Diagnose PMP en behandeling hipec

Gisteren ben ik weer naar het AvL geweest om de nieuwe bevindingen, de diagnose en het behandelplan te bespreken. 

Het goede nieuws is dat we er op tijd bij lijken te zijn en dat ik curatief behandeld ga worden. 

De kans is heel erg groot dat het bij mij om PMP (pseudomyxoma peritonei - een heel moeilijk woord dat ik niet kan onthouden) gaat. Dit is een zeer zeldzame vorm van buikvlieskanker. In Nederland krijgen ongeveer 30 mensen per jaar deze diagnose. Een pseudomyxoom is een tumor die voornamelijk uit slijm bestaat en peritoneï is afgeleid van het woord peritoneum, wat buikvlies betekent. 

In mijn blinde darm was LAMN (laaggradig appendiceaal mucineus neoplasma) geconstateerd. Op mijn laatste scan is bij de milt, lever en blaas slijm te zien. Het kan bijna niet anders dan dat dit een uitzaaiing is van de LAMN. Dit heet dus PMP. Mijn arts legde het uit dat bij borstkanker een van de symptomen roodheid van de huid is. PMP is een symptoom van de LAMN. Het is dus direct aan elkaar gerelateerd. 

Maar ja, dus zeer zeldzaam. Gelukkig niet erfelijk. Maar wel weer dikke pech voor mij. Ook al geloof ik niet meer zo in pech. Maar dat is voer voor een andere blog. 

De enige oplossing die er voor PMP is, is een HIPEC (hypertherme intraperitoneale chemotherapie). Dit is een combinatie van een operatie en chemotherapie. Bij de operatie krijg ik een snee van het borstbeen tot aan het schaambeen zodat ze goed bij de buik kunnen. Alle organen worden bekeken en alles wordt schoongemaakt. Met wat geluk zit het slijm nog los en kan het makkelijk weggeschraapt worden. Het kan zijn dat ze ook met diverse organen aan de slag moeten. Dit kunnen ze pas zien tijdens de operatie en dan wordt er besloten wat ze wel en niet doen. Als dit klaar is, wordt er een vorm van warme chemo door de buik gespoeld om alle eventueel resterende cellen op te ruimen. Dit geheel neemt zo'n 6-16 uur in beslag, afhankelijk van hoeveel werk het dus is. 

Daarna word ik wakker op de IC en ben ik nog gekoppeld aan allemaal slangetjes. Als het goed gaat, word ik na 1 nacht overgeplaatst naar de verpleegafdeling. Daar zou ik een week of 2 moeten verblijven. Het gehele herstel neemt normaal zo'n 6 maanden in beslag. 

Tot zover de korte uitleg. Bijgevoegd zijn de plaatpraatjes van het patiëntenplatform zeldzame kankers die het ook goed uitleggen. Onderaan voeg ik nog wat links toe voor verdere informatie als je je ook wil inlezen. 

Dit is dus mega zwaar met de nodige risico's. Een enorme berg om weer te beklimmen. Waar het de vorige keer veel ernstiger klonk (ik dacht echt dat ze me nu palliatief gingen verklaren), zijn er nu dus positieve kanten. We zijn er vroeg bij en ik word curatief behandeld. Dat is echt een enorme opluchting. 

Uiteraard is er ook nog een kanttekening. Dit is nu gezien op de scan. Ze kunnen zo natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat het PMP is, maar gezien het verloop is die kans wel heel groot. Zekerheid krijg je pas na de operatie als de patholoog het weefsel/slijm heeft onderzocht. Tijdens de laatste operatie is er niets gezien (er werd gezocht naar endometriose, slijmvorming vanuit de baarmoeder) en de scan van februari gaf ook niets aan. En nu is het op vijf plekken terug gevonden. Voor iets dat normaal heel langzaam groeit, lijkt het bij mij toch wat sneller te gaan. 

