Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wel of geen baarmoederhalskanker?
Goede avond.
2,5 week geleden heb ik een lisexcisie gehad, nav van een herhalingsuitstrijkje (april 2022) waarbij de uitslag pap3b was. Bij het uitstrijkje van vorig jaar september werd het HPV virus gevonden vandaar dat ik terug moest voor een herhalingsuitstrijkje.
Gisteren uitslag gekregen van het weefsel wat weggehaald en opgestuurd is van de lisexcisie. Het merendeel van de cellen is (zeer)ernstig afwijkend, CIN III. Bij een klein stukje weefsel zijn helaas ook een paar beginnende kankercellen gevonden. Ze vermoeden dat de (kanker)cellen wellicht nog in de snijranden zitten en wellicht dieper in de baarmoedermond. Binnen 3 weken word ik weer verwacht voor een lisexcisie. Ze gaan dan opnieuw kijken en nog meer weghalen. Omdat ik binnen een half jaar tijd van alleen het hpv virus naar pap3b (én uiteindelijk kankercellen) ben gegaan vermoeden een zeer hardnekkige hpv virus. Dus na de behandeling gaan we sowieso rond de tafel om te kijken wat voor mij de beste manier is om het virus hpv in de kop te drukken.
Toch, volgens de gynaecoloog heb ik geen baarmoederhalskanker. Zij zei dat ik tussen het allerlaatste voorstadium van baarmoederhalskanker en het beginstadium van baarmoederhalskanker zit. Eigenlijk kan ik hier niet zo veel mee. Er zijn toch kankercellen gevonden? Dan heb je toch kanker? Liever niet natuurlijk, maar ik vond dit een heel vaag antwoord.
Ben ik er op tijd bij? Is het nog goed te behandelen? Moet ik mij al zorgen gaan maken? Zoveel vragen nog.. Vragen waarmee ik achteraf altijd kom en er vaak niemand meer bereikbaar is.
Vriendelijke groet van een 36 jarige Friesin
Antwoord
Beste Friesin,
Wat een vervelende uitslag, en wat jammer dat je met zoveel onbeantwoorde vragen zit.
Je belangrijkste vraag of dit gaat om kanker of niet kan ik helaas niet beantwoorden, dat moet je echt aan je eigen gynaecoloog vragen, die heeft alle uitslagen. Ik zou je adviseren om een tweede gesprek met je gynaecoloog aan te vragen, iemand mee te nemen en vooraf al je vragen op te schrijven. Voor nu zou ik vertrouwen op het antwoord van je gynaecoloog wat je hebt gehad dat er geen sprake is van kanker, maar van een voorstadium, anders geeft het zoveel stress voor je. Wat er ook uitkomt, het klinkt alsof je er heel snel bij bent met vorige keer nog geen celafwijkingen in je uitstrijk!
Eerst moet de diagnose duidelijk zijn, dus of er sprake is van kanker of niet, waar de afwijking vanuit gaat (van de binnen of buitenbekleding van de baarmoedermond) en hoe groot de afwijking is. Daarna volgt de behandeling. Die behandeling hangt erg af van of je nog een kinderwens hebt. Soms is het doen van een tweede lisexcisie onhandig, omdat de randjes bij een lisexcisie verbranden en de patholoog dan soms (net als bij je lisexcisie nu) twijfelt of de randjes helemaal schoon zijn. Het kan ook onhandig zijn voor evt verdere behandeling daarna (conisatie of baarmoeder sparende operatie) om een tweede lisexcisie te doen. Dus vraag daar ook nog even goed naar bij je gynaecoloog waarom er is gekozen voor nog een keer een lisexcisie.
Veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Ontzettend bedankt voor uw reactie én dat tijdens Pinksteren!
Mijn man en ik zijn gezegend met twee lieve meiden en zijn compleet. U geeft aan dat een tweede lisexcisie onhandig kan zijn als er naderhand toch een conisatie of baarmoeder besparende operatie plaats moet vinden. Hoezo? Wat voor behandeling zou u dan aanraden aan de hand van CIN 3 en beginnende kankercellen? En wat voor andere behandelingen?
Toen ik de gynaecoloog sprak aan de telefoon gaf ik ook aan eventueel open te staan voor het verwijderen van de baarmoeder als dit een optie zou zijn. De gynaecoloog gaf aan dat dit inderdaad een optie kan zijn.
Zojuist is mijn menstruatie begonnen dus mocht het toch wel tot een lisexcisie komen dan zal dat over een week geen probleem meer zijn.
Nb: de reden waarom ik aangeef dat ik mijn baarmoeder eventueel zou willen laten verwijderen is omdat de moeder van mijn moeder overleden is aan baarmoederhalskanker en mijn moeder haar baarmoeder heeft moeten laten verwijderen ivm vleesbomen.
Ik las op dit forum dat je ook onderzoek kunt doen hoe dominant het hpv virus is die je bij je draagt. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Besete Friesin,
Ik begrijp dat je toch nog met veel vragen zit. Ik zou je willen adviseren een afspraak met je eigen gynaecoloog te maken, en niet alleen een belafspraak zoals je hebt gehad? Dan kun je daar rustig je vragen stellen, en kan de gynaecoloog ook een tekening maken zodat je beter snapt wat er aan de hand is. Ik kan echt lastig in detail antwoord geven op jouw persoonlijke situatie of een behandeladvies geven via deze weg. Ik kan je alleen proberen wat meer uit te leggen.
De behandeling van een voorstadium van kanker en de behandeling van kanker is totaal anders. Bij een voorstadium is een tweede lisexcisie, conisatie of normale vewijdering van de baarmoeder vaak voldoende. Keuze wat je doet is helemaal afhankelijk waar de afwijkende cellen zitten, en of je na die behandeling klaar wil zijn of toch hoe dan ook een baarmoeder verwijdering wil daarna.
Als je geen kinderwens meer hebt is het niet erg om een tweede lisexcisie of conisatie te doen. Bij een tweede lisexcisie of conisatie maak je de baarmoedermond weer een stukje korter namelijk, en dan hou je soms geen weefsel meer over om een trachelectomie te doen (baarmoedersparende operatie voor baarmoederhalskanker). Dat is dan technisch heel lastig. Maar dat speelt bij jou dus geen rol omdat je al twee dochters hebt.
Veel succes met overleggen met je gynaecoloog,
TEAM GYNAECOLOGIE
Ontzettend bedankt voor de reactie. Ik ga zeker om de tafel met de gynaecoloog.
Mvg Friesin