LOFLIED OP DE MOESTUIN 8-4-2018

Als je het hebt over heilzame invloeden op de gezondheid buiten datgene van de dokters naar je toewerpen, dan staat de moestuin hoog op mijn lijstje.

Vorig jaar deed ik vrijwel alles alleen, maar dat kan ik niet komend jaar.
Bert heeft geen verplichtingen buitenshuis, werkt thuis aan zijn nieuwe product (en kan zich sinds kort daarop ook weer goed concentreren!) en daardoor kunnen .wij samen zeer flexibel en frequent naar de moestuin.
Dan gaat het ons nog lukken ook om die weer zo mooi en productief te krijgen als vorig jaar!

Ik vind het nergens zo makkelijk om in het hier en nu te zijn als tussen mijn groenteplantjes. Mijn wereld verkleint tot groene en overzichtelijke probleempjes: oogsten van een echt maaltje verse spinazie uit de kas, losmaken en egalisteren van een stukje grond, verdelen van zaadjes in een geultje,  vullen van een emmertje compost, en tussen al deze activiteiten een paar minuutjes uithijgen. Ja, dat uithijgen is een zeer frequent toegepaste moestuinbewerktechniek geworden van mij! Maar al die knoestige mostuinmannetjes staan ook om de haverklap geleund op hun schoffel voor zich uit te staren ,dus ik pas prima in dat plaatje.

De kamer van Sam is een perfecte kamerkas geworden. Er staan nu voor het raam op het zuiden paprika's, tomaten, kerstomaten, yakon, knolkapucien en prei. Genoeg licht, lekker warm met de middagzon erop en s'avonds lekker koud.
Ik begroet ze tweemaal per dag,  ook op mijn slechtste dagen!
Plantje draaien naar het licht, aarde beetje aandrukken, in grotere potjes zetten, beetje water geven niet teveel.........

En beneden op het warme modem staat de baarmoeder van de zaadjes, in vochtig gewoon koffiefilterpapier kiemt, volgens de denomethode, alles het snelst en overzichtelijkst tot een babyplantje met twee miniblaadjes en een worteltje en dat kan dan hup in de aarde.
Voor de liefhebber:
https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/