Voor nu staan de volgende stappen op het programma: 

  • Een patholoog uit het AvL die is gespecialiseerd in LAMN/PMP gaat nogmaals het materiaal van mijn blinde darm bekijken. Mogelijk dat hij iets ziet, zoals uitbraak wat de uitzaaiingen verklaart. 
  • Ze nemen contact op met Isala om meer informatie over de laatste operatie te krijgen en ook mijn gynaecoloog te spreken. Alles voor een complete beeldvorming. 
  • Ik krijg nog een CT scan van de borst om uit te sluiten dat de borstkanker nog gekke dingen doet. Je weet maar nooit en dat is wel belangrijk om te weten. De opvolging in het Isala werd toch wel summier genoemd (ook hierover later meer). 
  • Ik ben aangemeld voor het centrum voor kwaliteit van leven bij het AvL. Ik heb om psychologische ondersteuning gevraagd. Ik ken het klappen van de zweep en mezelf, dus laten we bij voorbaat alle hulptroepen maar inschakelen. Wie weet welke andere hulp ze me daar nu al kunnen bieden. 
  • Alles gaat goed doorgesproken worden en ze gaan er alles aan doen om mij er goed doorheen te slepen. Bij het volgende bezoek kan ik dan ook mijn verpleegkundige ontmoeten zodat ik een vast aanspreekpunt heb. 
  • De operatie kan met 6-8 weken ingepland worden. Ze doen er 2 per week en er is dus een kleine wachtlijst. We hebben afgesproken dat ik dan na kerst op de planning kom. 

Ik ben echt heel blij met alle hulp en uitleg die ik bij het AvL krijg. Er wordt echt met mij meegedacht. Want toen ik over de borstkanker en eventuele uitzaaiingen daarvan begon, waren ze het zo met me eens dat er nog een CT-scan moet komen. 

Dus dat. 

Een beter vooruitzicht dan gedacht. Maar nog steeds zwaar k*t en enorm heftig. Ik heb geen keuze, want zonder de operatie blijft de PMP groeien en is het na verloop van tijd einde oefening. En een andere behandeloptie is er dus niet. 

Ik ben er op dit moment nog redelijk rustig onder. Ik had me al goed ingelezen en het is een gunstiger beeld dan ik ooit had kunnen denken. De emoties moeten nog loskomen. Ik ben wel blij dat de operatie nog even op zich laat wachten zodat ik de feestdagen normaal kan meemaken en me goed kan voorbereiden op alles.

En volgend jaar rond deze tijd ben ik dan hopelijk zover opgeknapt (zeker mijn energie) dat ik weer op het huidige niveau zit. Daar ga ik voor! 

Voor meer informatie kun je de volgende sites bekijken: 

13 reacties

Poeh! Dat is nog al wat. Als ik zo allemaal lees wat jij al hebt gehad en nog krijgt, dan zit je echt in de prijzen. Nou nog de postcode en staats, dan ben jij binnen.

Ik duim voor je dat je er goed doorheen rolt.

Laatst bewerkt: 07/11/2023 - 16:38

Jeetje Saskia. Normaal gesproken krijg je bij eierstokkanker ook meestal HIPEC, maar doordat ten tijde van mijn operatie voor mij de diagnose baarmoederkanker gold, heb ik "alleen" de operatie gekregen. Net als jij, open van borstbeen tot schaambeen. Ook peritoneale uitzaaiingen overigens. Ik had 40 nietjes in mijn buik na de operatie. Ik ga niet liegen: het is heftig. Ik heb het in een halve waas meegemaakt omdat Roberto 3 dagen daarvoor was overleden, maar toch drongen de misselijkheid en pijn wel door. 
Toch is het herstel me uiteindelijk wel meegevallen. Van lotgenoten die wel HIPEC kregen - en die lopen er veel bij Olijf - weet ik, dat het herstel met of zonder die chemospoeling ongeveer even lang is. De IC is alleen nodig omdat er een grotere kans is op complicaties. Zelf ben ik ook weer opgenomen met een complicatie, maar dat was echt pure pech (hoewel ik nu lees dat jij daar niet in gelooft, haha). 
Ik zat na zes weken weer op de fiets en kon toen al weer behoorlijke stukken lopen. Bedenk dat HIPEC vaak wordt gedaan bij darm- en eierstokkanker en dat die vaak bij oudere mensen voorkomen, dus de statistieken over het herstel gaat ook vaak over oudere mensen. Jij bent jong en fit, dus zou het bij jou niet sneller kunnen? 
Verder heb ik begrepen uit studies dat HIPEC heel effectief is. En het is natuurlijk heel fijn dat je curatief behandeld wordt.
Ik duim voor je en wens je alle moed toe die je nodig hebt. En ook alle tranen die nodig zijn...

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 07/11/2023 - 22:20

Bedankt voor je lieve bericht met uitleg Mirjam! 😘

Het is fijn om te lezen dat anderen het al hebben meegemaakt en er toch weer goed van zijn hersteld. 

