Grammatica


Afgelopen week zat ik op een terras in Amsterdam een serveerster een jonge vrouw liep naar me toe en vroeg; ken ik iets voor je betekenen? Waarop ik antwoordde; goede middag jongedame volgaarne had ik een kopje koffie en een stukje appeltaart gebliefd met een vers geslagen toef slagroom. De slagroom kompt uit een spuitbuss , antwoordde zij, doe toch maar beantwoordde ik. De conversatie met mijn zoon onlangs in de auto over mijn grammaticale kunsten indachtig bracht me op dit idee, toen de koffie en appeltaart op tafel stond en ik voeg om af te rekenen vroeg ze praat u altijd zo ouderwets? Nadat ik een beetje had verteld wat er speelde om dit taalgebruik te bezigen vroeg ze ; grammatica wat is dat? Iets waarop je moet letten als je schrijft en waar ik schijnbaar ook niet erg goed in ben het verschil in kunnen en kennen leggen en liggen was mijn antwoord. In een ver verleden heb ik in een patatzaak gewerkt en een vraag van mag ik 2 ijsjes van een gulden werd regelmatig gesteld , ook de volgende vraag kwam dan , hoeveel kost dat, of mag ik voor 3 gulden patat, hoeveel kost dat, als ik dan antwoordde 5 gulden keken ze je aan alsof ze water zagen branden en begrepen dan pas wat ze hadden gevraagd. Het hebben van kanker wil niet zeggen dat je grammaticale vaardigheden met sprongen verbetert . Dat wat ik in mijn gekke kop heb aan vreemde verhalen heb waar ik de enkele lezer op wil trakteren dan ook in foutloos Nederlands komt te staan is hoogst onwaarschijnlijk desalniettemin schrijf ik er vrolijk oplos. Ook het plaatsen van interpunctie tekens is niet mijn ding ik geef je er alvast een paar mag je ze zelf plaatsen ,.?! Ik heb me nimmer zorgen gemaakt over mijn schrijfkunst en het gebruik van de geschreven taal zoals ik me ook niet stoor aan de vele Engelse woorden die telkens opduiken #ikook. Als ziekten als kanker ALS parkinson hart en vaat ziekten en alzheimer de wereld uit zijn ga ik de juiste grammatica toepassen. Het willen is het kunnen zei mijn vader mijn moeder zei; je wil staat achter de keukendeur vastgebonden aan een bezem, deze dualistische opvoeding heeft van mij geen schrijver gemaakt maar een beveiliger die op zijn bijna 61e nog wat verhaaltjes optekent voor hij gaat slapen.




7 reacties

Als u mij niet euvel wilt duiden, lieve broer, ons moe zei altijd:" jouw wil staat achter de deur met een bezemsteel". Een bijdehandte opmerking mijnerzijds betreffende t nut en de logica van die bezemsteel, leverde mij een oorveeg op, die deze woorden in mijn geheugen hebben gegrifd. Slaan kan helpen dus. Als je let op t taalgebruik en de woordkeuze van menschen kun je soms wel lachen, ja. Schrijf lekker door, ron.
Laatst bewerkt: 13/11/2017 - 07:12
U heeft mij wederom zeer verblijd met bovenstaande tekst en of daar nou komma's of andere leestekens bij behoren zal me verder ff m'n reet roesten. Bedankt weer Ron.
Laatst bewerkt: 13/11/2017 - 15:57
Fraaie tekst Ron! :-)) En? was de jongedame geneigd een beetje te lachen over het leggen en liggen? 
Lijk me wel wat, zo'n groepje, maar ik ben ook al lid van 'n clubje De Kankerlijers lol.

Laatst bewerkt: 17/11/2017 - 03:45
Ron, ik apprecieer zeer Sir, je kreaatieve taalgebruik en je spreuk 'lachend ten onder' mét teekens dit x. k'Bleif j trouw volluge
Laatst bewerkt: 18/11/2017 - 09:49
Ieder stadje heeft zijn eigen , haha nee ron niet schatje, taal, fries versta ik niet, drents gaat al beter , amsterdams , heet tegenwoordig 020 , rotterdam 010, als ik praat vraagt men kom je uit amsterdam , dan zeg ik ja daar zijn we nu toch maar ja met 2 miljoen mensen en weet ik veel hoeveel talen schijnt dit een normale vraag te zijn. Nou ik ben amsterdams en iedereen begrijpt me en wij begrijpen jou en wie dat niet doet gaat zijn best er maar voor doen.  
Laatst bewerkt: 27/11/2017 - 11:53