Samen beslissen over je behandeling

Het kan tegenwoordig: samen met je arts praten over wat voor jou de beste behandeling is. Samen beslissen noemen we dat. Toch is dat in de praktijk nog best lastig. Hoe voer je zo’n gesprek?

Op woensdag 2 oktober organiseert kanker.nl voor alle deelnemers van ons platform een speciale dag waar het thema ‘In gesprek met je arts’ centraal staat. Diverse sprekers geven een presentatie of workshop over dit thema.

Daarnaast kun je deze dag andere deelnemers, moderatoren en medewerkers van kanker.nl ontmoeten. En er is een infomarkt met informatie over patiëntenorganisaties.

Aanmelden
 

Sprekers
 

Ella Visserman - Samen Beslissen

Ella VissermanElla Visserman werkt als belangen­behartiger Samen Beslissen bij NFK. Keer op keer verbaast het haar dat Samen Beslissen nog geen vanzelfsprekendheid is in de spreekkamer. Ella: "Hoe kan het dat mensen nog dikwijls een behandel­advies krijgen, zonder dat met hen is doorgepraat over wat voor hen belangrijk is in hun leven? Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor Samen Beslissen en begint het langzaamaan te veranderen. NFK zet zich daarvoor in."

Ella vertelt je tijdens de deelnemersdag graag wat Samen Beslissen is, waarom Samen Beslissen ook jou kan helpen bij het nemen van besluiten en hoe je Samen Beslissen in de spreekkamer kunt toepassen.

Sandrine Kwast - Workshop 'In gesprek met je arts'

Sandrine KwastAls oudste dochter en tevens verpleegkundige, begeleidde en verzorgde Sandrine Kwast als jong volwassene haar vader toen hij kanker bleek te hebben. Deze ervaring had grote impact op het gezin en bracht Sandrine op het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Sinds 2017 helpt Sandrine onder de naam WEERinREGIE mensen met kanker en hun naasten om met of na kanker een nieuw evenwicht te vinden en weer de regie over het leven te kunnen pakken. 

Sandrine heeft jarenlange ervaring in medische gespreksvoering. Ze deed een post-HBO-studie psychosociale ondersteuning voor kankerpatiënten en diverse opleidingen op gebied van coaching en training. Met deze kennis houdt ze tijdens de deelnemersdag een interactieve workshop over het in gesprek gaan met je arts. Op een laagdrempelige manier krijg je inzicht in persoonlijke stijlen, ontdek je waarom communicatie met de één beter verloopt dan met de ander, oefen je met het stellen van de juiste vragen en ga je naar huis met een handig naslagwerk boordevol tips & tricks. Hiervan zul je profijt hebben bij alle gesprekken die je voert, zowel die met je arts, als ook gewoon in je privé situatie met een vriendin of je partner!

Warner Prevoo - Echte dokters huilen ook

Warner PrevooWarner Prevoo is in het dagelijkse leven interventieradioloog en heeft de afgelopen 17 jaar vooral mensen met kanker behandeld. Drieënhalf jaar geleden werd hij opeens zelf kankerpatiënt. Over zijn eerste ervaringen heeft hij samen met Karin Overmars een boek geschreven: ‘Echte dokters huilen ook’. Hoe doe je dat… patiënt zijn?

Tijdens de deelnemersdag vertelt Warner over zijn ervaringen en hoe hij tot nieuwe inzichten is gekomen over hoe artsen en patiënten (misschien) beter met elkaar om zouden kunnen gaan. Warner: "Patiënten hebben minder aan een ‘gemaakte’ empathische dokter die zegt het allemaal te begrijpen. Ze zouden hun dokter niet moeten vragen hoelang ze nog te leven hebben. Beter kunnen ze vragen hoe ze met hun ziekte moeten leven."

Lees voor meer informatie dit interview met Warner Prevoo en praat erover mee in de community.

Programma

Agenda:
10:30 Inloop en ruimte voor ontmoeting
11:00 Welkom
11:15 Samen Beslissen - Ella Visserman
11:50 Patiëntverhaal - Paul Vermeulen
12:10 Lunch
13:00 Workshop 'In gesprek met je arts' - Sandrine Kwast
14:00 Echte dokters huilen ook - Warner Prevoo
14:35 Dankwoord
14:40 Borrel (tot ca. 15:40)

Locatie

Mereveld, Mereveldseweg 9 in Utrecht

Mereveld ligt aan de rand van Utrecht en beschikt over ruime gratis parkeergelegenheid. Indien je met het openbaar vervoer komt, kun je vanaf station Utrecht Lunetten gebruikmaken van de gratis kanker.nl pendelbus (of ca. 15 minuten lopen). Deze rijdt van 10:15 tot 12:00 uur ca. elke 10 á 15 minuten van station Utrecht Lunetten naar Mereveld en van 14:00 tot 17:00 uur van Mereveld naar station Utrecht Lunetten. Bij drukte kan het zijn dat je even moeten wachten, wij hopen op je begrip hiervoor. 

Klik hier voor de route.
 

Kosten en aanmelden

Voor de bijeenkomst vragen wij een bijdrage van €10 per persoon (incl. lunch en borrel). Deelnemers kunnen tegen betaling 1 introducé meenemen.  

Je kunt de kaarten tot uiterlijk 29 september 2019 bestellen via Ticketkantoor.

Heb je vragen over de deelnemersdag? Mail ze naar info@kanker.nl

Aanmelden