Vervoer naar het ziekenhuis

Tmc over deze informatie
Als naaste brengt u uw partner, kind, familielid of vriend misschien naar het ziekenhuis. Dan is het handig om te weten:
  • wat u kunt doen als u een keer niet kunt brengen of als het brengen en halen u teveel wordt
  • welke vormen van vervoer mogelijk zijn als u geen auto heeft
  • of u de kosten van vervoer vergoed kunt krijgen

Vrijwilliger vinden voor vervoer en begeleiding

Er zijn vrijwilligers die zorgen voor het vervoer. U kunt in contact komen met een vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie, via de gemeente of via speciale websites. Meer informatie vindt u onder meer bij:

Tips voor reizen met het openbaar vervoer of regiotaxi naar het ziekenhuis

Gaat u met het openbaar vervoer of met een (regio)taxi naar het ziekenhuis, overleg dan altijd van tevoren even met uw zorgverzekeraar of u de kosten vergoed krijgt.

Moet uw dierbare voor chemotherapie of radiotherapie naar het ziekenhuis? Dan vergoeden de meeste zorgverzekeraars (deels) de kosten van een regiotaxi van en naar het ziekenhuis.

Kan degene die u verzorgt niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan kan hij of zij een gratis begeleiderskaart aanvragen bij de NS. Deze is geldig in treinen, trams, bussen, metro’s en regiotaxi’s. 

Reiskosten bezoek familielid aftrekken van de belasting

U maakt misschien veel reiskosten om uw partner, kind of familielid te bezoeken. Dan is het goed om te weten dat u deze reiskosten in sommige gevallen kunt aftrekken van de belasting. U moet dan wel een aantal voorwaarden voldoen.

Reiskosten ziekenbezoek declareren bij uw zorgverzekeraar

U kunt de reiskosten voor ziekenbezoek soms ook (deels) vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering die u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten. Informeer bij uw zorgverzekeraar of dit zo is, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe u de kosten kunt declareren.

Logeren in of dichtbij het ziekenhuis

Veel ziekenhuizen bieden logeerfaciliteiten aan voor familieleden. Soms heeft het ziekenhuis een apart gastenverblijf of logeerkamers op de afdeling. Bent u partner of familielid van iemand met kanker die wordt behandeld, dan kunt u daar tegen een vergoeding voor korte of langere tijd logeren. Zo kunt u dichtbij uw partner of familielid zijn en hoeft u niet te reizen.

Heeft u een kind met kanker en woont u ver van het ziekenhuis waar uw kind behandeld wordt? Dan kunt u samen met de rest van het gezin verblijven in een Ronald McDonald huis.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de verblijfskosten in een logeer- of gasthuis vanuit de aanvullende verzekering. Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar of u de kosten vergoed krijgt en onder welke voorwaarden.