Op eigen kracht verder

Afgelopen juli las ik in een KWF een zeer hoopgevend nieuwsbericht over een wetenschappelijke publicatie van twee artsen (Van Luijk en Coppens), beiden verbonden aan het RUV Groningen. Ze hebben een methode gevonden waarmee de kans op een droge mond en keel, als gevolg van bestralingstherapie, kleiner wordt door het sparen en transplanteren van stamcellen in de speekselkleren. Een belangrijke ontdekking waarmee voor hoofd-hals kankerpatiënten de kwaliteit van het leven drastisch kan verbeteren.
Ik vond het, zo midden in mijn behandelperiode, geen goed moment er iets mee te doen. Maar een paar weken terug heb ik rechtstreeks contact gezocht met beide artsen via hun persoonlijke emailadres dat stond vermeld in het wetenschappelijke artikel. Mijn radiotherapeut/oncoloog was zo vriendelijk om het artikel voor me op te vragen via het wetenschappelijk netwerk waar de gewone burger niet bij kan. Ik wilde uiteraard weten of deze behandeling al wordt toegepast en bovenal of die ook op mijn situatie van toepassing is. Dezelfde dag nog kreeg ik antwoord van Dr. Van Luijk op een eerste mailtje. Ook op een tweede mailtje met aanvullende vragen, kreeg ik per omgaande een bericht terug. Ik was aangenaam verrast door de reactiesnelheid en vooral de bereidheid om uitgebreid in te gaan op mijn vragen. Helemaal top!!
De inhoud was voor mij persoonlijk helaas niet gunstig. Het sprankje hoop dat ik had, smolt als sneeuw voor de zon. De beoogde methode gaat namelijk uit van het wegnemen van gezonde eigen stamcellen uit de speekselklieren, nog voordat deze worden bestraald. Na bestraling wordt deze teruggeplaatst. Het is dus niet toepasbaar op patiënten die al bestraald zijn. Kortom… jammer, te laat voor mij!! Daarnaast is de methode nog in ontwikkeling en momenteel dus nog niet mogelijk. Stamcel transplantatie voor speekselklieren is getest en werkt bij proefdieren (muizen). Studies om te toetsen of dit ook bij mensen het geval is, zijn wel in voorbereiding , maar moeten nog starten. Helaas zal het dus nog een aantal jaren duren, voordat deze therapie beschikbaar is voor de standaard patiëntenzorg.
Het transplanteren van stamcellen van gezonde donoren met hetzelfde erfelijk materiaal (zus, broer of ouders) wordt als minder kansrijk beschouwd en wordt momenteel dus niet onderzocht. De best denkbare stamcellen komen uit de gezonde speekselklier van de patiënt zelf en deze zijn gespecialiseerd in het produceren van speekselklier cellen. Op dit moment is er nog geen gevalideerd bewijs dat dit ook bij mensen werkt. Het transplanteren van speekselklieren wordt niet gedaan en niet onderzocht. Een dergelijke procedure zou voor een levende donor bijzonder risicovol zijn. Verder is aansturing en functie van een speekselklier zeer complex. De kans dat een getransplanteerde klier zou functioneren, wordt als klein beschouwd. Aldus Van Luijk.Het meeste onderzoek richt zich op het minimaliseren van de stralingsdosis in de grote speekselklieren d.m.v. van verbetering en optimaal gebruik van de bestralingstechnologie. Er wordt aangenomen dat de Nederlandse radiotherapie op dit gebied internationaal vooraan loopt. Bij mijn behandeling zijn deze technieken eigenlijk dus al toegepast. Daarbij is het helaas niet altijd mogelijk om de dosis laag genoeg te houden, omdat dit ten koste zou gaan van de kans op genezing. Tja … daar hebben we weer die verdomde kansberekening! Een paar procenten meer kans op volledige genezing, maar ten koste van wat?
Al met al … ik moet volledig op eigen kracht verder en erop vertrouwen dat mijn lijf sterk genoeg is om te herstellen wat door bestraling is kapot gemaakt. De verwachting is dat mijn slijmvliezen en mijn smaak zich grotendeels zullen herstellen. Ik teken hier direct voor, maar garanties hierop zijn er niet. Mijn smaak is na Jamaica geheel onverwachts verstoord. De geboekte winst met smaak is weer weg. Ik proef minder en met de feestdagen was dat een enorme teleurstelling. Het valt me zwaar, maar blijf desondanks hoop houden dat mijn smaak zich weer herstelt. Door mijn beschadigde speekselklieren hou ik waarschijnlijk voor de rest van mijn leven altijd een droge keel en mond. Hier zal ik mee moeten leren leven.

4 reacties

Wat een interessant en informatief stuk over het transplanteren van stamcellen van speekselklieren. Jammer dat het nog niet toegepast wordt want het niet of minder hebben van speeksel is echt een probleem. Hoewel er natuurlijk goed mee te leven is word ik er af en toe toch moedeloos van. Hoe meer ik herstel, hoe meer trek ik krijg in lekkers maar telkens als ik iets neem valt het weer tegen. Of het smaakt niet zoals het hoort te smaken in mijn herinnering, of ik kan het niet doorslikken. Ik merk wel dat mijn smaak vooruit gaat. Daarom blijf ik ook alles proeven ook al is het niet lekker. Ik heb gehoord dat een baby die zijn smaak aan het ontwikkelen is iets minstens een keer of 5 gegeten moet hebben voordat hij het echt lekker vind. Hopelijk is dat bij ons ook zo.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Marga, de teleurstelling en moedeloosheid zijn zo herkenbaar. Koken en eten zijn mijn passie, dus ik blijf ook steeds nieuwe dingen proberen. Mijn smaak is in beweging en dat betekent dat er nog steeds hoop is. Mijn fysiotherapeute is vandaag gestart met een aantal behandelingen gericht op de binnenzijde van mijn mond icm met lymfe drainage. Wellicht dat iets kan bijdragen aan mijn smaakherstel. Baat het niet dan schaadt het niet.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Ga zeker door met uitproberen. Geef de moed niet op. Mijn laatste bestralingen en chemo zijn nu al 9 à 10 maanden geleden, maar ik ga nog altijd vooruit qua smaak en met wat ik wel kan verwerken, hoewel ik nog maar 15 à 20% overheb van mijn tong. Dat restant is bovendien vastgemaakt in de mondbodem. Maar ik word begeleid door een logopediste met leren slikken, eten en praten. Moet dagelijks oefeningen doen en het werkt, hoewel ik maar heel langzaam vooruit ga. Dus volhouden en uitproberen wat wel kan. Evt. veel saus, vloeistof, bouillon toevoegen waardoor het beter glijdt. Ook de smaak verandert nog enigszins.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Elske, dank je voor je reactie en je bemoedigende woorden. Ik blijf hopen op verbetering en nieuwe dingen proberen. Heftig voor jou dat je nog maar een deel van je toch overhebt. Heb veel bewondering voor je positieve houding. Groetjes,
Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14