuw uitvinden, in elke fase van je ziekte en herstel. Dus: wat zou je in deze fase van ziekte en herstel het allerliefste doen, passend bij je huidige/nieuwe IK. Dat wil zeggen rekening houdend met je verlangens, je kwaliteiten én je fysieke, mentale en emotionele mogelijkheden en beperkingen. Zowel  qua leven als qua werk, werkplezier en werkgeluk. En waar zou je dat kunnen vinden? Ook als je qua belastbaarheid niet meer je oude werk kunt doen. Juist na ziekte kunnen er nieuwe mogelijkheden ontstaan die er voorheen niet waren. Zoek je eigen weg terug naar werkplezier! 

 

4.  Zoek bondgenoten en helpers om je (werk)doelen te bereiken

·     Bespreek in alle fasen van je ziekte en herstel je wensen, mogelijkheden en beperkingen met je leidinggevende, de bedrijfsarts en eventueel je HR-functionaris. Schroom niet om aan te geven wanneer werk nog een brug te ver is of doe een stapje terug wanneer werk toch te meer van je vergt dan je aan kan. Eerst komt fit, daarna komt werk(plezier)!

·     Maak werkplezier, naast aantal werkuren en inhoudelijke taken expliciet onderwerp van gesprek in de contacten met je leidinggevende, de bedrijfsarts en HR.

·     Maak in gesprekken met je werkgever eventueel gebruik van de gesprekshulp Werk en Kanker

·    Vraag bij je re-integratie hulp aan aardige, belangstellende, behulpzame collega’s.

·     Vraag eventueel aan je werkgever, of aan het UWV, begeleiding door een re-integratiebureau, dat gespecialiseerd is in kanker. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een Werk-Fit traject of een Naar-Werk traject.

·     Vraag mensen die je accepteren zoals je bent, je graag willen helpen en in je geloven (familie, vrienden, kennissen, collega’s) om mee te denken over mogelijkheden om opnieuw werkplezier te kunnen ervaren.

 

5. Wees dankbaar voor elke stap voorwaarts 

    Als je ernstig ziek wordt maak je drie processen door: die van de ziekte zelf, het emotionele proces en het proces van je werk. Elke stap, die je in één van de drie processen maakt, hoe klein dan ook, is waardevol. Waardeer en beloon jezelf dus voor elke stap die je hebt gezet. Wees blij met je nieuwe (werk)leven ook al ziet dat er misschien heel anders uit dan het werk dat je deed voordat je ziek werd. Koester alles wat je hebt bereikt: je leven, je gezondheid en alles wat weer wél mogelijk is. Happiness is een keuze! 

 

6.  Blijf hoopvol over en nieuwsgierig naar wat er in de (nabije) toekomst nog meer mogelijk is 

Misschien herstel je in de nabije toekomst nog verder en wordt er op termijn qua werk nog meer mogelijk. Blijf je grenzen verkennen!

 

7.  Leer te leven met als het tegenvalt 

    Ook de keerzijde hoort erbij: Leer te verduren wat niet meer mogelijk is, wanneer je te ziek bent/blijft of te veel restklachten hebt om ooit nog weer te kunnen werken. Hoe zwaar dat ook is. Waaraan kan je dan geluk ontlenen? Hoe zou dat er in de kleinste vorm uit kunnen zien? Het leven bestaat immers uit veel meer dan werkgeluk!

 

WIA-lotgenoten over werkplezier 

Tot slot een klein doorkijkje naar een recente bijeenkomst met WIA-lotgenoten over ‘Ander werk zoeken, hoe doe je dat?’ Tijdens het online WIA-café waarvan ik vanuit een besloten Facebook groep over Kanker en Werk de medeorganisator ben, wisselden de deelnemers uit wat voor hen werkplezier-bevorderende factoren zijn. Misschien herken jij die ook? 

 

·     Het gevoel erbij te horen, collega’s te hebben

·     Het gevoel een zinvolle bijdrage te leveren, hoe klein dan ook

·     Bijdragen aan dingen die er voor jou toe doen

·     Gezien en gewaardeerd worden

·     Een zinvolle dagbesteding

·     Werk passend bij jouw interesses, je fysieke, mentale en emotionele mogelijkheden en beperkingen

·     Je eigen tijd kunnen indelen, rekening houdend met wisselende energie

·     Een werkomgeving die past bij jouw belastbaarheid (bv een prikkelarme werkplek voor mensen met concentratieproblemen)

En jij? 

