Kun je leren te sterven?

De titel zegt genoeg. Dit blog gaat over een moeilijk en gevoelig onderwerp, daarvan ben ik me bewust. Wil je het niet lezen; laat het gaan. Even goede vrienden. Maar het is ook iets wat ons kankerpatiënten bezig houdt. En je hoeft er niet over te praten, het mag. Kanker.NL is een plek waar we moeilijke gesprekken niet uit de weg gaan vandaar dat ik mijn gedachten toch op papier heb gezet.
De twee Kerstvakantieweken heb ik in ledigheid doorgebracht. Een beetje bewust. Het jaar dat achter ons ligt was een druk en soms moeilijk jaar met veel stress, onverwachte problemen, tegenslagen, onrust, en een vol hoofd. Dat betrof niet alleen mijn ziekzijn, maar ook op allerlei andere vlakken ging het onze familie niet zo goed. Het was een jaar vol grote en kleine tegenvallers, hobbels en kuilen. Tijdens die twee weken rond Kerstmis en Nieuwjaar vielen mijn wekelijkse taken even weg. Geen verplichtingen, oppasdagen, bezoeken en werkzaamheden. Ik kon zelfs even mijn wekelijkse ziekenhuisopname pauzeren en kreeg zo een extra dag cadeau. Vlak vóór Kerst besloot ik die twee weken niet te vullen met allerlei leuke zaken, maar de tijd te nemen: voor letterlijke rust. Met een boek of film op de bank, lekker een paar uur luieren in mijn bed, uitgebreid badderen, géén huishoudelijke karweitjes of klusjes, geen familieverplichtingen, geen borrels. Wél heb ik één dag op mijn gemak gekookt: alleen voor mijn eigen gezin. Basic en gezellig met z’n allen aan tafel zonder zware gespreksonderwerpen, spelen met de kleine kids, connecten en lachen met de grote. Een eindje wandelen, lichtjes en sterren kijken, en als het niet regende een frisse neus halen. Geen enkele sociale verplichting maar cocoonen achter de gesloten gordijnen. Een echt vakantiegevoel. En dat heeft me goed gedaan.
De ‘beste wensen’ stromen nu binnen en dan sluipt het denken aan de toekomst ook weer je brein in. Gelukkig heb ik nu de rust om daar bij stil te staan. Want die toekomst hoort bij mij, ik wil er wat mee, hij is ongewis, maar ik heb wél een stukje toekomst, ook al zal dat misschien van korte duur zijn.
Het afgelopen jaar zijn er een aantal familieleden, vrienden en bekenden gestorven. Als je zelf ouder wordt overstijgt het aantal begrafenissen vaak het aantal blijde gebeurtenissen. Dat is de normaalste zaak van de wereld, want we kennen als levend wezen nu eenmaal de cirkel van leven en dood en het moment van geboren worden en sterven kunnen we zelf niet bepalen.
Toch is die laatste conclusie niet helemaal waar. Als kankerpatiënt kun je dat laatste in deze moderne tijd soms wél; bepalen op welk moment je het tijdelijke voor het eeuwige wilt inwisselen. Ik besef heel goed dat dit een teer, moeilijk en angstig onderwerp is, maar het is ook een luxe en ik heb er de afgelopen weken vaak aan moeten denken.
Mensen overlijden soms plotseling aan een hartaanval of bij een ongeluk. Dan is er geen keuze. Maar sinds de medische wetenschap steeds meer ontdekkingen doet en het leven soms maakbaar lijkt te worden, krijgen mensen met het predicaat chronisch ziek/palliatief steeds meer tijd om over hun dood na te denken. Zij hebben een keuze. En dan kom ik op mijn mijmeringen uit met de beladen vraag: kun je leren te sterven? En hoe?
