Verschil in procedure land A. en Land B. Waarom?

Afgelopen weekend, tijdens een bijzonder gezellig bezoek aan vrienden in NL, kwam het gesprek niet geheel toevallig op het ‘volgen’ c.q. ‘ontdekken’ van borstkanker via tumormarkers. Ik had het idee dat borstkanker geen tumormarkers opleverde, o.a. prostaatkanker en gynaecologische kankers wel. Heb dit gegeven eigenlijk nooit echt eens nagevraagd of opgezocht, kan er helemaal naast zitten...
Omdat bij mij allereerst (in tegenstelling tot de ‘normale’ procedure in NL) de tumor plus bijbehorende aangetaste lymfeklier verwijderd is, kan niet gechekt worden of mijn behandelingen überhaupt wel ergens iets in mijn voordeel opleveren. Er is immers geen vergelijkingsmateriaal.

Ik lees in andere (NL)-blogs over ‘vermindering van grootte’, ‘bijna onzichtbare’ of ‘verdwenen’ tumoren, daarna volgt operatie. Voor beide methodes valt iets te zeggen. Heb ook geen idee of er ooit onderzoek is gedaan naar de overlevingsverschillen tussen land A. en land B. In Noorwegen is het eveneens standaard om eerst chemo toe te dienen en daarna te opereren. Italië zit weer op de lijn van België. Manlief veronderstelde dat Noorwegen en Nederland de routine's ooit omgedraaid hebben om te kunnen onderzoeken of dat gunstigere resultaten oplevert.

Ik was verschrikkelijk blij dat heel snel na mijn ‘ontdekking’ binnen drie weken het tumorbeest uit mijn kankerborst werd gepeuterd. Eerst chemo of bestraling, daarna operatie, heeft weer als voordeel dat er misschien minder kans is op verspreiding kankercellen gedurende de operatie. In BE worden de bloedbanen van de tumor naar de desbetreffende lymfeklieren afgeklemd tijdens de operatie. De tijdspanne tussen 'ontdekking kanker' en operatie is in NL echter weer veel langer.....
Wie het weet mag het zeggen!

Deze ochtend is voor de allerlaatste keer de Thuisverpleging langs geweest. Yes, het okselgat is na ongeveer 2,5 maand bijna geheel genezen. Het hoeft niet meer ontsmet te worden, hermetisch afgesloten om bacteriële indringers buiten de deur te houden. En ik, bezitster van die 6 cm lange ex-fistelgang, kan nu heerlijk elke ochtend wat langer blijven liggen. Wat een genot!

Verder ben ik bang dat ik me toch aan de ijshandschoenen c.s. moet gaan wagen. Ik merk dat de zijkanten naast de nagels van mijn grote tenen en rechter wijsvinger beginnen pijn te doen. Zal ze strakjes met Betadine insmeren om eventuele ontstekingen alvast te ontsmetten. Verdorie, heb je het ene achter de rug komt het volgende weer op de proppen!

Het koelende sjaaltje is werkelijk fantastisch geweest! Ik had er twee besteld. Sjaaltje nummer twee werd en wordt gedragen door ons inmiddels gepensioneerd, op leeftijd zijnde hondenbeest: een Chesapeake Bay Retriever met dicht golvende vacht. Ook zij had het zwaar te halen met het warme weer......'Jut en Juul' werd er zojuist door een vriendin per App opgemerkt. Ha-ha!
Ik ben inmiddels al heel lang en heel ver voorbij het punt wat 'mensen' wel niet zouden denken of vinden. Het zal mij worst zijn. Het is mijn lichaam. Zolang ik de openbare orde niet ernstig verstoor of iemand schade toebreng, is er wat mij betreft helemaal niks aan de hand!

Geniet extra van de koelte en het windje!

liefs,
xxx
Okkie



6 reacties

Hallo beste Okkie. Hier moet ik even op reageren. Het is echt maatwerk hoe je behandeling zal zijn. Het is dus echt niet zo dat hier in Nederland eerst altijd gestart wordt met chemotherapie. Dat is echt afhankelijk van de tumor eigenschappen en/of de groote van de tumor. Zo ook of je oncoloog ervoor kiest om je te volgen middels de tumormarker in je bloed. Als een oncoloog hier voor kiest, is dat meestal als degene uitzaaiingen op afstand heeft. Ik weet niet wat je weet over tumormarkers. Dit kan de oncoloog gebruiken om het verloop van de ziekte te volgen. De oncoloog zal nooit een behandeling wijzigen op basis van de uitslag van de tumormarker. Maar zal altijd eerst aanvullend onderzoek doen als de tumormarker flink gestegen is. En er dus een mogelijke kans is dat de ziekte aan het voortschrijden is. Hopelijk heb ik je wat meer duidelijkheid hierdoor gegeven. Warme groet Dasje 🌻
Laatst bewerkt: 08/08/2018 - 20:54
Hoi Dasje, ik heb mijn blog geschreven vanuit mijn eigen positie in onze kankerwereld: hormoongevoelig borstkanker, aangetaste lymfeklier, geen uitzaaiingen. Jij als verpleegkundige en ervaringsdeskundige overziet honderd keer beter het gehele ‘kankerterrein’ om je heen. We spraken tijdens dat bezoek over ‘mijn’ kanker. En nee, ik weet niet veel van tumormarkers. Had ik ook aangegeven. Lees er ook niet veel of niets over bij borstkanker onderwerpen. 
Je hebt natuurlijk gelijk, het is zogenaamd uiteindelijk ‘maatwerk’ maar toch blijf ik erbij dat als we alle borstkanker patiënten met exact dezelfde soort kanker, tumorgrootte, etc. etc. bij elkaar zetten, er toch een ‘routinematige’ behandeling uit zal blijken. Zowel in NL als in BE....Dit kan toch bijna niet anders?
Bedankt voor je reactie Dasje, ik zal proberen me toch meer kennis eigen te maken want het is en blijft een interressant gegeven.
Dikke knuffel,
Okkie



Laatst bewerkt: 09/08/2018 - 17:00
Hoi Okkie. Ik vind dat je het geweldig doet. Je schrijft heel plezierig en herkenbaar voor een ieder. En daardoor is jouw blog heel waardevol. De behandeling van kanker zal nooit routine matig voorgesteld worden. Daarom mijn reactie. Opdat jouw schrijven geen verkeerd beeld geeft bij lotgenoten Dit is namelijk van vele factoren afhankelijk. En gebeurt altijd tijdens een multidisciplinair overleg. Dus met verschillende deskundigen. In de bibliotheek van kanker.nl is hier veel over te lezen. Als je rechtsboven bij zoeken richtlijnen behandeling borstkanker intikt wordt je verwezen naar veel artikelen uit de bibliotheek. Waaronder bijvoorbeeld ook: https://www.kanker.nl/bibliotheek/borstkanker/behandeling-en-bijwerking… Lieve groet Dasje 🌹🌹🌹
Laatst bewerkt: 09/08/2018 - 20:14