Bijwerkingen van doelgerichte therapie
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOok doelgerichte therapie kan bijwerkingen hebben. Omdat de medicijnen zich vooral op kankercellen richten, hoopt men dat ze gezonde cellen minder beschadigen. Toch kan ook deze behandeling klachten geven.
Als de medicijnen niet goed worden gebruikt, is de kans op klachten groter. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te volgen. Sommige medicijnen moeten samen met voeding worden ingenomen en andere medicijnen juist op de nuchtere maag.
Meld bijwerkingen altijd aan de arts
Het is belangrijk dat de behandelend arts, verpleegkundige of verpleegkundig specialist weet als er bijwerkingen zijn. Soms moet de behandeling aangepast worden of zijn er medicijnen nodig tegen de bijwerkingen. Bij bepaalde klachten moet je het ziekenhuis bellen, bijvoorbeeld bij koorts of diarree. Je hoort dit in het ziekenhuis voor de behandeling van start gaat.
Welke bijwerkingen kun je krijgen?
Een behandeling met doelgerichte therapie kan allerlei bijwerkingen geven. De behandelaars kunnen het beste vertellen welke klachten de behandeling kan geven. Dat verschilt namelijk per persoon en ligt ook aan het soort en de hoeveelheid van het medicijn.
Enkele bijwerkingen van doelgerichte therapie:
- maag- en darmklachten
- diarree
- hoge bloeddruk
- slechtere wondgenezing
- infecties
- koorts, griepachtig gevoel
- trombose
- vermoeidheid
- veranderingen in de smaak
- veranderingen aan de huid zoals uitslag, jeuk of eeltvorming
- veranderingen aan het haar of de nagels