Behandeling door een logopedist

Een logopedist houdt zich bezig met problemen op het gebied van stem, spraak, taal, slikken en gehoor. Wanneer u bijvoorbeeld moeilijker kunt slikken of spreken na de behandeling voor kanker, kan een logopedist met u aan dit probleem werken. Ook met gehoorproblemen kunt u bij een logopedist terecht.

De logopedist kan gehooronderzoek doen en u adviseren over het aanpassen van een hoortoestel of andere hulpmiddelen. De behandeling is gericht op het herstellen van de communicatie.

Kosten en verwijzing
Zorgverzekeraars vergoeden logopedie vanuit de basisverzekering. Neem contact op met een logopedist waar uw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als u nog niet onder behandeling bent bij een logopedist en problemen hebt met slikken en/of spreken, kunt u uw (huis)arts om een doorverwijzing vragen voor behandeling door een logopedist in het ziekenhuis. U kunt ook bij een logopedist bij u in de buurt terecht die ervaring heeft met slik-, stem-, taal-, gehoor- of spraakproblemen na kanker. Hiervoor is geen verwijzing nodig.

Kwaliteit
Alle getoonde logopedisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), de beroepsvereniging van de logopedisten en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging hieraan stelt.