Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wachten met zwanger worden na Lletz
Beste meneer De Kroon,
Drie maanden geleden ben ik behandeld naar aanleiding van een uitstrijkje met waarde PAP3A2 en HPV positief (colposcopie en Lletz, waaruit CIN III bleek).
Vanwege een zwangerschapswens heb ik inmiddels een controleuitstrijkje gehad (na drie maanden), waarvan de uitslag op dit moment nog niet bekend is. De gynaecoloog gaf wel al aan dat de kans dat alles nu in orde is vrij klein is en geeft het advies te wachten met zwanger worden totdat álles in orde is (dus PAP1 en HPV negatief). Indien de uitslag nu niet in orde zou zijn, betekent dit in principe dat ik weer drie maanden moet afwachten, waarna opnieuw een controleuitstrijkje moet plaatsvinden. Dit omdat ze tijdens een zwangerschap niet zouden kunnen controleren en/of behandelen, wat dan weer een risico (op meer afwijkingen en uiteindelijk kanker) voor mij zou zijn. Ik heb veel moeite hiermee en zou het liefst niet langer wachten.
In uw reacties op vergelijkbare situaties lees ik dat u aangeeft dat afwachten in principe niet nodig, omdat controle en behandeling ook nog prima tijdens/na de zwangerschap kan plaatsvinden. Kunt u mij vertellen of dit klopt? En op dit moment zwanger worden (geen) risico’s met zich mee brengt voor mij?
Ik werd overigens doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege het uitblijven van mijn menstruatie (na het stoppen met de pil). Ik heb PCOS en gebruik daarvoor Letrozol, twee pilletjes per dag zorgt inmiddels voor een regelmatige cyclus (op enkele dagen korter of langer na).
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet, MissLeik
Antwoord
Beste MissLeik,
Klopt: de kans is levensgroot dat de HPV niet verdwenen, sterker nog die zou je best nog jaren bij je kunnen houden. Nu het uitstrijkje gemaakt is zou ik wel even de uitslag afwachten denk ik, maar als er nu geen reden meteen weer een colposcopie te doen zou ik je niet langer adviseren te wachten met zwanger worden. Een uitstrijkje is heel goed mogelijk in de zwangerschap en dat geldt ook voor een colposcopie. Behandeling is iets ingewikkelder maar kan afhankelijk van de situatie vaak ook wel even worden uitgesteld als dat voor de zwangerschap beter is.
Maar kan me goed voorstellen dat niet elke gynaecoloog zich vertrouwd voelt met een colposcopie (laat staan behandeling) in de zwangerschap omdat er natuurlijk niet veel vrouwen zijn waarbij dat wordt gedaan. Als jullie er niet uitkomen goed om te overleggen of een 2e mening misschien een oplossing is.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Meneer de Kroon,
Inmiddels heb ik een zeer positieve uitslag ontvangen (PAP1 en HPV negatief). Dit zou dus betekenen dat we hoe dan ook zouden mogen gaan proberen om zwanger te worden.
In het traject (/wachten) de afgelopen drie maanden mocht ik wel doorgaan met het slikken van letrozol (om in ieder geval alvast de juiste dosering proberen vast te stellen). 5mg sloeg in eerste instantie aan, ik had een positieve ovulatietest en uit bloedonderzoek bleek ook dat er een eisprong zou zijn geweest. de daaropvolgende twee cyclussen was er ook sprake van menstruatie en wordt dus uitgegaan van een eisprong.
Deze cyclus heb ik opeens geen menstruatie meer gehad (vandaag is dag 38). Wat blijkt: de medicatie heeft in de laatste cyclus totaal geen effect meer gehad, er lijkt geen eiblaasje gegroeid te zijn en er is nagenoeg geen slijmvlies in de baarmoeder (zo’n vijf cm dacht ik). Het advies is nu: het opwekken van de menstruatie met Provera en daarna (weer) ophogen naar 7,5mg letrozol. Ik weet niet of het de juiste plek is om deze vraag te stellen maar vanwege mijn eerdere bericht probeer ik het toch maar even. Wat zou u in dit geval adviseren? Ik vind het namelijk zo gek dat de medicatie opeens niet meer werkt (en ik heb een hekel aan al die controles/onderzoeken). De fertiliteitsarts zegt dat ik na drie maanden mogelijk aan de medicatie ben “gewend”.
Ik hoor het graag.
Vriendelijke groet, MissLeik
Beste MissLeik,
Ben helaas geen expert op het gebied van opwekken van eisprongen. Daarvoor moet je niet bij mij zijn. Misschien dat ze op de website van Freya (de patientenvereniging voor stellen met kinderwens) een vergelijkbaar podium hebben.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon