Wachttijden bij ziekenhuizen voor kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Elk ziekenhuis heeft wachttijden voor een afspraak op de polikliniek, een onderzoek of behandeling. Soms is sneldiagnose mogelijk. Vind je dat je te lang moet wachten? Vraag je zorgverzekeraar dan om hulp. 

Normen voor wachttijden bij kanker

Hoe lang de wachttijden voor mensen met kanker mogen zijn, staat niet in de wet. Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) heeft wel normen voor wachttijden opgesteld. Artsen en ziekenhuizen zijn niet verplicht om zich daaraan te houden.

SONCOS-normen voor wachttijden bij kanker

Dit zijn de normen voor wachttijden in ziekenhuizen van SONCOS:

  • De wachttijd voor een eerste polikliniekbezoek voor een patiënt die mogelijk een kwaadaardige tumor heeft, is maximaal 1 week. Met eerste polikliniekbezoek wordt bedoeld: het eerste bezoek aan de medisch specialist.
  • De tijd tussen het eerste polikliniekbezoek en de diagnose is maximaal 3 weken. 
  • De tijd tussen het eerste polikliniekbezoek en de start van de behandeling is maximaal 6 weken.

Lees meer in het SONCOS-normeringsrapport 2021.

Treeknormen

Verder hebben zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken gemaakt over de maximaal aanvaardbare wachttijden binnen de zorg: de Treeknormen. 

Wat kun je doen als je te lang moet wachten?

Wil je sneller onderzocht of behandeld worden dan in het ziekenhuis mogelijk is? Dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling. Je kunt het ziekenhuis of de arts ook zelf aanspreken op de lange wachttijd.

Wachtlijstbemiddeling

Je zorgverzekeraar bekijkt dan of je in een ander ziekenhuis sneller geholpen kunt worden: in Nederland of in het buitenland. Dit heet wachtlijstbemiddeling. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf of je de behandeling in een ander ziekenhuis wilt voortzetten.

Ziekenhuis of arts aanspreken op de lange wachttijd

Misschien wil je geen wachtlijstbemiddeling, of kan het niet. Dan kun je je ziekenhuis of arts aanspreken op de lange wachttijd. Daarbij kun je verwijzen naar de Treeknormen of de wachttijdnormen van SONCOS of KWF. Helpt dat niet, dan kun je een klacht indienen bij het ziekenhuis of je arts.

Sneldiagnose bij kanker

In een aantal ziekenhuizen is sneldiagnose mogelijk (niet voor alle soorten kanker). Je krijgt alle onderzoeken dan op 1 dag, soms binnen 2 of 3 dagen. Daarna krijg je de uitslag, de diagnose en een voorlopig behandelplan. 

Als je misschien kanker hebt, hoef je door sneldiagnose minder lang in onzekerheid te zitten.

Kom je in aanmerking voor sneldiagnose? Dan heb je meestal binnen 48 uur na doorverwijzing een diagnosegesprek. Soms duurt het iets langer, maar altijd binnen maximaal 5 werkdagen. 

Tip: vraag aan je huisarts of er in jouw regio ziekenhuizen zijn die sneldiagnose aanbieden.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Logo Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt