Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wat zijn goede vragen om te stellen aan gynaecoloog
Goedemorgen,
Sinds 2020 ben ik bezig met afwijkende Pap. De eerste keer PAP3b na LIS CIN3. Een half jaar later PAP3b na LIS CIN1, weer een half jaar later PAP3b na LIS CIN3 en nu zijn we weer een half jaar later en heb ik een PAP3a2, vorige week de colposcopie gehad en net de uitslag gelezen: uit de 3 biopten komt niks. Zie specificaties hieronder.
16-07-2020 uitslag van colposcopie na PAP3bp6: Microscopie I Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking II Type afwijking: pre-invasieve laesie. Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: niet aanwezig3
10-2021: colposcopie ivm PAP3b, p6, c1 hr hpv+, nu 1 jaar na 1e lis CIN 3, impressie CIN 2, 2 biopten. Vaginaal geen afwijkingen zichtbaar; cxbiopt 2 uur
11-2021: LIS Microscopie Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking (Overig) cervixslijmvlies: chronisch-actieve ontsteking
30-08-2022 uitslag van colposcopie (3 biopten) na PAP 3a2 HPV16: Cervixbiopsie: plaveiselcelepitheel: geen dysplasie; cylinderepitheel: niet aanwezig; geen invasieve tumor of dysplasie. Immunohistochemie p16: negatief Ki-67/MiB1: niet toegenomen
Ik heb na de laatste LIS vorig jaar besloten met gynaecoloog om HPV vaccinaties te proberen. Deze heb ik nu alle drie gehad. Betekend de uitslag die ik nu heb dat de afwijkingen op een andere plek zitten? Ik ben vooral erg bang dat ik de juiste vragen niet stel aan de gynaecoloog. Zou u me kunnen helpen met welke vragen ik het beste kan stellen op dit moment?
Bij voorbaat hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,
Patricia
Antwoord
Beste Negarv,
Er bestaat gezien de uitslag van de laatste biopten inderdaad beste de kans dat de biopten 'van de verkeerde plek' zijn genomen. Dat kan natuurlijk op de baarmoedermond net naast de afwijking of wat jij (denk ik) suggereert dat de afwijking nu in de vagina zit en niet meer op de baarmoedermond. Volgens mij is de beste vraag om te stellen aan de gynaecoloog hoe hij/zij denkt dat de discrepantie tussen uitstrijkje/PAP en biopten verklaard kan worden. En of hij/zij ook denkt dat de biopten misschien niet van de meest afwijkende plek zijn genomen. En dan natuurlijk hoe verder (afwachten als je gynaecoloog ervan overtuigd is dat de biopten van de meest afwijkende plek zijn genomen en de hele vagina goed is bekeken of herhalen van decolposcopie misschien met de kennis van deze uitslagen?).
Het is overigens niet zo dat het vaccin hierin een rol speelt: vaccinatie helpt tegen HPV, onafhankelijk van op welke plek de HPV zit.
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE
Beste,
Hartelijk dank voor uw reactie. De gynaecoloog gaf aan dat hij de vagina bekeken heeft bij de laatste colposcopie en dat daar niets te zien was. Omdat er geen CIN gevonden was stelde hij voor na 6 maanden weer een uitstrijkje te doen. Ik heb zelf voorgesteld om dit na 3 maanden weer te doen. Uit de controle is weer een Pap3b gekomen. De gynaecoloog geeft aan dat nog een colposcopie geen zin heeft en dat het tijd is om mijn baarmoeder te verwijderen.
Waar 3 maanden geleden nog de reactie was: uit de laatste biopt kwam geen CIN en je hebt 1x eerder een CIN 1 gehad dus we gaan niet zomaar je baarmoeder verwijderen. Is het nu vanwege opnieuw de pap3b het is klaar we gaan deze verwijderen.
Ik vind het spannend. Ik kan geen gevallen terugvinden op jullie site waarbij de pap3b geen CIN geeft (ik heb 2x eerder wel CIN3 gehad) en dat de baarmoeder verwijderd wordt. Zijn jullie hier wel mee bekend? Ik heb a.s. dinsdag een second opinion in het Catherina ziekenhuis in Eindhoven. Hebben jullie nog suggesties voor vragen?
Wat ik ook spannend vind is dat wanneer mijn baarmoeder verwijderd is, ik niet meer gescreend wordt, terwijl de HPV16 nog aanwezig is.
Bij voorbaat weer erg bedankt!
