Informatie vinden en kwalificeren (Hoe je je zoekmachines gebruikt)

Bij de overval die kanker heet, weet je vaak in het begin niet waar je het zoeken moet. Omdat veel mensen Google gebruiken, hier een paar van mijn ervaringen met deze zoekmachine. Je kunt die ook proberen bij andere zoekmachines, maar Google heeft wel veel aanvullende en goed toegankelijke hulpmiddelen. Er zijn natuurlijk andere mogelijkheden, ook diverse apps. Zonder goudmijn Internet ben ik nergens. Maar zoeken en vinden vereist een klein beetje tact en list om consistente en verifieerbare resultaten te krijgen.

De eerste is niet de beste

Als je wat dieper wilt zoeken dan gewoon het eerste woord dat in je opkomt, kun je beter meerdere zoektermen ineens gebruiken. [heldercellig nierkanker ervaring immuuntherapie] geeft andere resultaten dan [nierkanker]. Google is heel slim in het interpreteren van je bedoelingen, maar je moet spelen met de juiste woorden. Wees dus precies. Te weinig hits? Minder woorden. En als het kan ook in andere talen proberen. Met Google translate kom je vaak echt een heel eind.

Bij de eerst zichtbare resultaten op de zoekopdracht zullen suggesties -al dan niet commercieel- komen te staan. Vaak presenteert Google suggestieve voorkeursvondsten die helemaal niet mijn voorkeur verdienen. Ik gebruik zelden de eerste vijf hits, omdat die niet van gerenommeerde bronnen afkomen. Ik wil uiteindelijk terechtkomen op

  • wetenschappelijke publicaties. Soms is een krantenartikel over een onderzoek een goed vertrekpunt, maar dan wil ik in dat artikel bronvermelding zien en die bron wil ik ook weer kunnen raadplegen. Dat is dan vaak:
  • een soliede kliniek, universiteit of onderzoeksinstituut
  • idem uitgever, medicijnorgansiatie, overheid, dataverzamelaar PubMed, een nationaal kankerinstituut, dan pas heb ik beet.

Als ik meer wil weten van Biologika (ik had er al eens boek over gelezen) zoek ik [biologika autor erfahrung kritik], voor Duitse hits en waarschijnlijk wat Youtubes. Ik veronderstel namelijk dat er veel kennis is in Duitsland over deze theorie en bijbehorende praktijken. En ook de critici moet ik weer specifiek bekijken. Iedereen heeft zijn favoriete bril op en vervorm zijn werkelijkheid daarnaar. Vaak struikelen strenge critici over een steen waaraan ik geen aanstoot neem, en draaft een alternist door in blinde progressiviteit. Vrij snel bouwt zich dan bij mij een genuanceerd beeld op.

Andere bronnen

In de VS zijn veel medicijnen langer gangbaar en men legt er dingen een beetje anders uit. De fabrikant zelf geeft ook informatie die me meer gevoel geeft bij wat we nu precies aan het proberen zijn. Waar iedereen erg enthousiast is, vond ik de fabrikant zelf opvallend gereserveerd. En ik snap nu beter wat er nog meer komt kijken bij remissie. Het is niet zomaar een pilletje en klaar. Op moleculair niveau is de oplossing voor het hele probleem tamelijk helder. Alleen de wegen ernaartoe zijn niet zo simpel. En er is geen statisch antwoord maar een dynamisch.

Ik gebruik Google ook voor zoeken binnen sites. Bijvoorbeeld met [kanker.nl chromo] toont Google een paar van mijn blogs en ik zie nu ineens dat in ook tweet, terwijl ik op Twitter in 2007 voor het laatst was. Ik ben dus meer aanwezig dan ik me realiseer.

Voor drillers en doorzoekers

De veranderingen in medicijnland voltrekken zich in hoog tempo en niet overal tegelijk. Voor mij zijn (in NL) geen reguliere behandelingen beschikbaar. Ik ben afhankelijk van wetenschappelijke medische experimenten en die worden niet op een presenteerblaadje aangedragen. Daarom wil ik thema’s zoals studies, trials, ontdekkingen, complementaire mogelijkheden enz. blijvend volgen. Daarvoor maak ik een Google alert aan. https://www.google.com/alerts. (Ik veronderstel dat je hiervoor een google-account moet hebben of Gmail.) Daar geef ik mijn interesses op en ik ontvang periodiek bericht. Ook mijn voorkeur voor Nederlandse blogs kan ik precies aangeven. Dat kan handig zijn als je lotgenoten zoekt.

Voorsprong

Nog steeds is mijn middelbare school de stevige basis waarvan ik nu dagelijks de vruchten pluk. Talenkennis opent wereldwijde mogelijkheden, culturen, wetenschap, nog meer kennis. De vervloekte middelbare school stelt me nu in staat dieper door te dringen in de materie dan als ik die bagage niet had gehad. Dankzij mijn biologielessen van een halve eeuw terug, struikel ik niet over moeilijke teksten over DNA, mitochondrieën, celmembranen, cytotoxines en wat al niet. Latijn en Grieks ontbloten de medische geheimtaal. Dat geluk heeft niet iedereen maar iedereen kan wel zijn hoofd gebruiken. Gebruik natuurlijke taal, klik nooit als een blinde kip. Vervolgens brengt Internet me waar ik maar zoek. En inderdaad kan kanker.nl daarin ook een referentiepunt zijn.

7 reacties

"Iedereen kan zijn hoofd gebruiken"; KLOPT en... wat ik ervaren heb... Ik was toch de hele dag bezig met "ik heb dus kanker", dus dan kon ik me maar net zo goed nuttig maken door tot op de bodem uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Gaf ook het gevoel van regie terug.

En dan... dan heb je de informatie; dan is het nog de vraag hoe "de authoriteit Dokter" daarmee omgaat... Dat is weer een heel andere business en Hogeschool.

Mooie blog waarin je anderen de weg wijst wat WEL kan.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Bedankt voor de geweldige tips. Ik meer nu dat ik vaak niet goed aangeef wat ik zoek en moet daar dus wat beter aangeven wat ik zoek. Ik scroll ook vaak door naar onderen omdat de eerste hits niet aangeven wat ik zoek. Dus door jou heb ik weer wat geleerd. Bedankt ook voor je heldere uitleg😍😍
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hele goede blog Chromo ... waardevolle tips. Helder uitgelegd. Er is behoorlijk echt heel veel informatie te vinden op het internet. Echter vaak ook tegenstrijdige dingen ... wat is waar? En hoe toets je het? Het vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen om de juiste antwoorden te vinden, maar dat wordt meestal beloond.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14