Goede voeding bij de behandeling van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Voeding en de voorbereiding op je behandeling

Het is belangrijk om zo fit mogelijk te zijn voor de behandeling begint. Zo kan je lichaam de behandeling beter aan. Zowel goed eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en voldoende bewegen is belangrijk.

Aanvullende voeding of sondevoeding en je behandeling

Soms heb je aanvullende voeding nodig. Dat kan al vóór de behandeling nodig zijn, bijvoorbeeld als je erg afgevallen bent.

Een diëtist kan het best inschatten of je aanvullende voeding nodig hebt. Dat kunnen gewone voedingsmiddelen zijn of dieetproducten (zoals drinkvoeding en sondevoeding). Je kunt met de diëtist overleggen wat in jouw situatie een goede keuze is.

Voldoende energie en eiwitten tijdens de behandeling

Ook tijdens je behandeling is goede voeding belangrijk. Voeding kan je niet genezen, maar ondersteunt wel tijdens de behandeling. Je kunt hierdoor minder last hebben van bijwerkingen en sneller van de behandeling herstellen.

Eet genoeg voedingsmiddelen waar eiwit en energie in zit. Je vindt hier een lijst met eiwitrijke producten. Je kunt ook een diëtist om advies vragen.

Wat mag je niet eten tijdens de chemokuur of een andere behandeling?

Bepaalde voedingsmiddelen kun je beter niet eten of drinken tijdens de behandeling. Ze kunnen ervoor zorgen dat de behandeling minder goed werkt. Soms verergeren ze de bijwerkingen van de behandeling.

Gebruik deze voedingsmiddelen niet zonder overleg met je arts of diëtist:

  • sint-janskruid
  • alcohol
  • grapefruit(sap)
  • visoliesupplementen
  • voedingssupplementen

Lees meer over de combinatie van supplementen en de behandeling van kanker.

Het Moermandieet en andere diëten tegen kanker

Het Moermandieet is bedacht door dokter Moerman. Als je het dieet volgt, laat je sommige dingen weg uit je voeding, zoals vlees en vis, en gebruik je veel supplementen.

De gedachte is dat de kanker geremd wordt door het dieet. Er is geen bewijs dat dit zo is. Lees over het Moermandieet en andere diëten tegen kanker op voedingenkankerinfo.nl.

Problemen met eten en drinken door de behandeling

Door de behandeling van kanker kun je problemen krijgen met eten of drinken.

De klachten worden vaak na een tijd minder of verdwijnen helemaal. Maar soms houden de klachten lang aan na de behandeling of gaan ze niet meer over.

Je kunt hierbij hulp krijgen. Daarom is het belangrijk dat je arts van je klachten weet. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar een diëtist. Je kunt ook zelf een diëtist zoeken als je vragen hebt over voeding.

Voeding en je herstel na de behandeling

Na de behandeling is gezond eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Voeding kan bijdragen aan een goed herstel.

Eiwitrijke voeding

Als het om eten gaat, spelen vooral voldoende eiwitten en energie (calorieën) een belangrijke rol bij je herstel. Daarom is het belangrijk dat je van bepaalde voedingsmiddelen genoeg eet. Op deze pagina lees je meer over eiwit en herstellen van kanker.

Extra vitamines en voedingssupplementen bij kanker

Overleg altijd met je arts of diëtist als je voedingssupplementen wilt gebruiken. Lees meer over supplementen bij kanker.

Helpt voeding tegen kanker?

Misschien heb je vragen over voeding en het ontstaan van kanker. Door goede voeding en een gezonde leefstijl kun je de kans op kanker verkleinen.

Wat kun je eten tegen kanker

Er zijn geen wondervoedingsmiddelen tegen kanker. “Superfoods”, vitaminepillen of supplementen met antioxidanten helpen niet om kanker te voorkomen.

Heb je een vraag over voeding en kanker?

Misschien heb je ook vragen over voeding en kanker. Op internet kun je veel informatie vinden, maar niet al die informatie klopt.

De relatie tussen voeding en kanker is erg ingewikkeld en moet goed uitgezocht worden. Heb je een vraag over voeding en kanker? Stel ze aan een team van voedingswetenschappers en diëtisten of lees de veelgestelde vragen over voeding en kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto-Annemiek-van-Kessel

Annemiek van Kessel, MSc.

Diëtist en voedingswetenschapper

LinkedIn

Foto Merel van Veen-Wagensveld

Dr. ir. Merel van Veen-Wagensveld

Voedingswetenschapper

LinkedIn

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2021