Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vraag over cyste in rechter eierstok - mogelijke borderline tumor of maligne

20 februari 2025 om 08.04
70 x gelezen

Hallo,

Ik ben v, 35 jaar oud en heb recent een grote zwelling gevoeld in mijn linker onderbuik. In eerste instantie dacht ik aan mijn cyclus of darmen, maar op 13 feb kreeg ik hevige buikpijn en ben ik 's avonds naar de spoedpost gegaan. Sindsdien heb ik dagelijks afspraken voor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis: bloedtesten, echo en CT-scan. 

Twee jaar geleden werd er bij toeval een (goedaardige) cyste ontdekt in mijn rechter eierstok. Deze cyste was 10x17 cm groot, bestond uit drie schotten en was volledig gevuld met vocht. Deze cyste werd operatief verwijderd via een laparoscopie.

Dit keer lijkt het echter heel anders. Tijdens de echo van afgelopen maandag reageerden de twee gynaecologen bezorgd. Ze gaven aan dat het beeld helemaal niet overeenkwam met de cyste van twee jaar geleden en dat de cyste er tevens te 'rommelig' uitzag om een dermoid te zijn. We zullen het maar gewoon zeggen: 'het ziet er niet goed uit'. De cyste is nu 9x11 cm groot en bevindt zich in mijn rechter eierstok. De artsen adviseerden een CT-scan, maar gaven ook aan dat, gezien mijn leeftijd (35), ze niet verwachten dat het kwaad is. Toch willen ze uitsluiten of het een kwaadaardige tumor betreft en of er mogelijk uitzaaiingen zijn. Vandaar het advies voor extra bloedonderzoek en een CT-scan. 

De uitslag van de CT-scan gaf meerdere verdachte plekken aan, en een verhoogde verdenking op een borderline tumor of zelfs een maligne tumor. Er is nu advies voor een punctie van de/een lymfeklieren en verdere echo-onderzoek. Voor een 2e echoonderzoek ontving ik tevens al een brief op de mat. De cyste moet sowieso verwijderd worden gaf ze aan, 'hiermee wil je niet rond blijven lopen', waarschijnlijk met eierstok- maar dat zal bepaald worden a.d.h.v. verder behandelplan. 

Mijn CA125-waarde was 76, wat me zorgen baart, en de afgelopen week heb ik steeds meer buikpijn en is mijn buik opgezet.

Het gaat allemaal zo snel en ik weet niet goed wat ik hiervan moet denken. Wat ik wel weet, is dat ik absoluut niet in het (streek)ziekenhuis wil blijven en ik liever naar een gespecialiseerd ziekenhuis wil. Een vriendin heeft me geadviseerd om zo snel mogelijk over te stappen, omdat een ander ziekenhuis opnieuw dezelfde onderzoeken zal doorlopen en de onderzoeken zich nu in rap tempo op lijken te volgen.

Kunt u adviseren over wanneer ik het beste kan overstappen naar een ander ziekenhuis en welke gespecialiseerde ziekenhuizen geschikt zouden kunnen zijn voor deze situatie? Ik kom uit Noord-Holland.

Alvast bedankt. 

Ankh

Antwoord

Beste Ankh,

Wat een schrik zeg! Hoop dat er snel meer duidelijkheid is.

En daarmee geef ik denk ik ook al antwoord op je vraag: volgens mij is het vooral van belang dat er snel duidelijkheid is. En die duidelijkheid gaat komen met de punctie van de lymfeklier en met de echo. Dus als die al gepland zijn dan gaat nu 'verhuizen' naar een ander ziekenhuis alleen maar vertraging opleveren denk ik. En het klopt echt niet wat je vriendin zegt: de onderzoeken worden over het algemeen niet herhaald als je naar een ander ziekenhuis gaat. Soms worden de resultaten van de onderzoeken wel opnieuw beoordeeld (bijv dat de behandelaren zelf naar de CT willen kijken maar die krijgen ze dan gewoon van het andere ziekenhuis, dan hoeft er geen nieuwe CT te worden gemaakt). 

Mijn advies zou zijn om, als de onderzoeken achter de rug zijn en er een behandelplan is opgesteld expliciet te vragen of de behandelaren ervaring hebben / hoe vaak ze die behandeling doen. En hoe dat behandelplan is opgesteld, of er is overlegd met een expertise centrum voor eierstokafwijkingen. Elk ziekenhuis zit in een zogenaamd regionaal netwerk voor eierstokkanker waarin over het algemeen wekelijks overleg is over patienten met een cyste van de eierstok waar twijfel over is of het goedaardig is of kwaadaardig. Op basis van wat je schrijft denk ik dat jou situatie in onze regio besproken zou worden in dat wekelijkse overleg. Daar wordt dan met alle experts op basis van alle uitslagen besproken wat de beste behandeling is en waar die het beste kan worden verricht. 

Hoop dat dit je helpt, hoop dat er snel duidelijkheid is en vooral hoop ik dat t meevalt. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 01/03/2025 - 11:50