Langetermijngevolgen van een stamceltransplantatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ook na de dip kun je nog last hebben van de gevolgen van de stamceltransplantatie. Blijf in gesprek met je arts over de klachten die je hebt. Wellicht zijn er medicijnen om de bijwerkingen te verlichten.

Sneller moe

Veel mensen hebben moeite met het (volledig) oppakken van de werkzaamheden. Het is soms moeilijk om langere tijd achter elkaar actief te zijn, door vermoeidheid of andere gevolgen van de behandeling.

Psychische gevolgen

Een stamceltransplantatie vraagt psychisch veel van jou, van de stamceldonor en van je naasten. Het kan enige tijd duren voordat jij en je naasten het psychisch weer aankunnen.

Verminderde werking van de schildklier

Als je voorbehandeld bent met een hoge dosering totale lichaamsbestraling, kan het zijn dat je schildklier minder goed werkt. De volgende tekenen kunnen wijzen op een verminderde werking van de schildklier:

  • moeheid
  • traagheid
  • slaperigheid
  • obstipatie
  • het snel koud hebben
  • gewichtstoename
  • soms: een langzame hartslag en een verhoogde bloeddruk

Oogproblemen

Een hoge dosering lichaamsbestraling of het gebruik van prednison kan leiden tot staar. Dit kan met een kleine operatie worden verholpen.

Ook kun je last krijgen van droge ogen na chemotherapie of bestraling. Dit komt omdat je minder traanvocht aanmaakt. Ook graft-versus-host-ziekte kan dit probleem veroorzaken.

Verminderde longfunctie

Chemotherapie en bestraling kunnen een verminderde longfunctie veroorzaken. Ook ernstige graft-versus-host-ziekte kan de longen aantasten.

Jeuk

Door graft-versus-host-ziekte maar ook na bestraling kun je jeuk krijgen. Dat kan erg vervelend zijn. Houdt de jeuk lang aan, vraag dan je arts om advies.

Last van andermans geuren

Na een stamceltransplantatie kun je last hebben van een veranderde reuk. Het kan zijn dat je last hebt van de lichaamsgeur van andere mensen. Misschien kun je anderen moeilijk of niet om je heen hebben. Voor bijvoorbeeld je partner of kinderen kan dit kwetsend zijn. Je creëert afstand tegen wil en dank.

Vervroegd in de overgang

Vrouwen die een myeloablatieve voorbehandeling hebben gekregen, komen vaak vervroegd in de overgang. Dat komt niet door de stamceltransplantatie zelf, maar door de intensieve chemotherapie of bestraling. Hierdoor raak je onvruchtbaar en kun je last krijgen van overgangsklachten.

Vrouwen onder de 45 jaar die een myeloablatieve voorbehandeling hebben ondergaan, krijgen meestal een onderzoek om vast te stellen of er sprake is van een vervroegde overgang.

Pijn bij het vrijen

Het slijmvlies van de vagina kan droog en kwetsbaar worden bij vrouwen die vervroegd in de overgang gekomen zijn. Dit komt door de veranderde hormoonhuishouding. Hierdoor kan vrijen pijn doen. Wellicht kan glijmiddel uitkomst bieden, dat is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Overigens is het raadzaam om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken tot helemaal zeker is dat je onvruchtbaar bent door de behandeling.

Een andere soort kanker na stamceltransplantatie

Mensen die een voorbehandeling hebben gehad met intensieve chemotherapie hebben een iets grotere kans om op de lange termijn een tweede soort kanker te krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Stijn Halkes

Internist-hematoloog, LUMC

illustratie-arts-vrouw

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

illustratie-arts-vrouw

Dr. Ellen Meijer

Internist-hematoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2017