Van magnetronmaaltijd, via wasabi en gemberthee, naar puur eten.

Voordat ik de ziekte van Hodgkin kreeg, at ik voornamelijk ongezond. Dat wil zeggen, ik probeerde de meest gezonde keuzes te maken, in het ongezonde assortiment wat bij mijn gemakzucht paste. Na een lange werkdag, snelde ik vaak door de supermarkt en gritste een of andere magnetron maaltijd uit de schappen waar zich ten minste iets van groente in bevond. Sap, met een afbeelding van fruit op de verpakking, leek mij een goede aanvulling voor een complete avondmaaltijd.
Ik realiseerde me stiekem wel dat ik op die manier nauwelijks vitaminen binnen kreeg. Ik negeerde het stemmetje in mijn achterhoofd, wat klaagde over de hoge concentraties zout en suiker. Dat was tenslotte de enige reden dat de producten nog enigszins te nassen waren.
Het werd de hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen zodat mijn lichaam en geest de zware behandeling beter zou kunnen doorstaan.
De informatie die ik ontving over de bijwerkingen van mijn medicatie, waarschuwde me onder andere voor misselijkheid, tandvlees problemen, verlies van smaak, obstipatie en depressie. Ik ging als een razende op zoek naar manieren om mijn lichaam te kunnen ondersteunen bij de komende malaise.
Het past wel bij mij om het naadje van de kous te willen weten, om autonoom te zijn en verantwoordelijkheid voor mijn eigen welbevinden te nemen.
Op de dagbehandeling van de oncologieafdeling vroeg ik aan andere kanker patienten hoe zij met hun ziekte omgingen.
De een koos voor familie, een ander voor de engelen. We kiezen allemaal voor onszelf, de meest vertrouwde manier om de onzekerheid te lijf te gaan. Maar we vertrouwen wel allemaal op de goede zorg van onze dokter en het verplegend peroneel. Het is voor mij daarom onbegrijpelijk dat de medische wereld niet wat meer aandacht besteed aan de effecten van verschillende voedselpatronen in combinatie met kankerbehandeling.

Alle bijwerkingen die er zijn, heb ik wel ervaren. Maar ik bestreed ze dapper met gemberthee, citroenen, wasabi en ander exotische ingredienten. Ik installeerde snel een regime van gezond, gevarieerd en vers eten. Voor alles wat de pan in ging, zocht ik uit welke bijdrage het leverde aan vitaminen en mineralen. Het hielp mij door de zware perioden heen en achteraf gezien heeft het ook in mijn herstel meegeholpen om sneller aan kracht te winnen.
Ik verbaasde me over de beperkte en versnipperde informatie die beschikbaar was over voeding tijdens een chemo behandeling. Het leek wel alsof iedereen op zijn eigen eilandje de waarheid verkondigde. Ik vond nergens een eenduidige of complete bron voor de vragen die ik had. Mijn dokter toonde niet veel interesse in mijn opmerkingen en suggesties over voeding. 'Onzin', zei hij zelfs. Hij koos ervoor om zich niet op het terein van voeding uit te spreken. Hij zei, 'voor alles is een pil'. Ik vind dat hij me op zijn minst had kunnen adviseren om veel groenten te eten, of de schijf van vijf zo veel mogelijk te volgen.
Voor alles is een pil, waar je misschien weer een andere pil voor nodig hebt om de bijwerkingen te minimaliseren. Ik bestreed mijn symptomen liever zelf door slimme voedselkeuzes te maken. Na een tijdje sloeg ik daarin een beetje door. Na een tip over het ontzuren van je lichaam had ik alkaliserende middelen in huis gebracht. Gelukkg vergeleek ik, na een waarschuwing van een andere patient, de werking ervan met de vier varianten van chemo die ik toegediend kreeg. Ik kwam erachter dat de combinatie serieuze en permanente schade aan mijn celstructuur en DNA had kunnen veroorzaken! Ik leerde dat het nemen van suplementen altijd met de arts besproken moet worden omdat je je eigen behandeling anders behoorlijk kunt saborteren. Maar als de dokter geen interesse toont in je consumptiepatroon kun je snel de verkeerde keuzes maken. De hoge concentraties van werkzame stof kan je chemo bijvoorbeeld krachtiger maken waardoor de schade op je lichaam groter wordt. Hoewel een lagere dosering van dezelfde stof zijn werk kan doen en beter in je lichaam wordt opgenomen om je lijf sterker te maken.
Ik besloot om geen suiker en geen gemodificeerde of bewerkte voeding meer te eten. Er zijn een aantal paden in de supermarkt waar ik een mentaal rood kruis doorheen heb gezet. De eerste paar dagen leek het of er weinig over bleef, maar dat bleek al snel een misvatting. Ik had slechts een aantal ingredienten nodig om alle kant-en-klare producten te kunnen vervangen. Bovendien was ik voordeliger uit omdat verse seizoens groenten nou eenmaal heel betaalbaar zijn. Mijn lichaam werd verwend met vitaminen en omdat ik suiker had verbannen smaakte mijn eten juist lekkerder dan normaal. Of ik daardoor nauwelijks last had van de kartonnen of ijzerachtige smaken weet ik niet. Maar tegen alle verwachting in kreeg ik enorme eetbuien, ik had continue zin om te eten. Daar was de dokter toch ook wel blij mee.