Patricia
Beste Patricia,
wat goed dat je een tweede mening in het Catharina zh hebt aangevraagd.
daar kunnen ze het beste je vragen beantwoorden, beter dan via deze weg.
veel succes,
TEAM GYNAECOLOGIE
Goedemiddag,
We zijn inmiddels een jaar en 3 maanden verder. In februari 2023 is mijn baarmoeder verwijderd. 11 maart jl. heb ik een controle uitstrijkje gehad en er zijn ernstig afwijkende cellen gevonden in mijn vagina. 21 maart jl. heb ik een colposcopie gehad hier was een plek van ca 1,5 cm zichtbaar. HPV16 is nog aanwezig. Volgende week krijg ik de uitslag. De verwachting is VAIN3 en de gynaecoloog stelt voor te laseren.
Mijn vraag is waar kan ik het beste hiervoor terecht? Ik heb ook van therapeutisch HPV16 vaccin gehoord en vraag me af of dit een optie is in mijn geval. Ik wil heel graag het HPV virus uit mijn lijf. Ik vraag me ook af gezien mijn historie sinds 2020 3xLIS en uiteindelijk baarmoederverwijdering en nu ernstig afwijkende cellen in mijn baarmoeder of mijn lichaam HPV16 zelf kan klaren?
Zijn er al onderzoeken naar waarom het immuunsysteem het HPV-16 virus niet klaart?
Ik zoek naar antwoorden, want ik wil graag voorkomen dat het kanker wordt.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Met vriendelijke groet, Patricia
Beste Patricia,
Wat balen dat je ondanks de baarmoederverwijdering nog steeds afwijkende cellen hebt omdat de HPV ook in de vagina zit. Dat er door de HPV steeds afwijkende cellen ontstaan is het bewijs dat je lichaam het virus niet opruimt / het virus niet klaart.
Laseren is inderdaad een goede en veel toegepaste behandeling voor VAIN. Alternatief is Aldara als je dat niet eerder al eens gehad hebt. Vooral voor afwijkingen op de vulva werkt dat heel goed. In de vagina js aanbrengen lastiger maar afhankelijk van waar de afwijking precies zit zou t een optie kunnen zijn. Misschien goed om aan je behandelaar te vragen.
Therapeutische vaccins zijn nog in onderzoek, volgens mij is we nu geen studie bij voorloper stadia zoals bij jou.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste,
Hartelijk dank voor uw reactie (ik kreeg helaas geen melding dat ik een reactie ontvangen had) en lees het nu pas.
Ik heb een intake gehad in het Erasmus ziekenhuis, zij bevelen een laserbehandeling aan. Vanwege de vele mensen die afhaken werd de creme niet aangeraden. Ook omdat wanneer de creme niet aanslaat er alsnog gelaserd moet worden.
Ook heb een second opinion gehad in het UZA in Antwerpen, omdat ik benieuwd was of er in het buitenland een ander beleid gevolgd wordt. Hun voorkeur gaat uit naar de Aldara creme. Hij zei met laser pak je alleen dat aan wat je ziet. Hij heeft een duale(?) test gedaan, over 3 weken krijg ik hiervan de uitslag, waarmee bepaald kan worden of mijn afweersysteem het virus kan opruimen. Zo ja dan zou hij de creme aanbevelen zo niet heeft de creme geen zin. Hij gaf aan dat 50% wel doorzet met de creme.
Dus nu zit ik in dubio. Ik heb de ervaringsverhalen op deze site gelezen over de creme en ik moet zeggen dat dit me afschrikt (ook omdat ik vaak erg gevoelig op ingrepen reageer). Qua belastbaarheid neig ik dus naar het laseren, maar ik wil voor de meest effectieve behandeling gaan. De creme heb ik nog niet eerder gehad.
Dus mijn vragen zijn:
Alvast erg bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Patricia
Beste Patricia,
Denk dat een 3e mening het waarschijnlijk alleen nog maar ingewikkelder maakt. Volgens mij klopt alle informatie die je hebt gekregen en is het aan jou om de afweging te maken tussen Aldara (langdurige behandeling nodig, bijwerkingen, niet 100% effectief maar als t werkt werkt leidt t ook tot een kleinere kans op terugkeren van afwijkingen) versus de laser (korte behandelduur, narcose, 100% effectief voor de zichtbare afwijkingen maar t werkt helemaal niet op de afwijkingen die niet gezien zijn en de afweer wordt niet verbetert dus wat grotere kans op teruggekeerde afwijkingen).
Na Aldara klaart iets meer dan de helft van de vrouwen het HPV virus (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/cin_ais_en_vain/behandeling/be…). Moet bekennen dat ik niet precies weet hoe groot de kans op klaring is na laser.
De laserbehandeling wordt gedaan met colposcopie inderdaad.
Succes,
Cor de Kroon