Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wisselende pap uitslagen

Hallo Dr. De Kroon

Vorig jaar hebben we ook even contact gehad. Ik begon met een pap2 cin1, HR Hpv, een jaar later was dit plots een pap4 cin3 HR Hpv en dus een lis (Gehele TZ verwijderd). Nu heb ik twee weken geleden het herhalingsuitstrijkje gehad en deze geeft nu opnieuw pap2 aan maar geen HPV meer aangetroffen. Wat de gyn wel tegenstrijdig vind is dat er wel koilocyten zijn aangetroffen. Deze verandering in de celkern ontstaan door de aanwezigheid van hpv. Hoe kan het zijn dat ik nu plots dan toch negatief test op de aanwezigheid van hpv?  Wellicht kunt u mij hier meer over vertellen : ) 

Ik had natuurlijk gehoopt dat de uitslag pap1 zou zijn. Blijkbaar zijn er toch nog onrustige cellen aanwezig terwijl ik dacht dat alles met de lis weggehaald zou zijn. Heb ik nu een nieuwe infectie of is dit een restant van de oude infectie? 
Mijn gyn zegt dat ze goede hoop heeft dat het uitstrijkje over een half jaar alsnog pap1 zou kunnen zijn. Toch ben ik er natuurlijk niet gerust op want destijds ging ik binnen een paar maanden van pap2 naar pap4.  

Daarnaast zegt mijn gynaecoloog ook dat wanneer het virus weg is, het ook echt weg is en niet slapend of latent aanwezig blijft, maar dat er wel een opnieuw een infectie kan ontstaan nadat je opnieuw sex hebt. Dit is niet wat ik overal lees van anderen. Hoe zit dit nu eigenlijk?  

Misschien kunt u wat meer licht op de zaak werpen of uw gedachten delen?
Alvast super bedankt! Groetjes Charlotte 

Antwoord

Goedemorgen,

Volgens mij is de HPV test 'betrouwbaarder' dan de beoordeling van de cellen. Dus ik hecht meer waarde aan de afwezigheid van de HPV dan aan de aanwezigheid van koilocytose. Als je 2 pathologen vraagt naar 10 uitstrijkjes te kijken zijn ze het maar eens over 7 van die 10. Dus die koilocytose zou ik niet te zwaar aan tillen en ik zou me vooral richten op de afwezigheid van HPV.

Wat betreft HPV en wel of niet slapend aanwezig zijn: als er geen HPV meer is op de baarmoedermond is die weg en dus niet slapend nog ergens aanwezig. Het kan wel zijn dat er bijv óók een HPV infectie is van de keel of het slijmvlies van de anus. Maar dat is wat anders dan 'slapend aanwezig'. Als de HPV terugkomt op de baarmoedermond komt dat inderdaad van een nieuwe infectie. Als je dat zou willen voorkomen zou je je kunnen laten vaccineren.

Hoop dat dit helpt!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46


Goedemiddag, heldere uitleg. Hopelijk zal de cin2 die er nu nog "over" is uit zichzelf opklaren. Ik ga er vanuit dat dit nog een rest is van de pap4. Ondertussen ben ik aan de slag gegaan om de vaccinaties te krijgen maar de GGD verstrekt deze niet boven de 18. Ik zal de huisarts hiervoor benaderen. Mijn gynaecoloog zal er waarschijnlijk niet voor open staan (Toen ik vroeg naar de trail die nu loopt vond ze aanmelding op dit moment niet nodig want ze verwacht een pap1 over 6 maanden). Stel , in het uiterste geval, dat ik niemand kan vinden weet u dan waar ik deze wel kan krijgen? Nogmaals bedankt! Groetjes Charlotte  

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Charlotte,

Je hebt toch PAP2 en geen CIN2? Dat is echt heel anders hoor! PAP2 is meestal helemaal geen afwijking.

Als het je nergens lukt om een recept te krijgen kun je je altijd nog naar t LUMC laten verwijzen. We doen tegenwoordig ook telefonische / video intakes dus dan hoef je niet eens naar Leiden te komen. Hoop overigens dat t niet nodig is....

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hallo Dr. De Kroon

Oh ja sorry ik zie dat ik een foutje heb gemaakt in mijn bericht. Ik heb nu inderdaad pap2, cin onbekend er is bij het herhalingsuitstrijkje geen biopt genomen.Dat is nogal een verschil ja.  Super, als het hier niet  lukt zal ik zeker gebruik maken van de optie om mij door te laten verwijzen naar het LUMC.  Dankjewel en een fijn weekend!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46