Ben je momenteel (nog) niet aan het werk omdat je nog wordt behandeld of herstellend bent van kanker? Of ben je na een periode van ziekte en herstel weer gedeeltelijk of geheel aan het werk? Hoe zit het met jouw werkplezier en werkgeluk? Wat heb jij gedaan om je werkplezier te hervinden dan wel te vergroten en behouden?  Welke tips zou jij daarover op basis van je persoonlijke ervaringen aan anderen willen geven?  Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Levendige groet,

Christa

 

Meer weten? /doen:

·    (Besloten) Facebookgroep Kanker en werk: https://www.facebook.com/groups/kankerenwerk

·    Happiness at work Quizz(2018). Hoe zit het met jouw werkplezier? Doe de test:https://greatergood.berkeley.edu/quizzes/take_quiz/happiness_at_work Greater good Science Centre (GGSG), University College Berkeley, California.

·    Kenniscentrum Werk en Kanker: voor wie een kanker re-integratiebureau zoekt: https://www.kenniscentrumwerkenkanker.nl/index.php/over-ons/diensten-van-groep-werk-kanker

·    PWdeGids: Afbeelding zie: whitepaper: http://intern.pwdegids.nl/5-factoren-van-een-happy-workplace

·    ChristaBlogt: Ben je nieuwsgierig naar mijn eerdere blogs over kanker en werk? Bijvoorbeeld over: Ik wil graag weer werken maar het lukt nog niet, WIA-verdriet, Vanuit de WIA zoeken naar nieuw perspectief, Van doodziek naar werkgeluk, Leidinggevende wat kan jij bijdragen aan werkplezier van medewerkers met kanker. Of ben je nieuwsgierig naar mijn blogs over klein geluk en levenskunst?  Lees dan ook mijn eerdere  blogs op kanker.nl. 

Deze blog  verschijnt binnenkort ook in de campagne van de Nationale Kanker en Werk Dag 2022 waar ik als recent als gastblogger een aantal blogs voor schreef. Wil je meer weten over de aanstaande events van de NKWD? Zie https://www.nationalekankerenwerkdag.nl

#kanker #werk #werkplezier #werkgeluk #tips #ChristaBlogt #gastblogger

2 reacties

Hoi Christa, ook ik heb voor lange een periode gebruik mogen maken van de ziektewet (14-12-'21. T/M nu reïntegratie en half maart (week 11) ga ik weer voor 100% werken,,,en ik val gelukkig gewoon weer in mijn eigen werk,,,,,,ik heb zelf aangevraagd bij mijn werkgever om het werk  weer te proberen,,,,zelf hadden ze dit nog lang niet verwacht,,en de ene had eens gezegt ,,,die zien we nooit meer terug,,,en de andere zegt,,,,je bent toch gek man dat je weer gaat werken,,,,het bedrijf hebben mij nooit gepusht,,en hebben mij lekker met rust gelaten,,,,,heb eerst op de zaak een gesprek gehad,,wat allemaal kan en niet kan,,,,,alles werd voor mij in werking gesteld,,,zelf heb ik een uren/werkschema gemaakt met welke uren ik wil beginnen en wanneer ik weer voor 100% mijn werk ga hervatten,,,ik ben begonnen in september met maandag, dinsdag en woensdag 2 uur per dag momenteel werk ik die dagen 6 uur en de donderdag er bij met 4 uur,,

Uit mijn werk ontvang ik energie,,en belangrijk is lekker donderjagen met collega's,,,altijd gezellig,,,en dan van je werk,,, verlang ook wel weer naar huis weer naar mijn vrouw,,en in zomer na je werk,,nog even lekker tuinieren voor het eten aan,,,dan heerlijk douchen,,,dan heb je toch een heerlijk leven,,,en weer lekker in de ritme,,,een andere ritme,,,ik ben blij dat ik weer werk,,,gewoon echt lekker,,,ik ben dankbaar dat ik dit mee mag maken,,, Werkplezier/Werkgeluk

Ik vind het spijtig dat er mensen zijn die dit niet meer kunnen meemaken ook al willen ze zo

groetjes Roelie

 

Laatst bewerkt: 28/01/2022 - 17:34

Hoi Roelie,

dankjewel voor het delen van je positieve verhaal. Goed om te lezen dat je weer zo lekker aan het werk bent.  En ook een  mooi voorbeeld van zelf aan het roer blijven en steeds blijven aangeven wat je zelf wil en kan/ denkt te kunnen. Iedereen heeft daarin natuurlijk zijn/haar eigen zoektocht en je ontdekt pas je grenzen als je ze steeds opnieuw uitprobeert. Inspirerend voorbeeld, dankjewel!

 

groetjes

Christa

Laatst bewerkt: 30/01/2022 - 08:37