Nieuwe ontwikkelingen bij cijfers over kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Cijfers op maat

De overlevingscijfers op kanker.nl gaan over een groep mensen met die kankersoort. Het zijn gemiddelde cijfers. Met de overleving per stadium zijn de vooruitzichten wat meer specifiek, per stadium van die kankersoort.

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) kan nog meer specifieke cijfers bieden, door andere kenmerken van de kankersoort en de patiënt te combineren. Bijvoorbeeld leeftijd en geslacht van de patiënt, en de subsoort van die kankersoort. Het meer specifiek aangeven van de vooruitzichten per kankersoort op basis van deze kenmerken heet ‘cijfers op maat’.

Er loopt nu een onderzoek naar cijfers op maat en de presentatie daarvan. Dat is voor de kankersoorten borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Met goede uitkomsten van dit onderzoek worden de cijfers op maat in 2021 getoond.

Informatie over kwaliteit van leven op basis van cijfers

De NKR gaat ook cijfers tonen over de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Deze cijfers zijn verzameld via vragenlijsten die patiënten hebben ingevuld, over hoe zij hun kwaliteit van leven ervaren.

Deze cijfers geven informatie over hoe een bepaalde behandeling de kwaliteit van leven beïnvloedt. Ze tonen ook wat de mogelijke gevolgen van een behandeling zijn, en hoe vaak die klachten op de lange termen voorkomen. Het gaat om verschillende gevolgen. Die op lichamelijk of op emotioneel vlak zijn, maar ook mentaal/cognitief en sociaal-maatschappelijk.

De cijfers over kwaliteit van leven worden als eerste beschikbaar voor kanker algemeen, en voor 3 kankersoorten/tumorgroepen:

  • Prostaatkanker
  • Kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen (gynaecologische kanker)
  • Bloedkanker en lymfeklierkanker (hematologische kanker)

Colofon

Met medewerking van:

IKNL

Drs. Marjorie de Kok

Senior adviseur registratie, Integraal Kankercentrum Nederland

LinkedIn

IKNL logo

Drs. Mies van Eenbergen

Adviseur en onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Logo IKNL

Patiëntenadviesraad

Integraal Kankercentrum Nederland
Website

Ruben Vromans

Ruben Vromans, MA

Promovendus risicocommunicatie, Tilburg University

Linkedin

Foto Trudy Kolman

Trudy Kolman

Adviseur, Integraal Kankercentrum Nederland

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020