Om misselijkheid te voorkomen en door mijn sterke reactie op pittig eten, at ik gedurende de dag kleinere porties, meestal zacht van smaak. En omdat ik opeens veel tijd had leerde ik de wat fijnere kneepjes van het bereiden van maaltijden zodat ik de werkzame stoffen in het eten beter kon benutten. Bijvoorbeeld dat sommige producten niet boven een bepaalde temperatuur verhit dienen te worden, of voeding combineren op een manier dat de opname van vitaminen versterkt wordt. Mijn dagelijkse wandelingen hielpen daarnaast om mijn spijsverteringssysteem op gang te krijgen.
Nu, inmiddels acht maanden na mijn laatste chemokuur, is mijn dieet nog steeds zo veel mogelijk suikervrij. Het is voor mij inmiddels niet meer dan normaal om mijn eten helemaal zelf te bereiden zonder geprepareerde sauzen of voorgesneden groentenpaketten. Alhoewel het lang niet meer zo streng is als tijdens mijn behandeling heb ik voor mijzelf en mijn vriend een nieuwe maatstaf geintroduceerd in onze voedsel keuzes. Dat het slimme keuzes zijn, zie ik ook aan hem. Ook hij is lichamelijk vooruit gegaan door de veranderingen in zijn eetpatroon. Hij had bijvoorbeeld, twee jaar geleden nog veel last van onderhuidse ontstekingen. Die zijn nu verdwenen.

Je kan alle beetjes gebruiken tijdens de behandeling van kanker en de keuzes die je maakt zullen ook tijdens het herstel van belang zijn.
Gezond eten blijft je leven lang een goed idee, daar is dat stemmetje in mijn achterhoofd het helemaal mee eens.

10 reacties

Fijn dat je dit met ons deelt! Ook ik ben een andere weg ingeslagen wat voeding betreft, geen suiker en geen vlees, niet koken uit pakjes o.i.d. en vnml. groentes en fruit. Momenteel ben ik naast de reguliere behandelingen bezig met een NNNT arts. Mijn oncoloog is op de hoogte en er is contact tussen beiden over behandelingen, supplementen. Momenteel heb ik nog geen chemo,maar dat gaat er wel van komen. Ik heb uitzaaiingen in de longen die niet geopereerd kunnen worden ( darmkanker)
Ik hoop het proces te vertragen en er zo gezond mogelijk in te blijven staan.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Inspirerend en herkenbaar verhaal van Ekle. Naast de fysiek gezonde effecten van goed voedsel (vers fruit, vooral groente, noten en zaden, minder koolhydraten en zo min mogelijk suiker) geeft het een heel goed gevoel zelf aan je weerstand en herstelvermogen te werken. Zelf (prostaatkanker) heb ik de ervaring dat veel bewegen/sporten en (bezig zijn met) gezond eten heel veel frustratie en het gevoel van afhankelijkheid wegnemen.
Dat nogal wat artsen weinig hebben met eten als belangrijke factor in het gezonder worden en/of het immuunsysteem versterken is niet verwonderlijk: in hun studie krijgen ze niet meer dan Ć©Ć©n of twee colleges voedingsleer, laat staan dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op dit gebied. Het is hoopgevend dat daar wel steeds meer aandacht en ruimte voor komt!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Gelukkig wordt er nu toch wat meer aandacht aan voeding gegeven, naar mijn idee! Maar nog lang niet genoeg duidelijke info.
Zelf heb ik in 2011 naast mijn R-CHOP kuur i.v.m. Non Hodgkin, speciaal op de kuur afgestemde, chinese-kruiden in capsules geslikt. Via mijn mesoloog Paul Horsthuis voorgeschreven. Dit heeft mij bijzonder goed geholpen om door deze zware periode te komen. Ook vit.B6 injecties om de 2 of 3mnd. (1 jaar)
Op de site van Henk Fransen kan je heel veel lezen over supplementen, voeding e.d.
Er zijn ook 2 kookboeken tekoop over eten bij chemo. Te verkrijgen op het VUmc-CCA (Cancer Center Amsterdam)
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Heel herkenbaar. Ook ik heb sinds de vaststelling van prostaatkanker mijn eetpatroon aangepast, kook vrijwel uitsluitend alles vers en zelf (sommige kant en klaar boxen blijken daar bovendien wonderwel grotendeels aan die behoefte tegemoet te komen ik denk aan hellofresh en recentelijk AH). Ook ik bemerk desinteresse bij vrijwel alle artsen, hoewel sommige artsen toch ook iets van nieuwsgierigheid tonen. Meest gehoorde argument: het is niet bewezen.....Hoewel veel artsen wel overtuigd zijn dat verkeerd voedsel mede de oorzaak van kanker kan zijn (zie recentelijk weer de drukte over het rapport van de wereld gezondheidsorganisatie.....) is vrijwel niemand ervan overtuigd dat gezond eten bij de overleving en behandeling van kanker kan helpen. Ondanks toch regelmatig verschijnende wetenschappelijke publicaties van bijvoorbeeld de universiteit van wageningen en rotterdam. NB wel wonderlijk genoeg zijn volop waarschuwingen bij het gebruik van supplementen. Heel vreemd dat eenzijdig denken in 'het helpt niet maar kan wel schadelijk zijn.......'.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Freule, goed dat je extra hulp in hebt geschakeld en dat je artsen met elkaar in oveleg zijn. Er ontstaat een veel completer beeld van jouw als individu. Vooral over de darmen is nog zoveel te leren! Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor jou. Tijdens de chemo kunnen er uiteraard dingen naar boven komen waarop je in moet spelen. Ik kreeg bijvoorbeeld last van obstipatie. Wandelen was daarvoor mijn medicijn, maar ik at in die periodes ook veel pruimen, lijnzaadolie en dronk dan meer water. Als het niet meer ging, of ik was er klaar mee dan schakelde ik wel eens over op die zakjes die je in het ziekenhuis kan krijgen. Je lichaam is immers je allerbeste raadgever.

Bedankt PimK, ik ben het helemaal met je eens wat betreft je eigen zelfstandigheid bewaken. Bewegen, tijdens en na de behandeling, heeft ook mij veel baat geleverd. Helaas hoorde ik dat het programma 'Herstel en Balans' stopt voorlopig en dat er wordt gewerkt aan een landelijke aanpak voor re-integreren van ex patienten. Ik hoop dat het een verbeterig wordt van het programma. Maar ik houd mijn hart vast. Ik geloof ook dat er een verandering gaande is in de manier hoe we met zijn allen naar voeding kijken. Alleen zal het nog wel een hele poos duren voordat opleidingsinstituten nieuwe artsen voortbrengen die hier actief mee aan de slag gaan met patienten. Als (ex)patienten kunnen we hier wel onze wensen in aangeven. Ik hoop daarom mensen te bewegen om met hun arts over het belang van voeding te praten.

Silvercloud, ik heb zelf met verwondering gekeken naar kanker.be de Vlaamse variant van deze site. Ze geven de mogelijkheid om een specifieke chemokuur te vergelijken met supplementen. En ze geven een advies voor voeding die je beter kun vermijden tijdens je behandeling. Het trof mij dat er zoveel verschil is tussen patienten en hun behandeling, dat kwam ook naar voren in het advies. Ik kreeg van mijn zusje het kookboek, gezond eten rond chemotherapie. Een absolute aanrader. Je smaak is anders en je hongergevoel ook. De recepten zijn gericht op textuur, warm of koud, zacht of krokant. Simpele gevarieerde gerechten geschreven vanuit ervaring.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ook mijn arts was niet zo geinteresseerd in voeding maar zei nog net niet,onzin,
Maar ik vond het wel frappant toen ik begon met gezonder eten de tumor marker steeds zakte
Ik kreeg n.l. een gedeelte van het kookboek van Pascale Naessens in handen, het heet "Puur eten dat je gelukkig maakt".
Het zijn heel makkelijke recepten met weinig ingredienten en daar ik weinig energie heb is het zeer geschikt voor mij en wellicht ook voor andere patienten. Ik vraag me af of al deze "gezonde" kookboeken niet min of meer hetzelfde zijn. Veel groenten, fruit, noten en weinig koolhydraten, suiker, vet enz.
Ze heeft nog meer kookboeken samengesteld maar die ken ik niet.
Succes allemaal.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Frederik, "het is niet bewezen" die heb ik ook veel gehoord. Dat soort opmerkingen raken bij mij de verkeerde snaar. (Je zal het ook niet snel van verplegend personeel te horen krijgen) wat mij betreft is alles mis die opmerking. Ten eerste is er totaal geen blijk van empathie, je ontneemt de patient het vermogen om zelf aan het roer te staan. Eten is bovendien zo basaal, dat het onvoorstelbaar is dat er geen onderzoek naar wordt gedaan. (Waar gaat al dat geld naar toe dan, (luxe conferenties?))
Plus (ik kan er nog veel meer aan toe voegen) plantenkunde staat natuurlijk aan de basis van de opleiding die die lui volgen, Chemo is ook niet uit de lucht komen vallen, ze gebruiken ook de oerhollandsche Buxus om het kankermedicijn van te fabriceren. Ik vond mezelf een soort proefkonijn, ik vind het raar dat ze mij tijdens de kuur niet gingen onderzoeken op bijv. Hoeveel chemo er na twee weken nog in het lichaam zit. Je zit daar immers toch. Kleine moeite, veel data.
Je leest de verpakkingen, maar er staat niet op wat je wil weten, namelijk kan ik dit veilig eten? Er is veel ophef deze weken over bewerkte vleesproducten. Vanochtend kwam ook dit bericht aan mij voorbij: GEVAARLIJKE OLIE IN KARTONNEN VERPAKKINGEN.wat wil het feit. Recycelen van karton is prima, maar op een gegeven moment houden de vezels de olie niet meer goed vast en komt het in je eten! Cornflakes, rijst, maizena, brinta, hagelsag, couscous e.d. producten staan in de lijst van Foodwatch nu als gvaarlijk genoteerd. Zie link http://www.foodwatch.org/nl/pers/persberichten/persberichten-detail/onderzoek-foodwatch-gevaarlijke-...
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Een dierbare vriendin maakte me attent op deze website en de blogs . Ik lees ze met veel interesse, zo ook de jouwe over voeding . Ik kijk regelmatig naar video's van de serie: te truth About cancer van ty bollinger. Ik sta soms versteld van wat hij zegt en deelt, en vaak heb ik dingen ook al wel een beetje via andere wegen gehoord. Er komt nu ook veel via allerlei media naar boven. En aan (gezond) eten verdienen de artsen niks, dat zou een van de redenen zijn waarom ze dit onderwerp negeren of ze zich er niet verder in verdiepen. Kijk eens om je heen hoeveel moestuinen en gezond eten boxen er zijn. Gaaf toch. Zelf bestel ik via t internet biologisch voedsel bij hofwebwinkel, ze brengen t wekelijks aan huis. Heerlijk. Veel sterkte en gezondheid voor jou!
