Tips en adviezen bij het begeleiden van uw kinderen

Begeleiden van baby’s (0-2 jaar)

Opslaan

Baby’s zijn gevoelig voor veranderingen. Als de dagelijkse routine verandert, zal een baby hierop reageren. Dit merkt u aan: onrust, veel huilen, slecht slapen, slecht eten/drinken, veel spugen.

Een baby kan ook reageren op lichamelijke veranderingen bij de ouder. Bijvoorbeeld een kaal hoofd, overgeven of een andere geur door de behandeling.

Tot slot is een baby gevoelig voor emoties. Is een ouder bijvoorbeeld verdrietig, dan kan de baby onrustig worden of meer huilen.

Tussen de 8 en 18 maanden wordt een baby eenkennig. Vanaf een maand of 9 tot 12 ontstaat ook een scheidingsangst bij een baby. Eenkennigheid en scheidingsangst zijn normaal in de ontwikkeling van baby’s. Het kan wel lastig zijn voor de ouder. Bijvoorbeeld als deze regelmatig naar het ziekenhuis moet, niet thuis kan slapen of als anderen de zorg voor de baby op zich moeten nemen.

Wat kunt u doen?

Bieden van structuur en regelmaat

  • Bied uw baby een vaste structuur en houd u aan de vaste rituelen (die al bekend waren voor uw baby). Dit geeft voorspelbaarheid en daarmee veiligheid.
  • Probeer uw baby zo veel mogelijk te laten verzorgen door dezelfde volwassenen.
  • Beperk de hoeveelheid bezoek als u ziek bent. Kinderen kunnen er ontregeld door raken. Voor uzelf is het ook rustiger.

Communicatie en uw baby betrekken in het ziekteproces

  • Vertel uw baby dat u ziek bent en daarom sommige (concrete) dingen niet kan doen. Vertel dat u er bijvoorbeeld anders uit ziet of anders ruikt. Uw baby kan niet precies begrijpen wat u zegt, maar kan wel aanvoelen wat u bedoelt.
  • Probeer altijd duidelijk afscheid te nemen van uw kindje (met bijvoorbeeld een knuffel). Begroet hem of haar ook weer uitbundig als u terugkomt. Zo weet uw baby waar hij of zij op kan bouwen en rekenen.
  • Laat uw baby regelmatig bij u zijn in het ziekenhuis als dat voor u beiden comfortabel is.

Omgaan met emoties

  • Stel uw baby gerust als hij of zij reageert op uw emoties.
  • Huilt uw baby veel, troost hem of haar en biedt nabijheid.
  • Raakt uzelf overstuur, vraag uw naaste dan om uw baby even van u over te nemen.
  • Is uw baby eenkennig en heeft uw baby moeite met afscheid nemen? Dan moet hij of zij nog leren dat als u weg bent, u ook weer terugkomt. Deze ervaring kan uw baby krijgen door bijvoorbeeld kiekeboe spelletjes.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Ingeborg Douwes Centrum.