Keytruda (pembrolizumab)

Mijn vader heeft een uitgezaaide oesofaguscarcinoom bij de overgang van de slokdarm naar de maag. Hij reageerde goed op 8 kuren Folfox maar tijdens de 2 maanden rust is het teruggekomen in het buikvet en bij de botten. Daarna heeft hij paclitaxel en ramucirumab gekregen wat goed ging voor 6 maanden maar weer terugkeer in het buikvet. Een volgende stap zou zijn Lonsurf. Nu heb ik gezien dat het EMA in juni 2022 Keytruda goed heeft gekeurd voor onder andere oesofaguscarcinoom bij de overgang van de slokdarm naar de maag. Is pembrolizumab een middel wat nu ook is opgenomen in het behandelplan voor patienten want ik kan daar verder weinig over vinden maar als ik pembrolizumab Google staat er ook vaak maagkanker en slokdarmkanker vermeldt in het Nederlands maar ook in het Engels.

Mijn vraag is dus, is pembrolizumab een medicijn wat gebruikt kan worden of is dit alleen nog in studieverband?

Antwoord

Beste heer,

Dank voor uw vraag en excuses voor het late antwoord. Uw vraag is of Pembroluzimab toegepast wordt bij patiënten met gevorderd slokdarmkanker. Een studie (KEYNOTE-181) heeft in 2020 aangetoond dat er een gunstig effect is van behandeling met pembroluzimab bij slokdarm patiënten. In deze studie is het gebruikt naast 2e lijns chemotherapie. Dit betekent dat 1e lijns chemotherapie, net zoals bij uw vader gebeurd is, geen goed effect meer heeft en er dus een ander medicijn (chemotherapie en/of immuuntherapie) gestart kan worden.

Sindsdien is het zowel in Europa (EMA) als in Nederland goedgekeurd en wordt het ook vergoed. Het is wel zo dat het niet bij alle slokdarm patiënten met gevorderde ziekte gebruikt kan worden. Er moet namelijk een CPS score > 10 zijn (voor Pembroluzimab) en > 5 voor het gebruik van Nivolumab (een ander immuuntherapie). CPS is de gecombineerde positieve score waarin naar het aantal cellen met een PD-L1 expressie (een eiwit dat aanwezig kan zijn in kankercellen) bepaald wordt. Afhankelijk van hoe deze score bij u uitvalt kan er dus mogelijk een indicatie zijn voor Pembroluzimab.

Ik hoop uw vraag hiermee beantwoord te hebben.

Met vriendelijke groet,

Het maag en slokdarmkankerteam van het UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 20/12/2022 - 11:09