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
In 2001 kreeg ik de diagnose ziekte van Hodgkin , direct behandeling met chemotherapie en daarna bestraling van mijn halsgebied. Mijn eetpatroon was redelijk gezond dacht ik zelf. Aan het einde van de behandeling was ik ervan overtuigd dat ik meer wilde doen om mijn lichaam gezonde ondersteuning te geven voor weer herstel en opbouwstoffen. Omdat er zoveel goede en ook minder goede adviezen overal te vinden zijn koos ik voor ondersteuning daarbij van een homeopathisch arts die tevens regulier was opgeleid. De oncoloog sprak het niet tegen was ook niet motiverend hierbij.
Homeopathisch arts gaf mij allereerst voedingsadviezen, ik was vrij of ik die wilde opvolgen. Dit waren : totaal geen suiker, geen vlees, veel vette vis, 3 of meer stuks fruit per dag en 1 pond groente per dag en nog wat kleine adviezen speciaal verbeterend bij hodgkin. Ze gaf zo'n heldere uitleg dat ik gemotiveerd hiermee begonnen ben. Mijn conditie verbeterde , mijn gewicht (ook al was ik maar enkele kilo's teveel) voelde veel beter en de bijwerkingen van de chemo herstelden zich redelijk.
Mijn man; oorspronkelijk opgegroeid in China bevestigde bovenstaande vanuit de Chinese traditionele geneeskunde en had nog veel meer voedingsadviezen voor mij. We zijn een volkstuin gaan huren.
Tot mijn verbazing en bemoedigend hoe bovenstaande voedingsadviezen de laatste jaren meer algemeen worden voorgeschreven of aangemoedigd. Waar ik mee gestart ben in 2002 was zo gek nog niet. Ik volg het inmiddels 13 jaar verder niet meer zo strak en streng, maar voor mij hoeft er geen suiker , geen kant en klare voeding, geen sausjes uit pakjes. Veel te zoet, veel te zout, veel te chemisch in smaak. Mijn gezondheid is stabiel, hodgkin hoop ik niet weer op bezoek te krijgen en liever ook geen andere vorm van kanker. Maar ieder kan het overkomen.
Ga, naast medische behandeling, voor datgene waarvoor je zelf gemotiveerd bent is mijn advies voor ieder vanuit eigen ervaring. Zorg goed voor jezelf. Dokters, verpleegkundigen, diƫtiste, de industrie enz. ze kunnen veel maar wees ook alert ze kunnen ook tegen je zijn.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Boering, bedankt! Ik maakte tijdens de chemo ook gebruik van de HelloFresh box. Drie keer per week een complete biologische maaltijd. Dat hielp enorm, ook omdat het mijn vriend werk uit handen nam. Naast een baan en een eigen bedrijf is een zieke vriendin thuis wel genoeg om de dagen mee te vullen.

Pington, het dieet wat je beschrijft is precies hetzelfde wat ik voor mezelf installeerde. Al heb ik vlees nog niet helemaal uit mijn dieet verwijderd. Ik schakelde over naar zeker twee keer per week vette vis. Ik had ook meer trek in avocado, amandelen, gember, rozemarijn en eieren. De behoefte aan die specifieke voedingsstoffen is wel wat verminderd in de afgelopen maanden. Ik volg nu vooral mijn gevoel, en haal de tomaten uit de eigen tuin. Met een paar bakken zand kom je al een heel eind, ik haal het zaad gewoon uit de biologische groenten, of stop een knoflookteen de aarde in. Het voelt beter en geeft meer plezier. Ik ben blij te horen dat het goed met je gaat. Voor mij is de nieuwe situatie vooral op het gebied van werk nog een echte uitdaging. Ik hoop dat ik op dat gebied ook snel wat balans kan bereiken.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14