Het is niet dat ik niet in pech geloof, maar dat al die kankerdiagnoses bij mij pure pech zijn dat geloof ik niet meer. Waarschijnlijk toch een foutje in mijn DNA die nog niet is ontdekt. 

Jong en fit... Mijn lichaam denkt daar na alle behandelingen iets anders over. Het is niet meer zo jong als mijn leeftijd zelf. En de verminderde energie helpt ook niet mee. Maar ik kan me nu wel gedegen voorbereiden en ik weet beter wat me te wachten staat zodat ik daar op kan anticiperen. Dus het gaat goed komen, ik weet alleen nog niet hoe snel. Maar ik ga hard aan de bak zodat mijn reis naar Parijs in de zomer gewoon door kan gaan! 

Laatst bewerkt: 08/11/2023 - 12:52

Lieve Saskia,

allereerst ben ik blij voor je dat het erop lijkt dat je curatief behandeld kan worden. De operatie is zwaar, maar ik weet uit ervaring hoe deskundig en lief ze op de IC van het AVL zijn. Ook de verpleegafdeling is top. Het AVL is niet bepaald de hemel, maar er werken wel allemaal engelen. 
Veel sterkte en laat alles maar over je heen komen.

liefs, Monique 

Laatst bewerkt: 08/11/2023 - 07:52

Bedankt Monique! Mijn ervaringen bij het AvL zijn tot nu toe heel positief, dus ik vertrouw erop dat ze me op andere afdelingen ook alleen maar gaan helpen om weer beter te worden. Wel fijn om te horen dat jij er goede ervaringen hebt. 😘

Laatst bewerkt: 08/11/2023 - 12:41

Goedemiddag Saskia,

Er zijn van die verhalen die je één, twee of zelfs drie keer moet lezen en je dan nog niet goed weet wat er allemaal aan ellende bij elkaar staat geschreven. Dat heeft niets te maken met jouw "vertelkunde" daar schort niets aan, maar dus eerder met mijn bevattingsvermogen om zoveel ellende ineens in mij op te kunnen nemen.

Het hele traject gaat zo'n 6 maanden duren schrijf je. Ja, denk je dan wat zijn 6 maanden op een mensenleven, maar jij en ik weten helaas ook dat 6 maanden wachten op een vakantie heel wat anders is dan 6 maanden behandelingen te moeten ondergaan. 

Het is goed om alle "hulpmiddelen en hulpkrachten" tijdig in te schakelen. Dat lijkt mij zeer verstandig want een berg gaan wanneer je weet dat er onderweg ook "sherpa's" te kunnen meelopen en helpen, maakt de berg niet lager, maar wel gemakkelijker... nou ja minder moeilijk te bestijgen.

En ... na de feestdagen "lengen" de dagen weer en kun je met meer licht en meer zicht ook deze k*t berg weer gaan beklimmen.
Ik wens je daarbij ongelofelijk veel succes en doorzettingsvermogen toe.

Hopelijk ben je af en toe fysiek en geestelijk in staat om wat van je te laten horen (lezen).

Nogmaals... beklim de berg, plant de vlag, neem tijd voor een rustige terugtocht en vergeet ook niet om gedurende de "hele reis" om je heen te blijven kijken naar al het moois wat op je wacht als je weer beter bent.

Heel heel veel succes met "jouw beklimming"

met zeer hartelijke groeten,

Bart S.

Laatst bewerkt: 08/11/2023 - 17:30

Ik probeer zeker van me te laten horen, Bart. Misschien wat minder vaak en wat korter, maar dat zie ik dan wel. Schrijven blijft therapeutisch voor mij. En mijn lichaam mag wederom in de kreukels liggen en uitrusten, mijn brein heeft nog wel een stimulans en contact met de buitenwereld nodig. 

En voorlopig is het nog niet zo ver hoor. 

Laatst bewerkt: 11/11/2023 - 19:28

Dag Saskia,

Van je “af schrijven” is heerlijk om meerdere redenen. Daar heb jij… en heb ik ervaring mee. En of je het geschrevene wilt delen, mag je natuurlijk helemaal zelf weten… dat is het mooie van schrijven.

Hoe dan ook.. toi toi toi..

Met vriendelijke groeten, Bart ♠️ 

Laatst bewerkt: 13/11/2023 - 09:09