Grenzen

Gisteren ben ik over mijn grens gegaan. Aangemoedigd door het resultaat van de dag daarvoor had ik mijn wandeling uitgebreid naar twee uur in plaats van één uur. Achteraf gezien was dat teveel. In gedachten verzonken was ik ongemerkt mijn oude hardlooprondje aan het volgen en daarna had ik ook nog een extra blokje er aan vast geknoopt, gewoon omdat het lekker ging. Op driekwart van de route had ik echter hoofdpijn gekregen, die ik niet zo opmerkte omdat ik met mijn hoofd volop bezig was met de opzet van een weblog. Aangemoedigd door de reacties op mijn nieuwsbrieven om alle verhalen te bundelen en misschien wel een boek te schrijven, was ik vol inspiratie aan het schrijven geslagen. Telkens popten er weer nieuwe ideeën op en daardoor was ik niet zo alert op de signalen van mijn lichaam. Stom natuurlijk, want luisteren naar je lichaam is in deze fase van de behandeling erg belangrijk. Uren daarna lag ik nog op de bank met hoofdpijn en hartkloppingen. Ik baalde er stevig van. In plaats van met wandelen mijn accu op te laden, had ik het laatste restje energie eruit getrokken en dat kan mijn lijf, dat het toch al zo zwaar te verduren heeft, nu net niet gebruiken.

Ik heb contact gehad met een oncologische fysiotherapeut (ja, die bestaan) over sporten tijdens de chemotherapie. Het doel hiervan is je lichaam te blijven prikkelen om je conditie op peil te houden. De aanpak bestaat uit een combinatie van rustige beweging, ademhaling en een gezond dieet. Deze aanpak sluit naadloos aan bij wat ik zelf al doe. Het was een prettige bevestiging dat ik goed bezig ben. De beweging bestaat uit wandelen en fietsen bij een hartslag tussen de 100 en 120 slagen per minuut. Voor de sportmensen onder ons: een training in zone 2. Maar alleen als mijn hartslag in rust niet hoger is dan normaal, anders moet het lichaam te hard werken.

Ik kies voor sporten in de buitenlucht. Ik zou ook kunnen trainen met gewichten om de spieren op peil te houden, maar ik zie het niet zitten om in zo’n bedompte ruimte tussen allemaal puffende en zwetende mensen te staan, bang als ik ben voor een infectie. Nee, dan doe ik mijn oefeningen wel lekker thuis. En buiten in de natuur zijn en wat frisse buitenlucht opsnuiven doet me goed.

Van artsen, verpleegkundigen en lotgenoten hoorde ik dat het heel belangrijk is om zoveel mogelijk te blijven doen, ook als je moe bent. Juist als je moe bent. Als je te weinig doet, daalt je energiepeil. Het is daarom belangrijk om je grenzen op te zoeken en er niet te ver onder te blijven. Echter over je grenzen heen gaan, is een ander verhaal. Dat is ronduit slecht. Dan ga je in plaats van één stap vooruit, twee stappen achteruit.

Met sporten heb ik snel de neiging om over mijn grenzen te gaan. Mijn fysieke grenzen zijn nu eenmaal lager dan ik met mijn geest graag zou willen dat ze zouden zijn. Daarom heb ik afgeleerd om in groepen te sporten, omdat ik dan geheid blessures krijg, omdat ik me teveel uitsloof om niet als laatste te eindigen. Nog altijd moet ik met hardlopen een prikkel onderdrukken om niet mooier en sneller te gaan lopen als er iemand naar me kijkt, maar gewoon mijn eigen tempo vast te houden.

Deze chemokuur gaat me leren om zorgvuldig te balanceren en me continue af te stemmen op mijn lichaam, want er is slechts een smalle marge. Luisteren naar mijn lichaam; niet over mijn grenzen gaan, maar ook niet teveel eronder blijven, dat is de kunst.

4 reacties

Hallo Oinkie
Wij kennen elkaar niet maar zijn wel lotgenoten. 12 jaar geleden ben ik ook door de molen gegaan, borstamputatie, chemo, hormoontherapie en borstreconstructie. Ben nu klaar met alles en krijg ter controle  1x per 2 jaar een mri voor de goede borst. Heb weer rust in mijn leven , heb heel veel geleerd van mijzelf, mijn lichaam, mijn omgeving en de buitenwereld. Er ging ook een wereld voor mij open die ik daarvoor niet herkende, ik dacht altijd 1 op de 9 mensen krijgt borstkanker maar ik zie ze niet, toen ik zelf slachtoffer was zag ik ze wel, ik herkende ze. Ik heb wegens gebrek aan tijd niet je hele bloc gelezen maar stukjes en die zijn heel herkenbaar. Ieder mens is anders dus ieder mens zal ook de ervaring met kanker anders meemaken er zijn altijd raakvlakken. Wat ik je wel meewil geven is, er zijn vele dieptepunten en vele hoogtepunten, je zal soms denken wat ben ik een emotioneel wrak, boosheid egoïsme etc noem maar op. Maar het hoort er allemaal bij en je komt er sterker uit. Echt waar. Blijf genieten van kleine dingen blijf uitkijken naar de toekomst. Nu voel je je moe en je denkt deze energie krijg ik nooit meer terug maar het wordt beter. Ga er voor blijf positief, en als je een keer je grens voorbij bent gegaan dan moet je maar denken sorry maar het was wel een keer de moeite waard. Luister goed naar je lichaam en leer er weer op te vertrouwen. De angst voor terugval of nieuwe kanker steekt altijd wel weer een keer de kop op, dat geld voor ieder mens alleen voor ons is het herkenbaar je weet hoe het voelt, maar bedenk ten alle tijden dat er ook veel mensen en steeds meer mensen genezen en ga er van uit dat jij daar 1 van bent. Ik hoop dat ik je een beetje steun heb gegeven, ik weet wat je doormaakt, ga ervoor dan komt er voor jou ook een tijd dat je hierop terug kunt kijken en tegen jezelf kan zeggen, zo dat heb ik toch maar even gefikst. ik wens je veel kracht maar ook voor je omgeving. groet roelie
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Super Roelie om je berichtje te lezen. Voor mij is het nu 2 jaar geleden. Klopt helemaal wat je schrijft. Ik voel mij nu ook zoveel sterker. Maar je moet eerst door het proces dat verwerken heet. Liever had ik geen borstkanker gehad. Maar ja het heeft mij wel heel veel rijkdom gegeven. Ook voor nu en voor de toekomst XXX
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Mooi Dasje dat je schrijft dat de borstkanker je uiteindelijk rijkdom heeft gegeven. 
Ik had het ook liever niet gehad, maar als het dan toch zo is maken we er het beste van. 
Ik ervaar het ook als een waardevolle, bijzondere periode die ik anders niet had meegemaakt.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17