6. Zoektocht

Als je kanker krijgt ben je a.h.w. overgeleverd aan de professionals, in de meeste situaties hebben de patiënten totaal geen kennis over diagnoses, onderzoeken, behandelingen, etc..
Nu ben ik iemand die graag zoveel mogelijk de regie houdt en actief mee wil denken over wat er moet en kan gebeuren en dat is zo’n situatie verdomd lastig. Het enige wat ik kan doen is op zoek gaan naar mogelijkheden om zelf enige invloed uit te kunnen oefenen op het hele proces. En dat is en blijft een hele lastige zoektocht, zeker als je een vrij nuchter persoon bent.

Gelijk nadat ik de diagnose borstkanker had gekregen en wist dat ik heel wat behandelingen voor de boeg had, begon ik me te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van voeding: ik wilde alleen nog maar verantwoorde en biologische producten eten. Ik zocht van alles hierover op en ontdekte natuurlijk dat er niet één waarheid bestaat. Toen ik later vanwege darmproblemen een diëtiste bezocht vertelde zij dat biologische producten zeker niet beter waren voor je gezondheid. Tsja…., wat moet je dan met je goede voornemens. Inmiddels ben ik op dit gebied minder rigide bezig en gebruik ik vooral verse producten en zo weinig mogelijk suiker.

Daarnaast besloot ik alleen nog maar natuurlijke verzorgingsproducten op mijn lijf te smeren. Dus alleen maar producten zonder alcohol, kleurstoffen, parfum, etc.. Daar leek me sowieso geen enkel bezwaar tegen te zijn.

Ik las verder veel informatie over natuurlijke supplementen, zoals o.a. de orthomoleculaire geneeskunde erg voorstaat. De reguliere geneeskunde verzet zich hier vaak flink tegen, mijn oncoloog raadde me in ieder geval alles af (zelfs extra vitamines). Zolang er niet wetenschappelijk bewezen is dat een middel helpt vooral niet gebruiken, was zijn devies. Van enkele kruiden zou zelfs bewezen zijn dat ze behandelingen tegenwerken. Nou, dat wilde ik natuurlijk niet op mijn geweten hebben. Maar een snufje kurkuma voeg ik toch vaak ‘stiekem’ aan het eten toe.

Dan bleven de alternatieve behandelingen over. Omdat acupunctuur me een goede aanvulling leek op de chemo- en radiotherapie legde ik dit voor aan mijn oncoloog. Voor het eerst zei hij dat hij hier geen bezwaar in zag. Zijn argumentatie had te maken met het feit dat wetenschappelijk bewezen is dat acupunctuur een gunstige uitwerking heeft op opvliegers. Het kon volgens hem in ieder geval geen kwaad. En dus heb ik me gemeld bij een acupuncturist en heb ik inmiddels al een flink aantal behandelingen gehad. Het lastige is dat nooit te bewijzen valt of het echt werkt, want wat zou er gebeurd zijn als ik deze behandelingen niet had gehad? Maar ik heb de gedachte en vooral het vertrouwen dat het me helpt bij het in toom houden van de bijwerkingen en bij het behouden van een redelijke algemene conditie (naast het bewegen uiteraard maar daar wil ik een apart blog aan wijden).

Dat is uiteindelijk waar het om gaat: waar voel je je goed bij, waar heb je vertrouwen in. Als je het idee hebt dat dit geen gevaar vormt voor de reguliere behandelingen is dat mijns inziens een goede reden om voor iets te kiezen. Dan is de kans groot dat het ook nog helpt, op wat voor manier dan ook.
Ik geloof er niet in dat deze aanvullende zaken mij kunnen genezen, wel dat ze me een beter gevoel geven. En dat is volgens mij in het hele proces van groot belang!

2 reacties

Ik heb zelf die knop omgedraaid,ik heb nog nooit zo gezond geleefd als nu.Ik ben toch ook wel realistisch vind ik zelf.Genezen doet het niet maar ik ben er wel van overtuigd dat het helpt het lichaam in conditie te houden.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28