Waarom is de tumor niet te vinden?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In de afgelopen jaren zijn veel technieken ontwikkeld om kanker op te sporen en diagnoses te stellen. Hoe kan het dan niet altijd duidelijk zijn om welke soort kanker het gaat? Er zijn een aantal verklaringen waarom artsen de oorspronkelijke tumor niet kunnen vinden:

De tumor is erg klein

De primaire tumor kan erg klein zijn. Een tumor zo groot als een rijstkorrel kan al uitzaaien. Maar de kanker is dan te klein om op te sporen met scans en andere onderzoeken. Lees meer over onderzoeken bij tumor onbekend.

De tumor is niet meer aanwezig

Het kan ook zo zijn dat de primaire tumor niet meer in het lichaam zit. Het afweersysteem kan namelijk kankercellen opruimen. Als een tumor nog klein is, kan het afweersysteem de tumor afbreken (zonder dat daar een behandeling voor nodig is).

De kankercellen kunnen al uitzaaien voordat het afweersysteem de primaire tumor opruimt. Deze uitzaaiingen kunnen verder groeien en verspreiden, terwijl de primaire tumor niet meer aanwezig is. Bekijk hoe uitzaaiingen van kanker ontstaan.

De uitzaaiing zit om de tumor heen

Uitzaaiingen kunnen dichtbij de primaire tumor ontstaan. Zelfs zo dichtbij, dat de uitzaaiing als het ware om de tumor heen zit.

Voor de arts is het dan lastig om het verschil te zien tussen de primaire tumor en de uitzaaiing. De arts denkt dat hij of zij alleen de uitzaaiing ziet. Hij of zij weet niet dat hier ook de primaire tumor zit.

Verder onderzoek is niet mogelijk

De onderzoeken om de primaire tumor op te sporen, vragen veel van de patiënt. Niet alle mensen zijn fit genoeg om alle onderzoeken te ondergaan.

Bij een minder goede conditie kan de arts voorstellen om niet door te gaan met de onderzoeken, maar om te starten met een behandeling. Lees verder over behandelingen bij tumor onbekend.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Leo Schouten

Dr. Leo Schouten

Epidemioloog, Maastricht UMC+

LinkedIn

logo missie tumor onbekend

Missie Tumor Onbekend

Patiëntenorganisatie

Website

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Iris Nagtegaal

Patholoog, Radboudumc

Foto Caroline Loef

Dr. ing. Caroline Loef

Postdoc onderzoeker tumor onbekend, IKNL

LinkedIn

Foto Yes van de Wouw

Dr. Yes van de Wouw

Internist-oncoloog, VieCuri Medisch Centrum

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020