Plastische chirurgie

Vrouwen die een borst hebben geamputeerd kunnen kiezen uit een uitwendige prothese, vulling met siliconen of een borstreconstructie met lichaamseigen vet. Maar ook voor vrouwen zoals ik,  die een borstbesparende operatie hebben ondergaan, zijn er mogelijkheden om via plastische chirurgie de borsten weer van gelijke omvang te maken. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: de kleine borst kan worden opgevuld met lichaamsvet uit buik of benen óf de grote borst kan worden verkleind door weefsel weg te halen.

Sinds mijn operatie heb ik een grote borst en een borst die een stuk kleiner is en waar een litteken met een deuk in zit. Het valt niet heel erg op, maar is wel zichtbaar als je er op let. Ik vind het niet echt een probleem en durf bijvoorbeeld best naar de sauna of in bikini rond te lopen. Toch koos ik ervoor een gesprek aan te gaan met de plastisch chirurg van het ziekenhuis om deze optie te onderzoeken. Ik zou dan willen gaan voor de verkleining van mijn grote borst.

Ik werd opgeroepen door een verpleegkundige in operatiekleding, die direct allerlei vragen ging stellen. Het wekte de indruk dat alles al beslist was en ik alleen nog even hoefde te weten hoe het eruit zou komen te zien. Daarom benadrukte ik nog maar eens dat ik was gekomen voor een oriënterend gesprek en ik nog helemaal niet had besloten óf ik me wel wilde laten opereren.

De verpleegkundige schoof een map naar me toe met foto’s van verkleinde borsten. Ik vond het er allemaal niet heel erg aantrekkelijk uitzien. Daarna liet ze me alleen en moest ik nog een hele tijd wachten voor de plastische chirurg kwam. Die vertelde dat ze zouden werken met een ankerlitteken: een groot litteken onder de borst met een lijntje omhoog naar de tepel. Het was afwachten hoe mooi het litteken zou genezen, dat was voor iedereen verschillend. Er kon ook wat hard weefsel ontstaan en een deel van de borst zou gevoelloos worden. Na de operatie zou ik zes weken lang mijn arm moeten ontzien, dus ook bijvoorbeeld geen autorijden. En ik zou zes weken lang dag en nacht een grote sport bh moeten dragen. Dat was heel belangrijk om alles goed te laten genezen. Het zou toch een grote operatie zijn met een kleine kans op complicaties als infectie of nabloeding.  Voor mij was er weinig nieuws bij, want ik had al deze informatie ook al op internet gevonden.

De chirurg vroeg of ik me even uit wilde kleden om de borsten te bekijken. Voor ik het goed en wel in de gaten had, tekende hij met een grote, zwarte viltstift lijnen op de borst, greep met zijn hand mijn borst en duwde een stuk weefsel naar binnen om te laten zien hoe het ongeveer zou worden.
Nu heb ik me de afgelopen twee jaar al behoorlijk vaak uitgekleed om mijn borsten te laten bekijken en bevoelen, maar dat gebeurde altijd respectvol en ik voelde me er nooit vervelend bij. In dit geval voelde ik me echter behandeld als een stuk vee dat gekeurd werd voor de markt. Alsof ik een stuk vlees was waar gemakkelijk wat vanaf gesneden kon worden.

Mijn besluit was snel genomen: ik zou niet in me laten snijden door deze man. Misschien dat er andere plastische chirurgen zijn die wel respectvol met menselijke lichamen omgaan, maar dat ga ik niet meer uitzoeken. Ik merk dat ik het moeilijk vind om in mijn borst te laten snijden, terwijl het een gezonde borst is waar niets mis mee is, alleen dat ik hem een beetje aan de grote kant vind. Ik wil ook geen gevoelloze borst met een groot litteken. Bovendien kan ik het echt niet opbrengen om weer zes weken rustig aan te doen, mezelf te ontzien en moe te zijn. Net nu ik me weer fit en energiek voel. Nee, er is genoeg gedokterd aan mijn lijf. Ik blijf gewoon met één grote en één kleine borst door het leven gaan.

5 reacties

Respect voor hoe je er mee omgaat. Ik denk dat je inderdaad er geen hinder of schaamte om hebt het zo moet laten. Je weet wat je nu hebt en op complicaties zit je niet te wachten. Natuurlijk is het jou lijf jou gevoel. Doen wat jij wil en waar jij je goed bij voelt.

Sterkte en succes 💪💪💪🍀🍀🍀

Liefs Alice ❤

Laatst bewerkt: 18/02/2019 - 12:14

Nou zeg, dat is brutaal om dat zonder aankondiging te doen.
Ik herken wel e.e.a. Voor de zoveelste keer horen dat je je moet uitkleden. De zoveelste vreemde hand waarmee je aangeraakt wordt.  De zoveelste vreemde ogen die naar je kijken wanneer je half naakt ergens bij een onderzoek staat. Het voelt wel eens alsof je een medisch object bent idd. Ik weet nog dat het prikken mis ging toen ik voor de injecties met blauwe stof in mijn borsten voor lokalisatie eerste poortwachtersklier in het zh was, het opperhoofd moest het zelf komen doen. Bij mij ging alles in tweevoud, leek het wel. Er stonden meer mensen bij. Ik zei gekscherend dat er nog nooit zoveel verschillende mensen mijn borsten in handen hebben gehad.. met wat schaamte dacht ik achteraf, wat zal die beste man hier nou van denken.. maar het is wel wat hoor allemaal.
Goed dat je nu weet hoe je er over denkt m.b.t. evt. reconstructie. In principe is veel mogelijk, maar het moet goed voelen.

Laatst bewerkt: 18/02/2019 - 13:24

Ik heb eigenlijk elke keer bij elk onderzoek gehad, dat ik vond dat men voorbij ging aan gevoel. Ik ben echt niet preuts, maar heb echt vaak mn gevoel uit moeten schakelen. Ik snap je keuze dus erg, en volg vooral je gevoel. Nu een keuze gemaakt te hebben geeft wellicht ook rust? 

 

Laatst bewerkt: 18/02/2019 - 16:28

Ik zou dat toch terugkoppelen aan het desbetreffende ziekenhuis. Dit is niet okee. Als er meer van zulke feedback komt zal het makkelijker veranderen. Zelf had ik een zeer respectvolle en aftastende dokter. Wat jij hebt meegemaakt met die plast vind ik echt stuitend.

Laatst bewerkt: 18/02/2019 - 20:06

Bedankt voor de mooie reacties. Ik heb er zelf zo vrede mee. Blij dat ik weer gezond ben en van het leven kan genieten. 

Laatst bewerkt: 25/02/2019 - 12:06