WAARHEID
Wat is waarheid?
Is het waarheid? Of is het DE waarheid?
Iedereen heeft er de mond van vol, waarheid. Maar wat is waarheid? Bestaat er een absolute waarheid?
Waarheid is als glad ijs. Hoe weten we wat waarheid is? Want wat is waarheid? Is iets waarheid wanneer we het kunnen bewijzen met feiten? Is waarheid een gevoel? Of de beleving van een persoon? Maar wat, als jouw waarheid heel anders is dan de waarheid van die andere persoon, omdat twee belevingen haaks op elkaar staan? Welke beleving van die twee is dan de waarheid? Of is dat helemaal geen waarheid, omdat belevingen gebaseerd zijn op emoties en referentiekaders, en niet met feiten onderbouwd kunnen worden?
Men zegt heel vaak: “Ik verkies de waarheid boven leugens”
Maar is dat echt zo? Wat, als de waarheid pijn doet? Of als de waarheid ons iets over onszelf, of andere laat zien, dat we liever niet willen zien? Wanneer de waarheid ons doet inzien, dat we iets doen, of iemand zijn, waar we liever niet mee geconfronteerd worden? Door pijn, schuldgevoel of angst proberen we vaak aan de waarheid te ontkomen en verzanden we in leugens. Maar leugens maken de waarheid alleen nog maar complexer. De ene leugen volgt de andere op, want alleen zo houdt je die eerste leugen in stand. Zo dwalen we steeds verder af van de waarheid. En wanneer we lang genoeg in leugens blijven hangen, worden de leugens soms onze waarheid. En dan? Wat is dan nog de echte waarheid?
Het probleem met waarheid is dat jouw waarheid waarschijnlijk nooit de waarheid van die ander is of wordt. Waarheid? Het blijft een lastig iets. Mijn conclusie is dat er geen absolute waarheid is? Maar of dat DE waarheid is?
Liefs Gewoon Moon
11 reacties
Een leugentje voor bestwil moet toch kunnen , niet .
Maakt het samenleven een stuk gemakkelijker .
Ach iedereen liegt wel eens, en wie zegt van niet, liegt het hardst 😉
Zullen we hier afspreken om de waarheid te zeggen die voor ons beiden waar is of anders maar te zwijgen? Dan hoeft dat leugentje om bestwil ook niet.
Wat zeker een onaantastbare waarheid is en daar kan niemand zich aan onttrekken, is dat de tompoucen van bakker Swart uit Wervershoof gewoon het allerlekkerste zijn van alle tompoucen die je ooit en ergens zult kunnen kopen.
In dat eerste gedeelte, over de waarheid vertellen kan ik me wel vinden. Dus deal.
Maar die tompoezen.....Om die waarheid te bevestigen, moet ik ze eigenlijk proeven🤔🤔🤔
Dat is zeker een punt. Hebe heeft ze al geproefd. Vers. En bevestigd dat ze het lekkerste zijn. Willy en Yuki ook, maar toen waren ze al een dag oud. En ViooltjeM, toen waren ze al twee dagen oud. Maar ze heeft er wel een gedicht over geschreven. Lees mijn blog: inval bij bakker Swart uit Wervershoof. https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/blogs/het-is-een-vreemd-ki…
Er dient zich vast wel een gelegenheid aan waarop je dat eigen smaakpapillenderwijs kunt vaststellen.
Als er iets onwaar is, is het belangrijk zijn van de waarheid wel, De waarheid is dat het belang van een waarheid anderen geen schade toebrengt in welke vorm dan ook. Leef je leven in een gedeelde wereld zonder direct of indirect iemand of iets te beschadigen, doe waar je gelukkig van wordt. Soms is een goede leugen beter dan de waarheid, de waarheid is beter dan een slechte leugen.
Sterkte
Die laatste zin, daar kan ik me helemaal in vinden.
En de blog is eerder als overpeinzing bedoelt en niet iets waar ik mee worstel 😉
Liefs Gewoon Moon
Gewoon Moon of gewoon Plato?
Denk eens aan de zin: "Ik lieg altijd". Stel, deze zin is waar (deze persoon liegt inderdaad altijd). Dan is deze zin onwaar, want ze liegt niet over dat ze altijd liegt. En als ze altijd zou liegen, dan zou ze dus moeten zeggen: "Ik lieg nooit".
Een heerlijk filosofisch grapje.
Ooit was de zin "de aarde is plat" waar. "De planeten draaien om de aarde" ook. "Elke vorm van vet is slecht voor de gezondheid", ook zo'n voorbeeld. Als het om waarheid gaat is die nooit absoluut. Zelfs in de wiskunde is geen absolute waarheid te vinden.
Het enige wat we hebben, zijn aannames op basis van gebeurtenissen uit het verleden (zoals dat de zon opkomt en ondergaat) en op basis van de huidige stand van de wetenschap. Maar dat is "inductieve kennis": gebeurtenissen uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst. Waarheid is in die zin een zusje of broertje van zekerheid, want ook daar hebben we niets van. Niets is zeker, niets staat vast. Ja, op dit moment nog dat we ooit doodgaan. Maar zelfs dat schijnt misschien ooit onwaar te worden, als we die tak van wetenschap mogen geloven. Alles is aan verandering onderhevig.
Wie dat kan incorporeren in het dagelijks leven, in zijn/haar gedachten- en gevoelsleven, en kan meebewegen met de veranderingen als een riet in de wind: die is een rijk mens. Althans, in mijn ogen.
Liefs, Mirjam
Lieve Mirjam,
Wat een heerlijke reactie op gewoon wat gedachtenspinsels van mij.
DE zin: "Als het om waarheid gaat is die nooit absoluut. Zelfs in de wiskunde is geen absolute waarheid te vinden. "staaft mijn conclusie dat er geen absolute waarheid is. Een conclusie die ik vervolgens weer in twijfel trek, in die laatste zin.
Het is toch heerlijk om af en toe te bomen over iets anders dan die vreselijke K.
Dus dank je wel voor de glimlach, die je reactie op mijn gezicht getoverd heeft.
Liefs Gewoon Moon
Ja, dat lijkt op "ik lieg altijd". "Er is geen absolute waarheid" kan geen absolute waarheid zijn, als het waar is.
Mooi he.
Liefs, Mirjam
🥰🥰