Afspraak bij oncoloog wat wordt de nabehandeling...

Vorige week dinsdag 24 augustus bij de chirurg geweest en mammacare verpleegkundige. De wond/litteken ziet er heel netjes uit. Er zijn geen uitzaaiingen gevonden in de poortwachtersklier. Volgens chirurg is het vervolgtraject toch chemo gevolgd door immuuntherapie. dit zou 1 jaar in beslag nemen en behoorlijk pittig zijn.  Dit omdat de tumor her2 neu positief fase 3 is. Een zeer snel groeiende agressieve borstkanker. Vooralsnog vind ik het verwarrend omdat de borst helemaal weg is en er geen uitzaaiingen zijn aangetroffen. Maar ergens diep in mijn hart snap ik ook wel dat er een miniscuul kankercelletje natuurlijk nog ergens zit of via mijn bloedbaan verder toch in mijn lichaam kan zitten. Heb me afgelopen week behoorlijk verdrietig gevoeld over het feit dat ik toch chemo met alle gevolgen van doen moet gaan doen. Ben ook zo verschrikkelijk bang voor deze behandeling.Met name het prikken in de aders. Ik had na infuus van de operatie best paar dagen heel erg pijn in de ader en mijn hand. Mijn aders zijn al moeilijk te vinden. Morgen heb ik gesprek bij de oncoloog en ik heb echt al een heel lijstje met vragen opgesteld.  Wie weet wordt het nog een ander verhaal maar als ik me zo inlees op internet heb ik weinig hoop. Zie toch dat iedereen bij deze vorm chemo ondergaat. En natuurlijk heeft de een bijna geen klachten en de ander juist wel. Dat kan niemand voorspellen. Ik hou mezelf voor dat ik nog tot de lucky ones behoor.  Ik heb geen uitzaaiingen. Hoeveel zijn er  niet die niet zo'n rooskleurige uitkomst hebben en dan toch ook nog het chemo traject aangaan. 
Ik heb nog wel wat vocht laten weghalen door de mammacareverpleegkundige. Heb nu nog aardig wat vocht onder mijn oksel en last van ik denk zenuwpijnen in mijn rug net onder achter mijn oksel. Denk dat dit van het verwijderen van alles is en ze toch wat zenuwen geraakt hebben. Het voelt als constante speldenprikjes op mijn rug en onder mijn oksel. Heel vermoeiend. Het strekken gaat redelijk. Ik doe netjes mijn oefeningen. Ben al bij mijn oedeemtherapeute geweest zij heeft toch al wat manuele lymfdrainage kunnen doen en wat lymftaping van onder mijn oksel naar mijn lies geplakt. Het voelt nog niet veel minder wat vocht betreft maar ook niet meer dus lijkt gunstig. Ik wandel wel elke dag 30 minuten. Soms 2 keer. En ben gisterochtend voorzichtig met een fitness lesje via youtube begonnen. Meer het niveau van nederland beweegt hoor. dus heel voorzichtig met name beenoefeningen.
Zodra ik wat meer weet na morgen zal ik het blog aanvullen met wat de nabehandeling nu daadwerkelijk gaat inhouden.

1 reactie

Hoi Mirjam, 

Balen dat je toch chemo als advies hebt gekregen ondanks de schone klieren. 

Ik heb dezelfde tumor vorm gehad, alleen ben ook begonnen met de chemo en immuuntherapie. De immuuntherapie duurt inderdaad een jaar, ik verwacht dat je niet zo lang aan de chemo hoeft. Waar je nog naar kunt vragen is TDM1. Dat is een combinatie van chemo en immuun ineen die alleen de verkeerde cellen aanvallen. Die schijnt veel beter te doen zijn dan de gewone chemo. En het klinkt alsof het bij jou preventief is voor eventuele verdwaalde cellen. 

En als je slecht te prikken bent, raadt ik een port a cath of picc lijm aan. Dan hoeven ze niet iedere keer je aders aan te prikken. Ik heb sinds een paar maanden een pac en dat is echt een verademing!

Laat je morgen goed voorlichten en stel al je vragen. Goed dat je ze al hebt opgeschreven. 

Veel succes morgen!

Groetjes Saskia

Laatst bewerkt: 29/08/2021 - 21:51