Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vermoeidheid toe te schrijven aan oedeem?
Beste Edith,
Ruim 8 maanden geleden zijn mijn prostaat (RALP) en diverse lymfklieren operatief verwijderd.
De operatie is succesvol verlopen, maar door de verwijdering van lymfklieren heb ik sindsdien veel last van (buik)oedeem.
Is de hevige vermoeidheid die ik nog immer ondervindt, toe te schrijven aan de oedeemklachten?
Antwoord
Beste heer Baresi,
Wat vervelend dat u (buik)oedeem heeft overgehouden aan de operatie. Er zijn natuurlijk wel allerlei andere oorzaken mogelijk waardoor de vermoeidheid aan blijft houden.
Wellicht kunt u op de site van kanker.nl nog informatie vinden om u verder te helpen: Vermoeidheid bij kanker | kanker.nl
Overigens zijn er compressiebroeken op de markt om het buikoedeem onder controle te houden. Deze zijn via een oedeemfysiotherapeut en/of huidtherapeut verkrijgbaar.
Succes,
Edith Schoots, oncologie- en oedeemfysiotherapeut
Hartelijk dank voor uw adviezen!
Goedemorgen beste Edith,
De komende drie weken is mijn oedeemfysiotherapeut op vakantie en is er geen vervanging in de praktijk.
Ik merk dat ik veel baat heb bij een behandeling van minimaal eens per week
Wat kan ik zelf doen om de klachten te beperken?
Op een site las ik over de mogelijkheid van zelfmassage, is dat te doen en verantwoord? Thans beperk ik me tot dagelijks een stevige wandeling van een half uur.
Ook las ik over vochtafdrijvers, zoals water, koffie, gemberthee, verse muntthee, groene thee, brandnetelthee en meer in het bijzonder Lymfia: thee van kleefkruid (detoxthee, reinigende werking)
Kan je hier baat bij hebben, wat is uw ervaring?
En is een bepaald dieet, voedingspatroon wenselijk om de vocht in de buik (specifieker in mijn geval: de lies- en schaamstreek, scrotum) te voorkomen, verminderen?
En tot slot zou ik graag weten of er op termijn een gerede kans op volledig herstel is. De diverse berichten hierover spreken elkaar nogal tegen. Er zijn specialisten die menen dat er voor het herstel na een lymfeklierdissectie een periode van een jaar geldt, maar lees ik ook dat oedeem chronisch is...
Hartelijk dank voor uw antwoorden op de vele vragen!
Met vriendelijke groeten,
Baresi
Beste heer Baresi,
Twaalf weken na het ontstaan van oedeem is er geen toegevoegde waarde van manuele lymfdrainage meer. De richtlijn lymfoedeem geeft aan dat na twaalf weken men:
Dit alles is ook om de autonomie te behouden en men niet afhankelijk wordt van een oedeemtherapeut.
U bent dus al hartstikke goed bezig met dagelijks een half uur stevig wandelen.
Over voeding verwijst de richtlijn lymfoedeem naar goede voeding:
Voeding en diëtetiek
De bestudeerde literatuur voor deze richtlijn liet geen evidence zien voor specifieke voedingspatronen en daarom is er binnen de werkgroep afgesproken om de geldende Richtlijnen goede voeding 2015 te hanteren. Dat goede voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, is algemeen bekend. Toch eet slechts een klein percentage van de bevolking volgens de ‘Richtlijnen goede voeding’. Deze richtlijnen beschrijven de gemiddeld wenselijke voeding, die qua samenstelling en hoeveelheid optimaal is voor de gezondheid van de bevolking. Een praktische tool hierbij is de Schijf van 5. In de zorgmodule Voeding (https://nvdietist.nl/richtlijnen/zorgmodule-voeding/) wordt via de 4 zorgprofielen aangegeven wanneer gespecialiseerde voedingszorg moet worden ingezet, want chronische zorg, en dus ook voedingszorg, vereist een specifieke aanpak. De preventie en behandeling zijn niet gericht op genezen, maar op het beperken van risico’s, uitstellen of voorkomen van de ziekte, vertragen van progressie en voorkomen van complicaties.
Voor goede voedingsadviezen kunt u het best een afspraak met een diëtist maken, liefst een gespecialiseerde diëtist op oncologiegebied.
Op uw vraag of er een gerede kans op herstel is wat betreft het oedeem kan ik u helaas geen antwoord geven. Dat is erg afhankelijk van hoeveel lymfklieren er verwijderd zijn en hoeveel en hoe groot de littekens zijn. Door u zo goed mogelijk aan bovenstaande te houden is de kans het grootst op herstel. Helaas blijft er toch bij velen lymfoedeem bestaan. In dat geval is het zaak om u zoveel mogelijk aan bovenstaande adviezen te houden.
Overigens is het vaak zo dat bij hoge temperatuur het oedeem tijdelijk wat verergert. Als de temperatuur weer zakt zal het oedeem meestal ook weer iets minder worden.
Succes!
Edith Schoots