Ik ben gaan zoeken. Er is heel veel bekend over het sterven van een lichaam en over pijnbestrijding, hoe gaat dat proces in zijn werk, wat gebeurt er chemisch, lichamelijk, letterlijk. Google maar even en je krijgt hierop antwoord. Wat ik amper heb gevonden is: als ik weet dat ik op termijn dood ga, of beter gezegd: de luxe heb dat ik weet wanneer dat ongeveer zal gaan gebeuren: hoe kan ik me daar dan mentaal op voorbereiden? Is er een methode, lesplan, protocol beschikbaar dat mij leert hoe ik los moet laten, hoe ik waardig mijn leven beëindig? En kun je dat überhaupt leren?
Op mentaal- en psychologisch gebied zijn er allerlei trukendozen voorhanden om problemen tussen de oren aan te pakken. Op onderwijsgebied kent men vele lesmethoden. Maar een goede manier om zélf te leren hoe je het leven moet laten gaan?
Mijn nieuwsgierigheid hiernaar werd ook aangewakkerd door het programma Over mijn Lijk. Daarin zie je kankerpatiënten - en hun familie- worstelen met hun laatste tijd op aarde. Elk persoontje doet dat op eigen wijze en dat is hun goed recht! Geen mens is immers hetzelfde. De één blijft optimistisch tot het einde toe, de ander wordt depressief. En alles wat daar tussenin zit. Kunnen we dus alleen maar leren van de ervaringen van anderen?
Ik ben van karakter niet egoïstisch, maar hierin wel. Persoonlijk ben ik overtuigd van het feit dat ik als patiënt zeker mijn eigen regie in de hand moet nemen en daarbij mijn kwaliteit van leven voorop zal stellen, en niet de lengte van mijn dagen. Maar ik heb daar tools voor nodig, en waar vind je die? Hoe doe je dat? Wanneer doe je wat? Hoe ga je om met je angsten, je verdriet, je hoop en het loslaten? Naar de psycholoog gaan of naar een waarzegger? Door alleen maar te kijken en luisteren naar ervaring van anderen? Verhalen die je echt moet zoeken want het onderwerp is nu eenmaal niet zo makkelijk te hanteren en veelal erg persoonlijk.
Dus heb ik maar weer een beroep gedaan op Mr.Google en ben bij het Landelijk Expertisecentrum Sterven beland. Daar vond ik al snel de zienswijze van Machteld Huber, de oprichter van de stroming Positieve Gezondheid - waar ik al fan van ben en waar ik regelmatig inspiratie vandaan haal. De komende tijd zal ik me eens gaan verdiepen in de site van dit expertisecentrum, waarin het tabblad ‘Academie’ me opvalt. Zou hoe te sterven dan toch te leren zijn?
Voor het nieuwe jaar heb ik dus een nieuw item gezet op mijn bijna lege bucket-list. Ik ga proberen een manier te vinden om mentaal te leren hoe zo goed mogelijk te sterven. Hoe dat uit gaat pakken? Ik hou je te zijner tijd op de hoogte en sta open voor tips en suggesties.
Jac
7 reacties
Mijn man heeft in 2021 euthanasie gehad. Dit 6 weken nadat de grapefruitgrote tumor was ontdekt. Zijn manier van omgaan met loslaten en afsluiten hoop ik ook te kunnen doen als het bij mij zover is. Ik zal eens kijken op die site.
Liefs, Monique
Ik kom heel veel adviezen tegen op sites van paliatieve zorg en stervensbegeleiding. Maar die zijn gericht aan zorgverleners en mantelzorgers.
Voor de kankerpatient als degene die 'het moet gaan doen' is er bitter weinig. Ik ga eens bij boeken ( door patienten zelf geschreven) kijken.
Hoi jac,
bedankt voor dit thema. Het is voor mij nu niet aan de orde (voorzover ik weet) maar ik heb me er wel intensief mee bezig gehouden en vind het een heel belangrijk thema. .Je kent vast en zeker dit boek: Het tibetaanse boek van leven en sternen van Sogyal Rinpoche. Daar was ik zwaar van onder de indruk maar of een "normaal" mens inderdaad zo bewust kan gaan? En ergens heb ik gelezen: Iedereen kan een bijdrage leveren op elk moment van zijn leven, onafhankelijk van hoe gezond of ziek je bent. Dat vind ik een hele troost.
