Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wachttijd operatie nierkanker
Bij mijn man is begin december 2024 borstkanker geconstateerd. Op de Pet scan werd ook nierkanker gezien. De borstkanker (100% oestrogeen) wordt inmiddels behandeld. Voor de nierkanker is op 9 januari een CT-scan gemaakt. Het was ook een primaire tumor: ‘ RIP onderpool rechternier, maximaal 10,3 cm suspect voor RCC. Nauwe relatie psoas musculatuur en fascia van Zuckerhandl zonder evidente doorgroei. T2N0.’
De operatie is nu gepland op 17 maart; de professor opereert alleen op maandag en is twee maandagen in maart niet aanwezig. Wij maken ons zorgen; het lijkt mij een behoorlijk grote tumor. Ik zag in eerdere posts dat kleine tumoren niet hard groeien, maar geldt dit ook voor deze grootte? Lopen we nu niet meer kans dat het inmiddels uitzaait?
Antwoord
beste W,
Wat een tegenslag om met deze twee diagnoses geconfronteerd te worden. En wat vervelend dat er die wachttijd voor behandeling van de niertumor is. Als je de diagnose te horen krijgt wil je natuurlijk het liefst dat de operatie heel snel volgt. Helaas is dit in veel Nederlandse ziekenhuizen tegenwoordig niet mogelijk.
Je vraag gaat over de kans dat er uitzaaingen ontstaan in de wachttijd voor de operatie. Er is nauwkeurige informatie bekend over het gemiddeld verloop van nierkanker. Daaruit komt naar voren dat in het algemeen een niertumor er meer dan 15 jaar over doet voordat die wordt ontdekt (Mitchell et al. Timing the landmark events in the evolution of clear cell renal cell cancer: TRACERx renal, Cell 2018). De kans op uitzaaingen neemt langzaam toe gedurende deze ontwikkeling. Het toegenomen risico op uitzaaingen in 2 maanden wachttijd is te verwaarlozen als je deze lange ontwikkeling in gedachten houdt.
Dat neemt niet weg dat wachttijden voor alle betrokkenen heel vervelend zijn. Ziektekostenverzekeraars hebben zicht op wachttijden in verschillende ziekenhuizen en kunnen een rol spelen om te bemiddelen.
Ik hoop dat dit antwoord je geholpen heeft.
met vriendelijke groet
dr Paul Verhagen, uroloog Erasmus MC, Rotterdam