Groetjes Loes
Loes, dat boek zet ik op mn lijstje. Ben nu bezig met De kunst van het sterven, van Katy Butler.
Het nadeel van die boeken is dat je het niet snel kunt lezen. Om het goed door te laten dringen moet de stof langzaam en met kleine stukjes doordringen.;)
hoi Jac;
ik denk dat het hele leven een voorbereiding kan zijn op het sterven; dat je dat niet hoeft te 'leren'; je leert, denk ik, door te leven. In het leven zijn al heel veel loslaatmomenten waar je als mens mee dealt, alleen is doodgaan een veel grotere en dat kun je maar een keer doen; ik denk dat je daarnaar toe groeit als je daar de tijd voor mag krijgen.En als je die tijd niet gegeven is zoekt de mens de best mogelijke oplossing, dat heb ik vaak gezien.
Een anekdote van een vrouw die ik heb verpleegd in een ziekenhuis en die 's avonds voor het naar bed gaan haar schoenen aan wilde houden en dat kon ik ( als startende in de zorg) niet meteen honoreren. Echter toen ze daarop persisteerde en zei dat ze op reis ging en dan haar schoenen nodig had, dacht ik; Oké, schoenen aan in bed; daar ga je niet dood aan. Ik heb haar nog ingestopt. Deze vrouw ging rustig en tevreden slapen. Daags daarna was haar bed leeg en was ze gestorven, hoorde ik. Ik heb het altijd prachtig gevonden dat ik dat heb mogen ervaren, ook al begreep ik haar pas later en dat was een grote les!
Ook bij mijn broer, die stierf aan asbestkanker, vond ik het verrassend om te zien hoe zijn lichaam een manier vond om erdoorheen te komen, zonder dat ie nog bij bewustzijn was. Dat geeft mij rust en dat zegt me ook, dat je dat niet alles vantevoren kan 'leren'. In het proces van de ander, die je voorgaat in het sterven, krijg je ook kansen om meer vertrouwd te geraken met loslaten en afscheid nemen.
Hartelijke groet , Anne van de Pals.
Dank je Anne, voor je fijne reactie!
Ik ben het eens met wat je zegt. Merk ook dat ik, sinds ik weet dat ik zo goed als uitbehandeld ben, en veel lees over de laatste levensfase, dat ik niet alleen op mijn lijf moet vertrouwen, maar ook op mijn intuïtie en wat er zich allemaal tussen mijn oren afspeelt. Ik zit nu eenmaal leergierig en nieuwsgierig in elkaar. Ben er zo een die praktisch is en alles wil regelen en dat moeilijk kan loslaten.
Stukje bij beetje ben ik dat nu toch aan het doen, merk ik. Kleine subtiele veranderingen, interessegebieden slinken, ik doe minder moeite om mensen aan me te binden etc. En dat brengt wel rust.
Ik ben bijvoorbeeld al minstens dertig jaar bij een zwemclub, probeer dat elke week nog steeds te doen omdat het de enige manier van sporten is die ik nog kan én die goed is voor mijn lichaam. Mijn behandeling in het ziekenhuis is verhuisd naar een andere dag zodat ik zou moeten switchen naar een andere zwemgroep. Ik heb besloten géén nieuw jaarabonnement meer te nemen, maar te gaan betalen naar gebruik. Omdat ik ziek ben, kon dat gelukkig. Ik heb aangekondigd dat ik waarschijnlijk niet elke week meer kom, én als het wel lukt, op een andere dag zwem. Mijn clubgenoten weten de reden, vinden het niet leuk, maar begrijpen me wel. Ik zag enorm tegen deze beslissing op, want het is toch een sociale groep mensen die ik al jaren zie en die me ook gesteund hebben. De meeste blijven me volgen via de app Stamps, dus helemaal verdwijnen ze nog niet.
Nu, na een paar dagen voel ik me toch wel opgelucht. Het was een lastig afscheid, maar het is een goede beslissing, ik doe wat ik nog kan, en de rest laat ik los. Ik 'leer'dus idd van het leven zelf.
Jac , je doet het prima! het lijf weet zoveel meer, slaap wel! groet, Anne.